Banca de Emisiune

Extras din referat Cum descarc?

Institutiile implicate in realizarea legaturilor complexe dintre sectorul monetar si economia reala, prin intermediul pietei monetare si pietei capitalurilor sau pietei financiare poarta denumirea de intermediari financiari si includ sectorul bancar si institutiile financiare nebancare, cum ar fi companiile de asigurare, societatile de constructie, trusturile de investitii etc.
Costin C. Kiritescu defineste banca prin functiile sale: o entitate economica de stat, privata sau mixta, ale carei functii principale sunt:
- atragerea mijloacelor banesti temporar disponibile ale clientilor in conturile deschise acestora;
- efectuarea de viramente intre conturile clientilor si de transferuri in conturi deschise la alte banci;
- acordarea de credite pe diferite termene;
- emiterea de instrumente de credit si efectuarea de tranzactii cu astfel de instrumente;
- vanzarea - cumpararea de valuta si alte operatii valutare;
- alte operatiuni.
Indeplinind aceste functii, bancile sunt de fapt mijlocitori si centre de credit si de casa ale intreprinzatorilor sau intreprinderilor, avand drept scop obtinerea unui profit.
In esenta, bancile efectueaza operatiuni principale pasive (constand in atragerea unor disponibilitati banesti sub forma de depuneri in cont, depuneri de economii etc.), operatiuni principale active (deschiderea de credite, scontarea cambiilor a warantelor sau a altor efecte de comert), operatiuni accesorii (incaso, depozite in custodie, servicii de casa etc.), operatiuni exceptionale si speculative si alte operatiuni.
Bancile de emisiune (centrale, banci a bancilor, banci de prim rang) sunt organisme autonome cu personalitate juridica proprie, capitalul acestora fiind in proprietatea statului. Acestea sunt banci centrale care conduc politica monetara si de credit in cadrul politicii economice si financiare si mentin stabilitatea monedei nationale. Sunt institutii bancare aflate in fruntea intregului aparat bancar national, care au ca principale atributii urmatoarele:
- emisiunea banilor de credit - bancnotele - care, desi semne ale creditului, ies din circulatia comerciala propriu-zisa si intra in circulatia generala ca mijloace de plata legala;
- concentrarea rezervelor banesti ale bancilor comerciale si acordarea de credite acestora, pe baza primirii la reescont a cambiilor scontate in prealabil de bancile comerciale;
- influentarea directa si indirecta a costului creditului in tara respectiva;
- acordarea de imprumuturi statului si pastrarea tezaurului de stat.
Ele sunt cele care controleaza masa monetara si implementeaza politica monetara, in general nedesfasurand relatii cu persoanele particulare. Banca centrala este banca de emisiune, ,,banca a bancilor" si in acelasi timp banca a natiunii, trebuind sa supravegheze interesele generale. Ea gireaza stocul de aur si de devize straine si intretine relatii cu alte banci centrale si cu organisme financiar-monetare internationale, cum ar fi Fondul Monetar International. In tara noastra, rolul de banca centrala este indeplinit de Banca Nationala a Romaniei, cu sucursale judetene si in municipiul Bucuresti.
Banca Nationala a Romaniei este institutia unica de emisiune a statului si stabileste reglementarile in domeniul monetar si al creditului. Ea refinanteaza societatile bancare si procura lichiditati sistemului bancar asigurand, in acelasi timp, supravegherea tuturor institutiilor bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca de Emisiune.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!