Banca Centrală Europeană

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Am ales aceasta tema de referat ''Banca Centrala Europeana'' deoarece aceasta institutie este responsabila cu politica monetara a zonei euro incepand cu luna ianuarie 1999 odata cu transferal acestor responsabilitati de la Bancile Centrale Nationale a 11 state membre.
Doi ani mai tarziu, Grecia a adoptat si ea moneda unica, iar din 2007 Slovenia a devenit al 13-lea stat membru a zonei euro.
Cele 13 state membre au contribuit sa indeplineasca criteriile de convergenta. Baza legala pentru politica monetara unica o contribuie tratatul de instruire a comunitatii europene si statutul sistemului european al Bancilor Centrale.
Sistemul european al Bancilor Centrale include Banca Centrala Europeana si Bancile Centrale Nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene indiferent daca au adoptat sau nu moneda euro. 
Acesta banca europeana s-a consacrat ca o institutie independenta de orice instructiuni primite de la nivel national, ea fiind cea mai inalta autoritate monetara din zona euro.
La fel ca Rezerva Federala in Statele Unite ale Americii, ca Banca Japoniei sau Bundesbank in Germania, Banca Centrala Europeana este emitentul si paznicul monedei euro. In calitate de creator al politicii monetare in zona euro, Banca Centrala Europeana este unicul si cel mai important determinant al stabilitatii si succesului final al euro .
Banca Centrala Europeana este succesorul Institutului Monetar European ("European Monetary Institute"), al carui sediu este la Frankfurt. El a fost infiintat in 1994 si timp de 4 ani, a lucrat pentru a se transforma intr-o banca centrala operationala. In cele din urma, dupa multe cercetari si dezbateri, Institutul Monetar a predat puterile sale in mod oficial Bancii Centrale Europene la data de 1 iunie 1998.
Eurosistemul nu poate acorda imprumuturi organelor comunitare sau entitatilor din sectorul public national, fiind astfel protejat impotriva oricarei influente exercitate de autoritatile publice. 
Eurosistemul este independent din punct de vedere functional. BCE dispune de toate instrumentele si competentele necesare pentru punerea in aplicare a unei politici monetare eficiente si este abilitata sa decida in mod autonom cu privire la modalitatea si momentul in care va face uz de acestea. 
BCE are dreptul de a adopta regulamente cu caracter obligatoriu in masura in care acestea sunt necesare in vederea indeplinirii misiunilor SEBC, precum si in alte cazuri speciale prevazute de acte specifice ale Consiliului UE.
BANCA CENTRALA EUROPEANA
De la data de 1 ianuarie 1999, Banca Centrala Europeana (BCE) este responsabila de elaborarea si aplicarea politicii monetare in zona euro - cea mai mare economie a lumii dupa Statele Unite ale Americii. 
Zona euro a luat fiinta in momentul in care responsabilitatea privind politica monetara a fost transferata de la bancile centrale nationale ale celor 11 state membre la BCE, in luna ianuarie 1999 si cuprinde statele membre UE care au adoptat moneda euro. Grecia a aderat la zona euro in anul 2001, Slovenia in anul 2007, Cipru si Malta in anul 2008, iar Slovacia in anul 2009. Crearea zonei euro si a unei noi institutii supranationale, respectiv BCE, a reprezentat o etapa importanta in procesul complex si de durata al integrarii europene. 
Pentru a intra in zona euro, a fost necesar ca cele 16 tari sa indeplineasca criteriile de convergenta, conditie impusa si viitoarelor state membre inainte de adoptarea euro. Criteriile includ conditiile juridice si economice prealabile pe care tarile candidate trebuie sa le indeplineasca in vederea participarii cu succes la Uniunea Economica si Monetara. 
Temeiul juridic pentru politica monetara unica il reprezinta Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale si al Bancii Centrale Europene. 
BCE coordoneaza operatiunile de schimb si asigura buna functionare a sistemelor de plata; de asemenea, BCE mentine o cooperare stransa cu bancile centrale ale statelor membre ale UE, formand Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC) , ale carui obiective sunt definirea si implementarea politicii monetare a zonei euro, derularea operatiunilor statelor membre, promovarea unui sistem eficient de plati. 
Are ca principal obiectiv asigurarea stabilitatii preturilor , in vederea pastrarii valorii monedei unice si a mentinerii economiei europene ca sa nu fie afectata de procesele inflationiste.
Eurosistemul este alcatuit din BCE si BCN (Bancile Centrale Nationale) ale statelor care au adoptat moneda euro. Eurosistemul si SEBC vor coexista atat timp cat vor exista state membre UE in afara zonei euro.
Acesta banca are personalitate juridica si este singura abilitata sa autorizeze emisiunea de euro , fiind independenta in exercitarea prerogativelor sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!