Aspecte Strategice privind Dezvoltarea Serviciilor Bancare

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul I 
Importanta strategiei pentru dezvoltarea serviciilor bancare
Bancile isi au originea in trecutul indepartat. Exista dovezi ce atesta practicarea, inca din timpurile antichitatii, a unor activitati care pot constitui primii pasi in domeniul bancar. Astfel templele din Babilon si Egiptul antic erau si loc de pastrare a banilor si tezaurelor. Exista marturii scrise privind activitatea de depuneri si imprumuturi efectuate de temple. Detalii referitoare la depozite, rambursarea creditelor, la dobanda perceputa exista in Codul lui Hammurabi, rege al Babilonului in sec. XVIII i.e.n.
In secolul VI i.e.n., orasele-stat ale Greciei au inceput sa emita monede proprii si astfel a aparut necesitatea schimbarii unei monede cu alta, acestea putand fi socotite primele schimburi valutare.
Izvoarele istoriei dovedesc ca activitatea bancara in Imperiul Roman se desfasura atat prin banci de stat cat si private. Oficial bancile nu aveau voie sa perceapa dobanzi, dar aveau permisiunea sa incaseze comisioane pentru serviciile acordate.
In timp, activitatea bancara a continuat sa se dezvolte atat prin diversificarea si imbunatatirea serviciilor oferite, cat si prin acoperirea nevoilor de fonduri ale unor noi domenii de activitate.
Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati bancare pe teritoriul Romaniei dateaza din anul 167 e.n., 28 martie. Este vorba despre un document ce reprezinta un contract privind infiintarea unei banci. Ea putea acorda imprumuturi in numerar si percepea dobanda.
Desigur exista o enorma diferenta intre operatiunile limitate, efectuate de bancheri la inceputurile activitatii bancare si gama complexa de servicii care pot fi oferite de o banca moderna.
O banca este o institutie careia i se acorda permisiunea de a efectua tranzactii cu bani. Potrivit reglementarilor care guverneaza activitatea bancara din tara noastra, "Societatile bancare sunt persoane juridice al caror obiect principal de activitate il constituie atragerea de fonduri de la persoane juridice si fizice, sub forma de depozite sau instrumente negociabile, platibile la vedere sau la termen, precum si acordarea de credite" (Legea nr. 33/1991).
Raiffeisen Bank face parte din Grupul RZB, coordonat de Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG din Viena. Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB-Austria) a deschis in 1994 o reprezentanta in Romania si a devenit una dintre bancile straine de frunte, oferind o gama variata de servicii bancare. In iunie 1998 si-a inceput activitatea Raiffeisen Bank (Romania), cea de-a noua banca a RZB-Austria in Europa Centrala si de Est. In iulie 2001 RZB-Austria si Fondul Romano-American de Investitii au preluat de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului peste 98,84% din actiunile celei de-a treia banci romanesti, Banca Agricola. Din acest pachet, RZB-Austria detinea 93,36%. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 52 milioane USD, din care 37 milioane USD reprezinta investitii de capital iar 15 milioane USD pretul platit pentru achizitionarea actiunilor.
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor din data de 18 mai 2002 a hotarat in unanimitate aprobarea fuziunii prin absorbtie a Raiffeisen - Banca Agricola S.A si Raiffeisen Bank (Romania) SA, cele doua entitati bancare detinute de RZB-Austria. Banca se numeste Raiffeisen Bank SA incepand cu 1 iulie 2002. RZB-Austria detine 94,14% din Raiffeisen Bank.
Modalitatea prin care Raiffeisen Bank si-a promovat imaginea si brand-ul intr-un stil aparte a fost cu ajutorul programului ,,Viziune, Misiune,Valori'' care precizeaza care sunt obiectivele bancii, cum vor fi acestea atinse, si care este conduita asteptata din partea angajatilor. Contributia salariatilor la realizarea acestei viziuni poate fi interpretata prin faptul ca Raiffeisen doreste sa devina lider pe piata bancara prin calitate, dinamism si inovatie.
Principale valori care stau la baza desfasurarii activitatii Raiffeisen Bank, sunt:
-respectul fata de clienti 
-principii solide de etica
-motivare, delegare de competenta si asumare de reponsabilitate. 
In anul 2006 Raiffeisen Bank a implementat o politica prin care doreste restructutare personalului. In ceea ce priveste Raiffeisen am putea spune ca aceasta nu duce neaparat, o politica de retructurare a personalului, ci mai degraba una de imbunatatire a calitatii serviciilor pe care acestia le preseaza, incercand astfel sa isi atraga clientii cu ajutorul calitatii serviciilor oferite. In Romania fiecare banca incearca sa-si implementeze propria strategie in funtie de elementele pe care le considera ca ar avantaja-o in fata concurentei.
Unul din obiectivele strategiei de dezvoltare pe termen mediu a sistemului bancar ar fi crearea unui sector format din banci puternice, capabile sa asigure o intermediere financiara pe criterii de eficienta. Concentrarea pe produse specializate sau pe anumite segmente ale clientelei constituie o alternativa pentru mentinerea viabilitatii sistemului bancar romanesc.
Capitolul II 
Analiza strategica a serviciilor bancare- Raiffeisen Bank
Analiza PEST - Raiffeisen Bank
Cele mai importante reglementari privind activitatea bancara in Romania sunt urmatoarele :
1. Legea bancara nr. 58 din 1998, republicata, care se aplica "bancilor, persoane juridice romane, constituite ca societati comerciale, precum si sucursalelor din Romania ale bancilor, persoane juridice straine".
2. Legea privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei nr. 312/ 2004.
3. Legea privind procedura de faliment pentru banci nr. 83/ 1998
4. Alte reglementari care au incidenta asupra sistemului bancar sunt urmatoarele:
- Legea pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor nr. 656/ 2002;
- Legea privind prevenirea si combaterea terorismului nr. 535/ 2004, inclusiv reglementarile aferente persoanelor fizice si persoanelor juridice suspecte de savarsirea sau de finantarea actelor de terorism;
- Legea privind denominarea monedei nationale nr. 348/ 2004, cu modificarile ulterioare;
- Reglementarile emise de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar
- Alte reglementari.
5. Activitatea bancilor este reglementata si de regulamente, norme, circulare si alte acte cu caracter general, emise de Banca Nationala a Romaniei si de bancile respective, documente care, din pacate, nici ele nu contin referiri la calitatea produselor si serviciilor bancare.
La preluarea Bancii Agricole de catre Raffeissen, aceasta era o institutie cu un numar foarte mare de angajati si cu nici un partener de afaceri. Raiffeisen Bank a avut dificila misiune de restructurare si de aducere a acestei banci in stadiul in care sa obtina profit. 
Astfel, la 30 iunie 2003, banca avea pierderi de 4,6 milioane euro, fata de 9,2 milioane euro in 2002,urmand ca abia din anul 2003 aceasta sa inregistreze profit.
Anul 2004 a fost pentru Raiffeisen al doilea an consecutiv in care si-a dublat activele, putand deveni, in viitorul apropiat, un concurent serios pentru locul 2 detinut de BRD - Groupe Societe Generale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Strategice privind Dezvoltarea Serviciilor Bancare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!