Aplicarea Modelului Markowitz pe o Piata de Capital

Cuprins referat Cum descarc?

Introducerea 3
Partea teoretica
Aplicarea modelului Markowitz pe o piata de capital 4
Partea practica
Aplicatie 7
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCEREA
Teoria moderna a portofoliului a fost cladita pe parcursul a aproximativ 50 de ani. Totul a inceput in anul 1952 cand Harry Markowitz (laureat al premiului Nobel in economie-1990) a pus bazele acestei teorii prin articolul sau ,,Selectarea Portofoliului" (1952). 
Harry Markowitz a fost cel care a pus in lumina faptul cum investitorii ar trebui sa opereze in bursele de valori. Principiul sau a fost simplu expus intr-o formulare matematica eleganta: cu cat este mai mare riscul titlurilor, cu atat este mai mare randamentul cerut de investitori. Cu alte cuvinte, investitorii sunt dispusi sa accepte risc in piata doar in schimbul unei prime de risc compensatoare.
Harry Markowiz a imbinat teoria sa cu una din principalele teorii economice (teoria utilitatii economice). O presupunere foarte puternica de la care se pleaca este ca investitorii sunt aversi la risc. 
Teoria moderna a portofoliului este opusa ca filozofie de metoda traditionala de alegere a investitiilor. Este creatia economistior, care incearca sa inteleaga piata ca intreg, spre deosebire de analistii financiari, care cerceteaza fiecare investitie in mod individual.
Investitiile sunt modelate statistic, in termeni de profit asteptat si volatilitate. Volatilitatea este echivalenta cu riscul. Scopul este ca fiecare investitor sa-si identifice nivelul de risc acceptat si apoi sa gaseasca portofoliul cu cel mai mare randament pentru acel nivel de risc.
PARTEA TEORETICA
Aplicarea modelului Markowitz pe o piata de capital
Markovitz atrage atentia in 1952 in lucrarea Portfolio Selection asupra faptului ca investitorii ar trebui sa trateze cu interes nu numai rentabilitatea plasamentelor ci si volatilitatea sau riscul acestora pentru a determina o investitie optima in functie de titlurile alese.
In conditii de certitudine, Markovitz a demonstrat ca alegerea portofoliului se poate reduce la analizarea a doua marimi: rata de castig asteptata a portofoliului si dispersia sau abaterea medie patratica, ca masura a riscului.
Riscul unui portofoliu diversificat depinde nu numai de dispersiile individuale ale rentabilitatilor titlurilor ci si de miscarile adverse ale tuturor activelor.
Descoperirea cea mai importanta este ca un investitor isi poate reduce volatilitatea portofoliului sau (adica riscul acestuia) si poate (in acelasi timp) sa-i creasca rentabilitatea.
Teoria portofoliilor este teoria alegerii intre proiectele riscante si include explicit riscul in formularea sa: ea este teoria riscului.
Fata de ansamblul de proiecte riscante existente pe piata, cea mai buna alegere pentru individ nu este concentrarea investitiilor sale catre un singur proiect, ci repartizarea averii sale in mai multe proiecte.
Interesul sau este sa practice diversificarea si sa constituie un portofoliu de proiecte. Acest comportament ii este dictat de aversiunea pentru risc. Diversificarea permite reducerea riscului, dar nu permite niciodata eliminarea completa a acestuia. Procesul de reducere a riscului
prin diversificare este simplu, dar implicatiile sale sunt considerabile si este meritul lui Markowitz care le-a descoperit.
Teoria portofoliilor priveste, de regula, activele fizice si financiare existand cel putin trei motive care impun necesitatea de a fi tratate ca active financiare:
- activul financiar (actiune, obligatiune) are exact caracteristicile intregului proiect redus la aspectul sau financiar. Decizia de cumparare a unui titlu este in intregime descrisa in fraza urmatoare: cheltuind in o suma certa in vederea obtinerii unei sume viitoare nesigure, adica a pretului de revanzare a titlului in si a dividendelor (pentru actiuni) sau a dobanzilor (pentru obligatiuni) percepute pe perioada 
- exista serii istorice de date (cursurile titlurilor, dividendelor si dobanzilor) ce permit studiile empirice si verificarea unor teste teoretice.
- piata acestor titluri este suficient de aproape de conditiile ideale postulate de ipotezele teoriei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea Modelului Markowitz pe o Piata de Capital.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!