Banca centrală a Germaniei

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

2. Banca Centrala a Germaniei - Bundesbank 2
2.1. Istoria bancii centrale germane 2
2.2. Obiectivele Deutsche Bundesbank 5
2.3. Functiile Bundesbank 6
2.4. Instrumentele politicii monetare 9
2.5. Serviciile Bancii Centrale Germane 10
2.6. Bundesbank: elemente cheie 11
2.7. Biroul executiv al Bancii Centrale Germane 12
2.8. Muzeul de bani al Bancii Centrale Germane 14
2.9. Biblioteca si arhivele Bancii Centrale Germane 15
2.10. Articole din ziare 15
Bibliografie 17

Extras din referat:

Istoria Bundesbank este fara indoiala legata de istoria monedei germane dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In urma distrugerii totale a razboiului, vechiul Reichsmark a ramas practic fara valoare, si o reforma monetara a fost pusa in aplicare in zonele de ocupatie vestice, incluzand Berlinul de Vest: pe 21 iunie 1948, D-mark, sau marca germana, a inlocuit Reichsmark.

Reforma valutara s-a sprijinit pe legi aprobate de guvernul militar Allied. In pregatire, Puterile Vestice fondeaza al doilea sistem restrans al bancii centrale in zona; in structura lui federala, sistemul a fost modelat dupa Sistemul Rezervelor Federale ale USA. El a cuprins bancile statelor centrale( Lander), zonele de ocupatie ale Germaniei de Vest si banca germana Lander din Frankfurt, care a fost creata pe 1 martie 1948. Bancile centrale Lander au servit drept banci centrale in suprafetele lor de jurisdictie.Banca germana Lander, al carei capital a fost in actiuni, coordoneaza politici si sarcinile diverse centrale, incluzand conducerea de valuta straina.

Corpul suprem al sistemului german bancar central a fost Consiliul Central Bancar (Zentralbankrat), urmand organigrama bancii germane Lander. Acesta s-a compus dintr-un presedinte, presedintii bancilor centrale Lander si presedintele conducerii (bordului) bancii germane Lander. Printre alte lucruri, Consiliul Bancar Central determina politica pe scontul bancar si politica de rezerva minima, ghideaza politica pietelor deschise si garanteaza creditele. Dupa experienta negativa cu o banca centrala ordonata de guvern, a fost stabilit principiul unei banci centrale independente. Banca germana Lander a fost independenta de corpurile germane politice de la inceput, incluzand guvernul federal german, care a fost activ de la septembrie 1949. El a realizat independenta de la Allies in 1951.

- 1857 - 1990

Legea de baza germana (constitutia provizorie), care a venit in forta pe 24 mai 1949, bazata pe o obligatie a legislaturii federale germane de a fonda o banca responsabila cu rezultatele biletelor de banca si ale monedei. Legislatura a realizat aceasta obligatie prin adoptarea actului Bundesbank (BBankG) de la 26 iulie 1957, care a abolit structura randului restrans de cate doi a sistemul bancar central. Bancile centrale Lander nu mai erau acum independente, dar au devenit comandamentele regionale Bundesbank, retinand totusi titlul de banca de stat centrala (Landeszentralbank).

Consiliul Bancar Central a ramas corpul de decizie suprema Bundesbank. El a fost acum organizat de catre presedintii bancilor centrale Lander si un bord de directori localizati in Frankfurt. Consiliul Central bancar a hotarat asupra politicilor de moneda si credit si a stabilit reguli pentru conducere. Ca si corpul de directori de la corpul central Bundesbank, directoratul (Direktorium) a fost raspunzator pentru deciziile puse in aplicare de Consiliul Bancar Central. Directoratul a rulat banca si a fost, in special, raspunzator pentru operatiunile cu guvernul federal si cu activele lui speciale (Sondervermogen), pentru tranzactii cu institutiile de credit care opereaza in Republica Federala Germana, pentru tranzactiile valutare, pentru tranzactiile externe comerciale si pentru operatiunile open-market. Directoratul era format din presedintele si vice-presedintele Bundesbank si pana la 6 membrii aditionali.

Bancile centrale Lander se ocupau de afacerile din zona lor in mod independent. Deciziile Bundesbank in mod clar le-a facut responsabile pentru operatiunile cu institutiile publice si de credit. Bancile Centrale Lander controlau de asemenea subunitatile teritoriale (Zweiganstalten), subramuri numite acum filiale (Filialen). Conducerea manageriala a fiecarei banci centrale Land a fost in mainile bordului executiv (Vorstand), care de regula s-a compus din presedintele si vice-presedintele bancii.

- 1990 - 1993

Urmatoarea cadere a Zidului Berlinului de la 18 mai 1990 a creat o uniune economica, sociala si monetara intre Republica Federala Germana si Republica Democrata Germana; uniunea s-a facut in forta pe 1 iulie 1990 si moneda germana D-mark circula in ambele state germane. Bundesbank a devenit raspunzatoare de bani si de politica monetara intre toate monedele uniunii. Un Corp de Administrare Provizoriu a fost propus pentru implementarea tratatului, si acest corp a continuat sa functioneze peste data oficiala de unificare, pana in 31 octombrie 1992. Legea Bundesbank a fost imbunatatita pentru a regla structura organizatorica Bundesbank, datorita circumstantelor schimbate odata cu unificarea germana si in acelasi timp si cu schimbarea directiei organizatiei. Unsprezece banci centrale Lander si Corpul de Administrare Provizoriu au fost inlocuite cu 9 banci centrale de dimensiune economica asemanatoare.

- 1993 - 2001

Tratatul de la Maastricht, care a intrat in forta la 01 noiembrie 1993, a asezat fundatia pentru Economia Europeana si moneda unica (EECU - European Economic and Currency Union). Responsabilitatea nationala pentru politica

Bibliografie:

1. Reuvid, Jonathan (Consultant editor); Doing Business with Germany - Thired Edition; Kogan Page Editure; 2002

2. Turcu, Ion; Operatiuni si contracte bancare - Tratat de drept bancar; Editura Lumina Lex; Bucuresti; 2004

3. www.bundesbank.de

4. www.wall-street.ro

5. www.zf.ro

6. www.standard.ro

7. Ziarul din 14 aprilie 2004

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Banca centrala a Germaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
4 304 cuvinte
Nr caractere:
24 375 caractere
Marime:
176.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
banca, tranzactii, Economie, bani
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!