Aparitia Banciilor Mutuale si Cooperative in Lume

Extras din referat Cum descarc?

Ideea cooperarii bancare a aparut in secolul al XIX-lea, ca o miscare impotriva capitalismului si a inceput sa aiba aplicabilitate in domeniu creditului la debutul sec al XIX - lea.
Perntru anumite domenii de activitate in special agricol, artizanal si de sivicultura bancile comerciale nu acordau credite decat daca existau garantii, s-a ajuns la ideea de asociere a bancilor prin reunirea lichiditatilor si a economiilor de care dispuneau pentru a acordari mutuale de credite pe baza increderii dintre bancile asociate.
Diferite ramuri ale creditului mutual si cooperatist s-au dezvoltat astfel pe o baza descentralizata si democratica , concretizandu-se intr-un "Consiliu de Administratie " si "Case Locale".
In present  reteaua bancilor mutuale si cooperative din fiecare tara , numara milioane de case locale.Majoritatea consiliilor de administratie ale Caselor Locale au resimtit nevoia de organe federale sau nationale , centralizand plasamentele lichiditatilor sau realizand operatiuni cu strainatatea , care necesita o anumita dimensiune si anumite mijloace financiare ,
Astfel instfel institutiile bancare respective au beneficiat de avantaje acordate de puterea publica , concretizate in monopolul asupra acordarii unor credite sau in avantaj fiscal , care in present s-au diminuat 
Devenind banci obisnuite atat prin clientela , precum si prin servicile oferite si incluse in procesul de universalizare , bamcile mutuale si de credit cooperative trebuie sa faca fata concurentei actuale prin specializarea intr-o activitate punctuala si prin diminuarea efectivelor 
Caracteristicile retelei de banci mutuale , cooperative de credit in Franta , Germania, Marea Britanie
Cooperative de credit in Franta
In Franta reteaua de banci de ajutor reciproc sau cooperativ era alcatuita,in principal, din urmatoarele tipuri de institutii:
1. Credit agricol mutual (Credit agricole) - pentru agricultura, 95 de institutii 
2. Banci populare - specializate in artizanat, 42 de banci 
3. Credit mutual (Credit mutuel) - orientat catre sfera privata, 23 de banci 
4. Creditul cooperatist
5. Creditul maritim mutual.
Aceste institutii, in perioada aparitiei lor, beneficiau de monopol. Dar o data cu dezvoltarea pietei, acesta a disparut, iar aceste institutii au inceput sa concureze bancile comerciale. Totodata, ele beneficiau de anumite avantaje precum scutirea de impozite pe profit (pana in 1980 pentru Credit agricole) sau posibilitatea de a oferi librete cu dobanzi neimpozabile (libretul ,,albastru" acordat de Credit mutuel). 
Bancile populare au inceput sa se dezvolte abia la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand comerciantii, intrprinzatorii, producatorii particulari, notarii, farmacistii etc. au decis infiintarea unei banci cu care sa isi finanteze activele proprii. Acest tip de banca a aparut la 1878 sub numele de cooperativa si nu ii imprumuta decat pe deponenti. Mai tarziu, in 1917, a aparut o lege care atesta existenta bancilor populare cu monopol asupra creditelor de reconstructie care ofereau o , rata


Fisiere in arhiva (1):

 • Aparitia Banciilor Mutuale si Cooperative in Lume.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!