Banca Angliei

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 1
INTRODUCERE 2
A. BANCA ANGLIEI- BANCA CENTRALA, DE EMISIUNE A REGATULUI UNIT 3
1. ISTORICUL BANCII ANGLIEI 3
1.1. Infiintare 3
1.2. Evolutia ulterioara a Bancii Angliei 5
2. STRUCTURA ORGANIZATIONALA A BANCII ANGLIEI 9
2.1. Organigrama Bancii (a se vedea pagina urmatoare) 9
2.2 Conducerea Bancii. Componente 9
3. FUNCTII, OBIECTIVE SI RESPONSABILITATI 11
3.1. Stabilitatea monetara. Stabilitatea preturilor si politica monetara 11
3.2 Stabilitatea financiara. Interventiile Bancii Angliei pe piata financiara 12
3.3. Responsabilitatile Bancii 12
4. EMISIUNEA MONETARA -PRINCIPALA SARCINA A BANCII 13
4.1. Functia de emisiune monetara pe parcursul istoriei 13
4.2. Aspecte generale legate de moneda britanica 14
4.3. Moneda fiduciara 15
4.4. Moneda scripturala 15
B. SISTEMUL BANCAR ENGLEZ 16
1. TRASATURILE STRUCTURALE ALE SISTEMULUI BANCAR ENGLEZ 16
1.1. Numarul si tipurile de banci 16
1.2. Trend si perspective ale activitatii bancare 18
2. STRUCTURA FINANCIARA A SISTEMULUI BANCAR ENGLEZ 18
2.1. Caracterizare generala 18
2.2. Concentrarea-caracteristica de baza a sistemului bancar britanic 19
2.3. Performantele bancilor britanice 20
3.INSTRUMENTELE DE CREDIT 22
3.1. Titluri de credit private si publice 22
3.2. Conturile bancare de depozit la vedere (current accounts, cash deposits) 22
3.3 Valorile mobiliare 24
4. INTERMEDIARII FINANCIARI 24
5. PIATA BANCARA PENTRU CREDITAREA ECONOMIEI 27
5.1. Piata monetara (money market) 27
5.2. Piata creditului pe termen scurt 28
5.3. Piata creditului pe teremen mediu si lung 30
6. PIATA VALORILOR MOBILIARE 30
6.1.Piata noilor emisiuni de titluri 30
6.2. Bursa de valori din Londra (London Stock Exchange) 31
CONCLUZII 33
BIBLIOGRAFIE 34


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In referatul de fata vom analiza Banca Angliei, sub aspectul istoriei, structurii si rolului sau in cadrul economiei britanice. Vom incepe prin a evidentia lunga si interesanta sa istorie, precum si realizarile sale majore si inovatiile aduse. Apoi ne vom focaliza atentia asupra structurii si functiilor sale de banca centrala si de emisiune.
A doua parte a referatului se va ocupa de sistemul bancar englez, unul dintre cele mai dezvoltate din intreaga lume. Vom arata aici trasaturile stucturale ale sistemului bancar englez. Apoi vom prezenta structura financiara a acestuia, facindu-i o caracterizare generala si analizind mai apoi caracteristicile sale tipice, concentrarea si performantele bancilor britanice. In continuare vor fi prezentate instrumentele de credit si intermediarii financiari prezenti pe terotoriul Marii Britanii. Nu in ultimul rind, vom integra si o scurta analiza a pietei bancare pentru creditarea economiei si a pietei valorilor mobiliare, ca elemente componente ale sistemului bancar englez.
A. Banca Angliei- banca centrala, de emisiune a Regatului Unit
1. Istoricul Bancii Angliei 
Banca Angliei a fost infiintata in 1694, pentru a putea credita Guvernul si, in acelasi timp, de a gestiona datoria publica. De atunci, rolul sau s-a dezvoltat si a evoluat, concentrindu-se in acest moment, pe coordonarea politicii monetare si consolidindu-si pozitia in centrul sistemului financiar al Regatului Unit.
Istoricul Bancii este unul de un real interes, dar si o continua sursa de inspiratie pentru Banca de astazi. Evenimentele si circumstantele prin care a trecut, de-a lungul a mai mult de 300 de ani, a schimbat si a influentat rolul si responsabilitatile Bancii. Acestea au modelat cultura si traditiile Bancii, care sunt relevante pentru reputatia sa de banca centrala in acest inceput de secol XXI. In acelasi timp, o mare parte din istoria Bancii merge in paralel cu istoria economica si financiara, si uneori chiar si cu cea politica a Regatului Unit.
1.1. Infiintare
Inceputurile Bancii Angliei sunt legate de Revolutia din 1688, care i-a dus pe Wilhem de Orania si pe Mary la tron. Acest eveniment a adus Angliei o anumita stabilitate politica, necunoscuta de aproape un secol. Comertul a inflorit, dar finantele publice erau slab dezvoltate, iar sistemul monetar si de credit erau in haos. Aurarii fusesra pagubiti de neglijenta gestiunii finaciare a regilor din dinastia Stuart. Au existat mai multe propuneri pentru infiintarea unei banci nationale sau publice, care sa mobilizeze resursele natiunii. Varianta aleasa a fost aceea apartinind lui William Paterson, propunere care prevedea un imprumut de 1 200 000 L. acordat statului, in schimbul caruia cei care subscriau erau integrati in Consiliul Guvernatorilor Bancii Angliei. Desi noua banca si-ar fi putut risca intregul capital imprumutind statul, subscrierea s-a dovedit a fi una populara si banii s-au strins in doar citeva saptamini. Carta Regala a fost sigilata pe 27 iulie 1694, iar Banca si-a inceput astfel rolul de bancher al statului si de gestionar al datoriei publice, roluri pe care si le mentine si astazi.
In Anglia, argumentul crearii unei astfel de banci a venit prin a incununa momentel de dupa Glorioasa Revolutie din 1688, cind Wilhem de Orania si Regina Maria au urcat impreuna pe tronul Angliei. Economistul Sir William Petty recunostea din exemplul olandez modelul de credit de succes, bazat pe efectele de comert, de care natiunea ar putea beneficia in mai multe feluri si cu ajutorul caruia banca si-ar largi sfera de influenta. El scria in 1682: " Ce remediu exista in cazul in care avem prea putini bani? Trebuie sa ridicam o Banca, si avem in Anglia materiale pentru o banca care ar trebui sa furnizeze un capital necesar pentru a conduce comertul in intreaga Lume Comerciala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Angliei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!