Banca Centrala Europeana si Sistemul European al Bancilor Centrale

Extras din referat Cum descarc?

BCE a fost infiintata in luna iunie 1998 la Frankfurt, Germania, fiind succesoarea Institutului Monetar European care a functionat in cadrul Uniunii Europene in perioada 19941998. Astfel, ea a devenit responsabila pentru dirijarea politicii monetare din zona Euro, cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite ale Americii.
Din postura de banca centrala responsabila cu moneda unica europeana, BCE colaboreaza strans cu bancile centrale nationale din toate tarile care fac parte din zona euro, intr-un grup numit Eurosistem. In plus, BCE si bancile centrale nationale ale tuturor statelor membre UE formeaza Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).
Avand in prezent aproximativ 1 350 de angajati din toate cele 27 de state membre UE.
Banca Centrala Europeana (BCE) este cea mai noua institutie a Uniunii Europene.
Capitalul Bancii Centrale Europene s-a obtinut prin subscriere de catre bancile centrale nationale, in functie de valoarea PIB si de numarul populatiei din statele membre ale UE. Fiecare BCN primeste din partea BCE in contrapartida o creanta echivalenta acestei contributii.
1. Banca Centrala Europeana
Banca Centrala Europeana (BCU) reprezinta o institutie singulara si complexa.
a) Singulara deoarece nici o alta banca centrala moderna nu a mai fost creata prin vointa politica a 15 state dezvoltate in cadrul unui tratat;
b) Complexa datorita faptului ca reprezinta varful sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC), care influenteaza bancile centrale nationale.
Banca Centrala Europeana trebuie analizata prin prisma a doua caracteristici de baza: este o banca centrala si o institutie supranationala. 
Este banca centrala deoarece:
- administreaza incepand cu 1 ianuarie 1999 sistemul monetar in euro;
- joaca un rol important in conducerea politicilor economice;
- se poate implica in mentinerea stabilitatii preturilor si a resurselor umane;
Instututie supranationala pentru ca:
- organizeaza relatiile monetare intre mai multe tari cum a facut si Sistemul Monetar European (SME) lansat in 1979 si care a supravietuit pana la aparitia euro;
- este instanta federala in UE.
Aceasta detine acelasi titlu ca si FED in Statele Unite ale Americii.
Misiunea de baza a Bancii Centrale Europene este de a mentine stabilitatea preturilor, folosind instrumente specifice fiecarei tari. 
Independenta politica
Independenta BCE favorizeaza mentinerea stabilitatii preturilor. Analiza teoretica si dovezile empirice demonstreaza acest lucru. Independenta BCE este prevazuta in cadrul institutional pentru politica monetara unica (in tratat si in statut). 
Implicatii practice 
Niciun membru al organelor de decizie, nici BCE si nici bancile centrale nationale (BCN) nu pot solicita sau accepta instructiuni de la institutiile sau organele comunitare, de la guvernele statelor membre sau de la orice alt organism. 
Institutiile si organismele comunitare, precum si guvernele statelor membre trebuie sa respecte acest principiu fara a incerca sa influenteze membrii organelor de decizie ale BCE (articolul 108 din tratat). 
Transparenta
Prin transparenta se intelege furnizarea in mod deschis, explicit si oportun, de catre banca centrala, a tuturor informatiilor pertinente privind strategiile, procedeele de evaluare, procedurile si deciziile de politica in vederea informarii publicului larg si a pietelor. 
Astazi, cele mai multe banci centrale, inclusiv BCE, apreciaza transparenta ca fiind un element crucial. Acest lucru este adevarat mai ales in ceea ce priveste cadrul politicii monetare, BCE considerand comunicarea eficienta cu publicul o prioritate. 
Transparenta politicii monetare a BCE
Transparenta permite publicului sa inteleaga politica monetara a BCE. Cu cat publicul intelege mai bine politica, cu atat aceasta este mai credibila si mai operativa. Notiunea de transparenta vizeaza de asemenea explicatiile pe care BCE le ofera cu privire la interpretarea propriului mandat si la informarea explicita a obiectivelor politicii sale. 
Credibilitate
BCE sustine ideea de credibilitate recurgand la modalitati transparente de indeplinire a mandatului si a activitatilor sale. Atunci cand exista perceptia conform careia BCE intentioneaza si este capabila sa isi indeplineasca mandatul privind politica monetara, anticipatiile privind preturile sunt bine ancorate. Este deosebit de utila comunicarea regulata cu privire la situatia economica evaluata de o banca centrala. De asemenea, este esential ca bancile centrale sa manifeste o atitudine deschisa si realista cu privire la ceea ce poate si mai ales la ceea ce nu poate sa realizeze politica monetara. 
Autodisciplina
Un angajament ferm in asigurarea transparentei impune autodisciplina organelor de decizie in politica monetara. Astfel se asigura consistenta in timp a explicatiilor si a deciziilor de politica adoptate. Facilitarea cercetarii amanuntite de catre public a actiunilor de politica monetara stimuleaza si mai mult organismele decizionale in vederea indeplinirii mandatului lor in cel mai bun mod posibil. 
Caracterul predictibil
BCE face publica strategia de politica monetara si comunica rezultatul evaluarii regulate a evolutiilor economice. Aceasta faciliteaza intelegerea de catre piete a modelului sistematic de raspuns al politicii monetare la socurile si evolutiile economice, cu masuri de politica monetara mai predictibile pentru piete pe un orizont mediu de timp. Asteptarile pietei pot fi astfel concepute intr-o maniera mai eficienta si mai exacta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana si Sistemul European al Bancilor Centrale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!