Banca Centrala a Elvetiei

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. SNB, Primul si al doilea Razboi Mondia pag. 3
Cap 2. Functiile si activitatea bancii centrale a Elvetiei pag. 5 
Cap 3. Obligatiile si tintele Bancii nationale a Elvetiei pag. 7


Extras din referat Cum descarc?

Cap I. SNB, Primul si Al doilea Razboi Mondial
In timpul razboiului, Banca Nationala a Elvetie s-a straduit sa indrepte increderea in moneda, tinand pretul sub control si asigurand solvabilitatea Elvetiei in respect fata de ofertele vitale.
Decizia Bancii Nationala a Elvetiei de a se lipi principiului aurului standard poate fi explicat prin dorinta de a evita o repetare a experientei negative din timpul Primului Razboi Mondial. Banca Nationala a Elvetiei a tintit sa asigure o strategie orientata catre structura economica a tarii care ia permis sa reziste in timpul turbulentelor monetare din 1930. Banca Nationala a Elvetiei a incercat sa obtina acest tel prin mijloace pragmatice. A aderat la acest principiu al aurului standard, doar deviind de la acesta cand scopurile ii erau amenintate. Intr-un timp, considerentul politicii externe a jucat un rol care nu trebuia subestimat. In vederea tintei de a-si mentine increderea in valuta, a stabilitatii pretului si a garantarii fondurilor vitale aderand la principiul transformarii aurului. Transformarea aurului in timpul razboiului a fost o strategie adecvata. Achizitionarea aurului de la Banca Reich, banca daneza, asociata cu aceasta strategie a reprezentat reversul monedei.
Intrebarea e daca Banca nationala nu a putut asigura o strategie care sa tina cont atat de problemele politice legale si morale fara a ameninta telurile monetare.
In prima jumatate a razboiului o reducere substantiala a achizitionarii aurului din Germania ar fi putut pune in pericol telurile urmarite de Banca nationala a Elvetiei.
Din 1943, Banca Nationala a Elvetiei a fost asigurata cu intarzierea monetara care a putut limita operatiunile cu banca Reichs fara a starni importante riscuri monetare care sa ia amploare avand repercursiuni in desfasurarea activitatii bancii. In Elvetia ratele de schimb valutar flexibile au castigat o reputatie proasta. Dupa terminarea Razboiului Banca Nationala a Elvetiei a incurajat intoarcerea la vechiul standard al aurului. Acest lucru a fost reusit in 1924 desi Legea Bancii Nationale a fost adoptata la sfarsitul anilor 1920. 
In timpul Marii Deprecieri Banca Nationala a Elvetiei a sprijinit eforturile internationale de a intari standardului aurului si in acelasi timp tinand cont si de interesul Elvetiei. In timpul perioadei intre Razboaie, Elvetia a crezut ca-si poate indeplini sarcina de a controla banii din circulatia tarii si facilitarea platilor. O intalnire cu comisia Bancii in aprilie 1939 a adresat chestiunea pentru razboi pe front economic.
A fost luate in considerare cateva puncte principale pentru pregatirea economica de razboi.
Banca Nationala a considerat esential apararea paritatii aurului atat in termenii politico-monetari cat si mentinerea platilor cu alte tari pentru a proteja fondurile vitale ale Elvetiei. In afara devalorizarii, privita ca o greseala de Banca Nationala a Elvetiei, francul elvetian a infruntat turbulentele monetare din 1930 fara a suferi daune majore. In mijlocul lunii aprilie, rezervele de aur si proprietatile monetare ale bancii s-au ridicat la 3,2 bilioane de franci elvetieni in comparatie cu 200 de miliarde de franci elvetieni evaluati in perioada jumatatii anului 1914. Acoperirea bancnotelor era de 150%, fata de bancnotele acoperite in anul 1914 in proportie de 60%.
Cererea pasilor de regularizare era considerata de Banca Nationala a Elvetiei ca fiind ceruta pentru a limita scurgerea capitalului.
In contextul razboiului Banca Nationala a Elvetiei dorea evitarea crizei lichiditatii ca cea din 1914 prin punerea pe piata a unui numar mare de bancnote. Nevoia pentru a introduce controlul valutei a devenit mai mare, desi Consiliul guvernamental era convins ca aceasta masura era contrara intereselor economiei Elvetiene. Dupa infrangerea Frantei din 1940, situatia pe piata de schimb valutar extern s-a schimbat. Pierderea sigurantei in dolar, a insemnat pentru francul elvetian a fi principalul instrument in platile interguvernamentale din Europa. Elvetia a devenit conduita Europei de schimb si aur.
Erau considerate esentiale mentinea aurului pentru francul elvetian, limitarea inflatiei, facilitatea finantarii pentru deficitul federal, mentinerea platilor cu alte tari, stabilitatea externa a valutei si mentinerea puterii de cumparare si a platilor internationale.
In contrast cu Primul Razboi Mondial, sistemul international monetar nu a cazut. Banca Nationala a Elvetiei a crezut ca o politica monetara generata de catre mentinerea paritatii ar putea limita riscul de a finanta datoriile guvernamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala a Elvetiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!