Auditul Intrumentelor Financiare Derivate

Extras din referat Cum descarc?

Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare a caror valoare depinde de sau deriva din valoarea altui activ, cum ar fi o actiune, o obligatiune, o marfa sau un indice al preturilor actiunilor. Instrumentele financiare derivate fluctueaza in tandem cu activul de baza. Ele pot fi utilizate atat in scopuri speculative, cat si pentru a reduce sau a controla un risc nedorit. Optiunile si contractele futures sunt instrumente financiare derivate standardizate insa exista si instrumente financiare derivate care sunt create special pentru a satisface anumite cerinte
Un instrument derivat este un instrument financiar care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- valoarea sa se modifica ca urmare a variatiilor unei anumite rate de dobanda, a pretului unui instrument financiar, a pretului unor marfuri, a unui curs de schimb valutar, a unui indice de preturi sau rate, a unui rating de credit sau indice de credit sau a altei variabile, cu conditia ca, in cazul unei variabile nefinanciare, aceasta sa nu fie specifica unei parti contractual (uneori denumita "baza" sau "element suport");
- nu solicita nicio investitie initiala neta sau solicita o investitie initiala neta care este mai mica decat cea necesara pentru alte tipuri de contracte de la care se asteapta reactii similare la modificarile conditiilor de piata; si
- este decontat la o data viitoare.
Exemple de tipuri de instrumente derivate sunt :
- contractele ferme de schimb la termen (forward),
- contractele swap de valute,
- contractele futures si
- instrumentele conditionale (optiunile cumparate sau vandute).
Una dintre caracteristicile definitorii ale unui instrument derivat este faptul ca necesita o investitie neta initiala a carei valoare este mai mica decat cea care ar fi necesara in cazul altor contracte de la care se asteapta sa reactioneze identic la factorii pietei.
Optiunile se incadreaza in definitia instrumentelor derivate deoarece prima platita, indiferent de exercitarea sau nu a optiunii, este mai mica decat investitia ce ar fi necesara pentru obtinerea instrumentului financiar de baza cu care este corelata optiunea.
In cazul contractelor cu instrumente derivate, angajamentele de cumparare sau vanzare aferente acestora se inregistreaza in conturi in afara bilantului (cont 8039 "Alte valori in afara bilantului", analitic distinct), in momentul incheierii contractelor.
In general, valoarea justa initiala a instrumentelor derivate este zero, cu exceptia optiunilor pentru care valoarea justa initiala este data de valoarea primei platite sau incasate, caz in care contravaloarea acestora se evidentiaza in conturile bilantiere corespunzatoare de creante, respective datorii.
Operatiunile de schimb la vedere sunt operatiunile de cumparare si de vanzare a valutelor, cu decontarea in termenul stabilit in general prin reglementari sau conventii ale pietei respective, de regula maxim de doua zile lucratoare de la data incheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit intre parti (curs SPOT).
Operatiunile de schimb la termen (FORWARD) sunt considerate operatiunile de cumparare si de vanzare a valutelor, cu decontare dupa termenul stabilit in general prin reglementari sau conventii ale pietei respective, de regula mai mult de doua zile lucratoare de la data incheierii tranzactiei, la cursul de schimb stabilit intre parti (curs FORWARD).
Operatiunile SWAP sunt operatiuni de cumparare si vanzare simultana a unei sume in valuta, cu decontarea la doua date, de valori diferite (de regula SPOT si FORWARD) la cursurile de schimb stabilite (SPOT si FORWARD) la data tranzactiei.
Contractele bazate pe marfa care dau oricareia dintre partile contractante dreptul de decontare in Numerar sau prin alte instrumente financiare se considera instrumente financiare derivate, cu exceptia cazurilor in care:
a) acestea au fost incheiate si continua sa indeplineasca cerintele asteptate ale entitatii privind cumpararea, vanzarea sau utilizarea produsului de baza;
b) acestea au fost initial destinate unui astfel de scop; si
c) se asteapta ca acestea sa fie decontate prin livrarea marfii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Auditul Intrumentelor Financiare Derivate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!