Balanța comercială SUA

Extras din referat Cum descarc?

Conceptul de balanta comerciala
Balanta comerciala a unei tari este suma reprezentata de diferenta neta dintre valoarea importurilor de bunuri si servicii si cea a exporturilor, calculata, de regula, anual. Balanta comerciala este o componenta principala a balantei de plati externe.
Foarte importanta este prezentarea sa pe grupe de marfuri, clasificate in functie de gradul de prelucrare sau de ramura din care provin. Aceasta ofera posibilitatea sa se traga concluzii necesare cu privire la raporturile de schimb pe ramuri economice si pe ansamblu.
Soldul balantei comerciale apare ca un punct de echilibru intre productia nationala si cheltuielile interne:
Y-(C+I)=X-M, unde:
Y=Produsul national brut; C=Consum; I=Investitii brute; X=Exporturi; M=Importuri.
o Daca PNB>decat cheltuielile interne, exista o balanta comerciala excedentara;
o Daca PNB<decat cheltuielile interne, exista o balanta comerciala deficitara;
o In conditii de egalitate intre acestea, exporturile vor fi egale cu importurile, iar balanta comerciala va fi echilibrata.
Factorii care pot afecta balanta comerciala includ:
o Costul de productie (pamant, munca, de capital, impozitele, stimulente, etc), din economia exportatoare vis-a-vis de cel din economia importatoare;
o Costul si disponibilitatea materiilor prime, bunurilor intermediare etc.
o Miscarile ratelor de schimb
o Taxele multilaterale, bilaterale si unilaterale sau restrictiile asupra comertului;
o Barierele netarifare, cum ar fi standardele de mediu, sanatate si siguranta;
o Disponibilitatile de devize adecvate cu care sa se plateasca pentru importuri; 
o Preturile bunurilor fabricate la domiciliu .
O afirmatie timpurie cu privire la balanta comerciala a aparut in "Discursul binelui comun al acestui taram al Angliei", in 1549: " Noi intotdeauna trebuie sa ne dam seama ca nu cumparam mai mult de la straini, decat le vindem, pentru ca daca ar fi asa noi ar trebui sa saracim, iar ei sa se imbogateasca". Similar o explicatie coerenta si sistematica a balantei comerciale a fost facuta publica de Thomas Mun in 1630 " Soldul comertului nostru exterior este de regula comoara noastra".
Balanta comerciala difera de-a lungul ciclului afacerilor. In exportul condus de crestere( cum ar fi petrolul si bunurile industriale), balanta va continua sa se imbunatateasca in timpul unei cresteri economice. Cu toate acestea, datorita cresterii cererii interne( ca in SUA si Australia) balanta comerciala se va inrautati in acelasi stadiu al ciclului afacerilor.
Evolutia balantei comerciale
Inca de la mijlocul anilor 1980, Statele Unite au avut un deficit in crestere in bunurile comercializate, in special cu natiunile asiatice (China si Japonia) care acum detin sume mari din datoria SUA. SUA are un excedent comercial cu natiuni ca Australia. Problema deficitelor comerciale poate fi complexa. Deficitele comerciale ale bunurilor comercializate ca cele manufacturate sau software poate avea un impact asupra ocuparii fortei de munca pe piata interna in grade diferite decat ale deficitelor comerciale ale materiilor prime.
Evolutia productiva din punctul de vedere tehnic si tehnologic s-a schimbat radical. Datorita introducerii unor tehnologii computerizate, s-au schimbat o multitudine de aspecte cantitative si calitative ale fabricarii diferitelor mijloace de productie si a bunurilor de consum. In asemenea conditii rolul de ,,leader" al lumii l-a preluat America.
Statele Unite, sperau pe de o parte, ca pe aceasta cale vor putea sa conduca lumea din punct de vedere economic, politic si social. Timp de aproape 20 de ani (intre 1950 si 1970) conceptia economica si noul rol pe care si-l asumasera Statele Unite, a avut succes. Aplicandu-se unele strategii economice, lansate de administratiile guvernamentale,se reusise:
o reducerea tarifelor vamale
o extinderea pietei libere
o asigurarea competitiei economice internationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta Comerciala SUA.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!