Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul 1. Tintirea directa a inflatiei in Romania 5
1.1. Cadrul legal 5
1.2. Scurt istoric al optiunii BNR de a adopta strategia de tintire directa a inflatiei 6
1.3. Stabilirea caracteristicilor tehnice majore ale strategiei de tintire directa a inflatiei 6
adoptate de BNR 6
1.4. Instrumentele de comunicare utilizate in cadrul strategiei de tintire a inflatiei 7
Capitolul 2. Analiza strategiei de tintire directa a inflatiei 9
2.1. Cadrul general de analiza si prognoza pentru fundamentarea deciziei de 9
politica monetara 9
2.2. Stabilirea tintelor de inflatie si adecvarea instrumentelor politicii monetare 10
2.2.1. Stabilirea tintelor de inflatie 10
2.2.2. Indeplinirea tintelor de inflatie 12
Concluzii 22
Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Fenomenul inflationist s-a facut simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse forme,care au afectat intr-o mare masura bunul mers al vietii economice, sociale si politice.
In literatura de specialitate,inflatia se desfasoara ca fiind o crestere generalizata a preturilor in conditiile in care puterea de cumparare pe piata scade. Acest lucru se exprima in termeni monetari prin faptul ca preturile bunurilor si serviciilor cresc, cantitatea de bani (fizici si de cont) creste, iar puterea de cumparare a unei unitati monetare scade.
Putem spune deci ca inflatia ar putea fi legata in mod direct de aparitia banilor in relatiile de schimb pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii. Totusi, chiar si inainte de aparitia banilor putem vorbi de o forma primara a inflatiei, in sensul ca forma de schimb bazata pe "troc" nu permitea primirea "restului" rezultat din operatia de vanzare-cumparare, deoarece erau raporturi stabilite sub forma cutumiara intre bunuri, pe parcursul a zeci si sute de ani, fara sa se aiba in vedere elementele calitative.
Este stiut faptul ca primul obiectiv al tuturor politicilor economice a fost stabilitatea preturilor la care s-a adaugat foarte repede echilibrul balantei de plati. Daca nu ar fi existat probleme legate de aceasta stabilitate a preturilor de la inceputul societatii omenesti, acest obiectiv nu ar fi stat in centrul atentiei politicilor economice promovate de toate curentele de doctrina economica.
Aceasta prezenta in randul obiectivelor de politica economica ne demonstreaza ca problema stabilitatii preturilor s-a pus inaintea structurarii primelor idei si curente de doctrina economica.
In sens restrans, putem vorbi despre inflatie din momentul aparitiei banilor de hartie pusi in circulatie de bancile centrale de emisiune, ca un instrument in mana statului de a face fata cheltuielilor publice mai mari decat veniturile aferente. Principala consecinta a unei asemenea practici a fost marirea preturilor la bunurile si serviciile din economie, urmata de somaj, conflicte sociale etc.
In sens larg, pana la aparitia banilor, societatea omeneasca s-a confruntat cu o pseudoinflatie prin troc, deoarece a existat fenomenul "deprecierii" unitatilor de schimb de pe piata, in timp ce, dupa aparitia banilor, aceasta a cunoscut o inflatie prin bani (monede), datorata scaderii puterii de cumparare a detinatorilor de moneda din metal pretios prin diferite tehnici.
O alta abordare priveste inflatia ca fiind un dezechilibru monetar, un exces de bani fara valoare proprie in circulatie, peste nevoile economiei, manifestata prin cresterea preturilor pe o perioada indelungata de timp . Autotintretinerea si autoagravarea inflatiei se explica prin reactia pe care o au romanii in fata cresterii preturilor. Astfel, anticipand cresterea preturilor, acestia incearca sa cumpere mai mult, crescand in acest sens, cererea de bunuri si servicii. Anticipand pierderea puterii de cumparare, populatia detezaurizeaza moneda pentru a se feri de efectele dobanzilor real negative. De cealalta parte, patronii care anticipeaza cresterea preturilor, pentru a-si mari profiturile, isi cresc stocul de materii prime si materiale cu efecte asupra cresterii cererii globale. Totodata, acestia pot decide sa pastreze temporar productia realizata, pentru a o vinde mai tarziu la un pret mai ridicat, determinand o scadere a ofertei globale.
Din perspectiva impactului pe care il are in economie, inflatia a fost asemanata cu un impozit intrucat reduce venitul (scade consumul si economiile) si influenteaza pretul bunurilor si serviciilor.
Cauza fundamentala a inflatiei este reprezentata de dezechilibrul dintre cerere si oferta. Atunci cand cand cantitatea de bunuri si existenta pe piata este insuficienta fata de cerere, preturile vor creste. Alte cauze ale inflatiei sunt reprezentate de emisiunea de bani fara acoperire, de emisiunea monetara excesiva, creatia monetara excesiva (supracreditarea), dezordinea monetara internationala, detezaurizarea, cresterea vitezei de cumparare a banilor etc. 
Analiza inflatiei in Romania trebuie sa tina cont de presiunile inflationiste care actioneaza pe partea cererii, cat si de cele care influenteaza oferta. Conditiile economice din Romania au impiedicat Banca Centrala sa urmareasca in mod consecvent si sa realizeze tintele de inflatie, iar tinta intermediara a politicii monetare a fost cursul de schimb - atunci cand moneda nationala se depreciaza, se restrange deficitul de cont curent iar presiunile inflationiste cresc. Aici intervine rata dobanzii care are rolul de a reduce absorbtia interna, contracarand astfel efectele inflationiste ale deprecierii. Reducerea absorbtiei interne este insotita de contractia cererii pentru bunurile necomercializate si de controlul inflatiei, dar pretul este un somaj ridicat.
Capitolul 1. Tintirea directa a inflatiei in Romania
1.1. Cadrul legal
Potrivit Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, obiectivul fundamental al BNR este asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor, iar principala atributie o reprezinta elaborarea si aplicarea politicii monetare.
Atat literatura de specialitate cat si practica demonstreaza ca atingerea acestui obiectiv final al politicii monetare poate fi realizata prin utilizarea diverselor strategii de politica monetara . In Romania, strategia de politica monetara practicata de BNR pana in anul 2005 a fost tintirea agregatelor monetare. In cadrul acestei strategii, obiectivul intermediar (specific) al politicii monetare a fost reprezentat de masa monetara in sens larg (M2), iar obiectivul operational urmarit a fost controlul bazei monetare (M0). Insa, in anumite momente, mai ales dupa anul 2001, politica monetara promovata de BNR a utilizat, in calitate de ancora antiinflationista, cursul de schimb. Prin urmare, se poate aprecia ca strategia de politica monetara practicata de fapt de BNR, pana in luna august 2005, a fost o imbinare intre tintirea agregatelor monetare si tintirea cursului de schimb.
Din luna august 2005, BNR a trecut la implementarea unei noi strategii de politica monetara, si anume tintirea directa a inflatiei. Aceasta strategie de politica monetara a fost mentionata ca fiind optiunea majora a BNR, inca din anul 2001, in cadrul Programului Economic de Preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Strategiei de Tintire Directa a Inflatiei in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!