Banca Europeana de Investitii

Extras din referat Cum descarc?

Atunci cand vorbim de Uniunea Europeana din zilele noastre putem spune ca este rezultatul unui proces care a inceput acum mai bine de o jumatate de secol prin crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Desi principalul motiv al acestei noi Comunitati a fost pacea durabila, ulterior s-a ajuns la concluzia ca aceasta nu ar fi avut succes fara o performanta adecvata in campul economic. Regasim ulterior extinderea conceptului de piata comnuna la toate bunurile comercializate intre statele membre, ce are loc in anul 1958 prin infiintarea Comunitatii Economice Europene(CEE). Cu ocazia crearii acestei comunitati are loc infiintarea uneia dintre cele mai importante institutii, Banca Europeana de Investitii (BEI), avand personalitate juridica si autonomie financiara. 
BEI isi desfasoara activitatea in stransa colaborare cu comunitatea bancara, atat in ceea ce priveste imprumuturile de pe pietele de capital, cat si finantarea proiectelor de capital. BEI acorda credite din imprumuturile contractate, care impreuna cu fondurile proprii (capital si rezerve), constituie resursele proprii. In afara UE, operatiunile de finantare ale BEI sunt realizate in principal din resursele proprii ale bancii, dar, de asemenea, prin mandat, din resursele bugetare ale statelor membre.
Ea finantiaza proiecte de investitii pentru a contribui la dezvoltarea echilibrata a Uniunii. In acelasi timp ,,banca" si ,,organ" al Uniunii Europene, ea contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii prin finantarea de proiecte vizand promovare integrarii europene, dezvoltarea echilibrata, coeziunea economica si sociala ca si dezvoltarea unei economii bazate pe competenta si inovatie.
BEI urmareste si isi adapteaza continuu activitatea la evolutiile recente ale politicilor comunitare.
Banca Europena de Investitii este dotata cu personalitate distincta de cea a Comunitatii, fiind administrata de propriile sale organe, conform statutului sau ce face obiectul unui protocol anexat la tratatul CE, astfel incat sa poata actiona in deplina independenta pe pietele financiare ca oricare alta banca.
Independenta in ceea ce priveste gestiunea, Banca ramane strans legata de Comunitate prin obiectivele pe care le promoveaza. In Tratatul de la Maastricht dispozitiile care dirijeaza Banca Europeana de Investitii nu au fost modificate, ci s-au adaugat unui aliniat potrivit caruia in executarea misiunii sale ea faciliteaza finantare programelor de investitii in legatura cu interventiile fondurilor structurale si ale altor instrumente financiare ale Comunitatii.
BEI, se finanteaza prin imprumuturi de pe pietele de capital. Ea dispune, prin comparatie cu bancile clasice, de resurse comerciale provenite din depozite de economii sau conturi curente.
Astazi , BEI fiinteaza pe pietele de capital cu cea mai buna cotatie,"triplu A". aceasta cotatie ii permite sa mobilizeze, in conditii foarte competitive, cele mai importante volume financiare necesare pentru sustinerea investitiilor.
Aderarea la UE a inca trei noi state in anul 1995 a antrenat modificari in structura Bancii prin suplimentarea cu un loc de fiecare in Consiliul Guvernatorilor si, respectiv, cu cate un membru titular in Consiliul de Administratie. Capitalul bancii a fost majorat cu 7,1% ajungandu-se la 62 miliarde ECU. 
Sediul Bancii Europene de Investitii este la Luxemburg, unde atrage un personal calificat si multicultural, provenind din toate statele membre ale UE. 
Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene. Acestea subscriu, in mod unitar , la capitalul Bancii, dupa o cheie de repartitie care reflecta ponderile economice in Uniune.
In aplicarea statutului sau, BEI beneficiaza de autonomiile de decizie in cadrul sistemului institutional comunitar. Structurile sale de conducere si control ii permit sa ia decizii de imprumut in functie doar de meritele proiectelor si celor mai importante oferte de finantare.
BEI dispune de o structura a controalelor interna si externa, acoperind ansamblul operatiunilor sale si aplicand metodologiile in vigoare in sectorul financiar si bancar. Organul suprem al acestei structuri este Comitetul de Verificare, care verifica regularitatea operatiunilor si livrarile Bancii pe baza lucrarilor organelor de control si de audit intern, la fel ca si avizarea celor externe. El coopereaza si cu Curtea Europeana de Conturi in ceea ce priveste controlul extern al operatiunilor efectuate de BEI pe fonduri bugetare sau cele ale statelor membre.
BEI cuprinde un Consiliu de Guvernatori, un Consiliu al Directorilor si un Comitet de Directie.
- Consiliul Guvernatorilor. 
Este principalul organism de conducere al bancii. Reuneste ministrii desemnati de fiecare dintre state membre, in general pe cei de finante. El defineste directivele generale ale politicii de credit, aproba bilantul si raportul anual, angajeaza Banca pentru finantari in afara Uniunii si decide cresterile de capital. Numeste membrii Consiliului de Administratie, al Consiliului Director si Comitetului de Verificare..
- Consiliul Director
Prezidat de presedintele BEI, are drept misiune aprobarea creditelor si garnatiilor sau contractarea de imprumuturi si conditiile realizarii acestora si asigura conducerea in bune conditii a bancii. Din consiliul director fac parte 28 de administratori(cate unul din fiecare stat membru si unul desemnat de Comisia Europeana) 18 supleanti, numiti pentu 5 ani de catre Consiliul Guvernatorilor, cu posibilitatea reinoirii mandatului si 6 experti (trei directori si trei supleanti).


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Europeana de Investitii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!