Banca Centrala a Canadei

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
In timpul primilor 50 de ani ai Confederatiei, Canada a aratat un interes scazut pentru infiintarea unei banci centrale. Prim-ministrul RL Borden a vazut "nici o necesitate prezenta" pentru o astfel de banca. Cu toate acestea la inceputul anilor 1930 climatul politic s-a schimbat. Ca urmare a unei depresiunii si a criticilor aduse asupra structurii financiare existente la nivelul tarii in anul 1933 s-a instituit o comisie regala avand ca tema studierea si analizarea intregului sistem bancar si monetar avand ca rezultat infiintarea unei banci centrale. Argumentele ,,pro" au avut de castigat, iar impreuna cu Comisia regala condusa de Lordul Macmillan la o saptamana dupa ce raportul a fost facut public, primul-ministru a anuntat ca guvernul sau v-a adopta acesta recomandare. Astfel in martie 1935, Banca Canadei si-a deschis usile ca o institutie privata cu actiuni ce erau vandute publicului.
Primul guvernator al bancii Canadei a fost Graham F. Towers. El a aparut in fata Comisiei Macmillan, in numele bancilor Chartered,avand ca tel ghidarea bancii pe timp de 20 de ani. L-a scurt timp dupa deschiderea institutiei un nou guvern a introdus un amendament prin care Banca centrala sa fie o institutie nationalizata.
In 1938, banca a devenit o proprietate publica, ramanand in acest fel si in ziua de azi. Operatiunile de emisiune monetara au fost transferate de la departamentul de finante catre banca, iar birourile General Receiver din toata tara au devenit agentiile bancii. Pe langa acestea o noua divizie de cercetare a fost create pentru a furniza informatii si sfaturi cu privire la evolutile financiare precum si conditiilor generale de afaceri din tara si din strainatate.
Divizia de Schimb Valutar impreuna Divizia de Valori Mobiliare au devenit operative aproape imediat, desi transfeul Diviziei de Datorie Publica din cadrul departamentului de finante a fost amanata pana cand sedii noi vor fi disponibile.
Banca a jucat un rol important in finantarea efortului de razboi din Canada in timpul celui de-al doilea razboi mondial prin tiparirea de bani si prin acoperirea datoriei guvernului. Dupa razboi, rolul bancii a fost extins, deoarece a fost mandatata pentru a incuraja cresterea economica in Canada. Filiala Industrial Development Bank a fost infiintata pentru a stimula investitiile privind intreprinderile canadiene. Politica monetara a bancii a fost orientata spre cresterea ofertei de bani pentru a determina ratele scazute ale dobanzilor, ocuparea fortei de munca insa ignorand nivelul de crestere a preturilor. Dar ca urmare a aparitiei inflatiei din anul 1960, guvernatorul James Coyne a ordonat o reducere a ofertei de bani. 
Prim-ministrul John Diefenbaker a fost de acord cu aceasta mutare, si a ordonat o intoarcere la politicile full-ocuparea fortei de munca. Din anii 1980, mentinerea inflatiei scazute a fost principala sa prioritate.
Rolul Bancii Canadiene
Rolul principal al Bancii canadiene este reprezentat de promovare bunastarii economice si financiare .Banca are ca scopul de a stabili o inflatie scazuta si stabila, un curs sigur si strict al monedei, o stabilitatea financiara, precum si gestionarea eficienta a fondurilor guvernamentale si a datoriei publice. In practica, insa, are o menire mai restransa orientata spre un mandat intern care : 
In primul rand sa mentina rata inflatiei (masurata prin Indicele preturilor de consum) intre 1% si 3%. Inca de la crearea Bancii, rata medie anuala a inflatiei a fost 3,13%. Instrumentul cel mai puternic folosit de banca Canadei pentru a atinge acest scop este capacitatea sa de a stabili rata dobanzii pentru banii imprumutati. La un moment dat aceasta ar putea dicta valoarea rezervelor pe care bancile canadiene ar trebui sa o pastreze insa acesta putere i-a fost luata din anul 1990. Incepand cu anul 1998, politica Bancii a fost bazata pe interventia pe piata valutara doar in circumstante exceptionale. In acest sens, valoarea dolarului canadian Fiat este determinata de oferta de pe piata si a cererii de dolari canadieni.
Responsabilitatilor primare a Bancii Canadiene pot fi grupate in patru functii principale: 
-dezvoltarea si punerea in aplicare a politicii monetare
-emiterea bancnotelor
-promovarea sigurantei si eficientei sistemelor financiare 
-furnizarea de servicii de administrare de fonduri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Centrala a Canadei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!