Aparitia Monedei Euro

Extras din referat Cum descarc?

Cap I Aparitia monedei euro
I.I Aparitia monedei EURO
Euro este moneda nou creata a UNIUNII EUROPENE , si a devenit moneda oficila la 1 ianuarie 1999.Pana in 2002, bancnote si mende nou emise au inlocuit silingul austriac, francul belgian, marka finlandeya, francul francey, marca germana, lira irlandeya, lira italiana, fancul luxemburghez, guldenul olandez, si peseta spaniola ca moneda oficiala exclusiva a celor 11 natiuni.Aceste tari, la care ne referim considerandule ,,zona euro", au acum o mendaa comuna, o politica monetara unica si politica unica in privinta ratei de schimb.Vechile monede nationale sunt eliminate pentru totdeauna.
De regula subestimate, monedele joaca un rol crucial in functionarea economiilor moderne. Ele nu numi ca servesc ca valoare standardizata de evaluare, astfel incat noi sa avem o modalitae constanta de exprimare a valorii, dar functioneaza ca un eficient nijloc de plata, astfel ca nu trebuie sa exprimam pretul ficarui ssss sub forma de miliona de alte poduse pe care ar putea fi schimbat.
La fel de important, monedel servesc drept mijloc de stocare a valorii, permitandu-ne sa transportam usor avutia si sa o stocam pe perioade nedefinite de timp.
Euro a fost introdus in trei faze distincte:
-Faza A a inceput la 2 mai 1998 printr-o reuniune speciala la nivel inalt a Uniunii Europene, la Bruxelles,intalnire al carei obiectiv central a fost sa determine care dintre cele 15 natiuni memebre ale Uniunii Europene vor lua parte la uniunea monetara si s-a incheiat la 1 ianuarie 1999.
-Faza B a inceput la 1 ianuarie 1999 debutand cu introducerea euro ca moneda oficiala in cele 11 tari care formeaza zona monedei unice. In cursul fazei B, insa, euro exista numai ca ,,unitate de cont", nefiind distribuite bancnote si monede veritabile euro. Deasemenea Uniunea Europeana a adoptata regula ,,nici o obligatie nici o interdictie"in ceea ce priveste folosirea euro in cursul fazei B, adica nimeni nu putea fi obliagat sa folosesca moneda euro ca unitate de cont.
-Faza C va inregistra prima introducere in circulatie a bancnotelor si monedelor euro.Aceasta va fi ultima faza in care vechile monedele nationale vor circula de fapt in paralel cu euro.
Euro este parte integranta a procesului general al unficarii politice europene.Procesul a inceput in 1946, atunci cand Winston Churchill a chemat penru prima data la crearea ,,Statelor Unite ale Europei", crae sa aduca ,,fericire, prosperitate si glorie" oamenilor de pe continentul devastat.
Ideea lui Chuchill a prins contur in 1952, atunci cand sase tari vest-europene au creat Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului.Carbunele si otelul erau resursele strategice cele mai importante la momentul respectiv, iar Comunitatea economica a Carbunelui si Otelului a cerut fondatorilor sai sa isi delege stributiile pentru aceste resurse unei autoritati independente .
Integrarea politica s-a intarit atunci cand Tratatul de fuziune a combinat Comunitatea Economia Europeana, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului si Comunitatea Europeana Energiei Atomice (Euratom), formand un acord mai larg si mai puternic , cunoscut sub numele de Comunitatea Europeana.
La sfarsitul anului 1960 discutiile privind colaborarea poliitca si economica europeana au inceput din ce in ce mai mult sa graviteze in jurul acordurilor privind rata de schimb, in parte datorita esecului acordului de la Bretton Woods privind mntinerea stabilitatii monedei europene. Create in 1944 reprezentanti din 44 de tari, acorduile de la Bretton Woods au adus o era de stabilitate generala a ratei de schimb care a durat peste 20 de ani.
La sfarsitul anului 1960 insa, acordurile de la Bretton Woods au prezntat semne tot mai dense de slabiciune. Marca germana si francul francez s-au devalorizat amenintand astfel stabilitatea celorlalte monede europene. In luna decembrie a anului 1969, primul-ministru uxemburghez, Pierr Werner, i s-a solicitat sa redacteze un raport la nivel inalt al Comunitatii Europene consacrat crearii unei uniuni monetare complete inte economiile europene.Raportul Werner a folosit pentru prima data termenul de ,,Uniune Economica si Monetara".Acest raport nu numai ca a afirmat necesitatea unei cooperari monetare, dar a mai sugerat in mod explicit faptul ca este posibila crearea unei monede unice europene.
I.II Criterii de convergenta nominala
Pentru crearea proiectului Tratatului Uniunii Europene(Tratatul de la Maastrich), liderii uniunii s-au intalnit la Maastrich, in Olanda, in 1991, pentru a crea obiectivele economice speciale, numite si cerinte legate de admitere, care trebuie sa fie indeplinite se orice tara cae doreste sa participe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aparitia Monedei Euro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!