Analiza Pieței Produselor și Serviciilor de Plăți pentru Persoane Fizice în România

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Capitolul 1. Caracteristici generale ale pietei produselor si serviciilor de plati in Romania 3
Capitolul 2. Descrierea produselor si serviciilor de plati pentru persoane fizice 6
2.1 Produse si servicii pentru persoane fizice oferite de BRD-Groupe Societe Generale 6
2.2. Tendintele evolutive ale instrumentelor de decontare la BRD-Groupe Societe Generale 11
Capitolul 3. Analiza comparativa intre BRD-GSG si BCR privind produsele si serviciile de plati 15
Concluzii 20
Bibliografie 21


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Caracteristici generale ale pietei produselor si serviciilor de plati in Romania
In Romania evolutia si dezvoltarea platilor este un aspect legat in primul rand de moneda, ca o grupare organizata a transferurilor monetare ce are drept scop finalizarea tranzactiilor economice.
Platile in moneda scripturala constituie o grupare de servicii prestate de catre institutii bancare in urma schimbului de informatie ce exista intre ordonator, bancher si beneficiar si are legatura cu transferul unei sume de bani si inscrierea acesteia in conturile a cel putin doi titulari.
Platile in moneda scripturala necesita in plus si alte instrumente caracteristice de plata care sa cuprinda instructiunea data de debitor pentru efectuarea platii in beneficiul creditorului.
Progresul rapid in domeniul informaticii si a comunicatiilor din ultimele decenii a condus la aparitia monedei electronice si a platilor electronice care au comprimat distantele si au redus timpul de decontare pana la coinciderea momentului tranzactiei cu cel al platii.
In economiile de piata moderne, clientii aleg instrumentul de plata pe care-l considera adecvat necesitatilor lor din perspectiva vitezei de executie, a costurilor de tranzactie, a caracteristicilor locale, precum si a cadrului legal care reglementeaza obligatiile de plata. 
Sistemul de plati grupeaza instrumentele de plata monetare in doua mari categorii: numerarul si instrumentele de plata scripturale (bazate pe suport hartie si cele electronice pe suport magnetic sau electronic). O evolutie rapida se poate observa in cazul instrumentelor de plata electronice ce au inlocuit numerarul si instrumentele pe suport hartie si in acelasi timp se reduc riscurile si costurile de transfer ale fondurilor, dar in acelasi timp se realizeaza si o diversificare continua in scopul asigurarii platii in timp real.
In Romania, cele mai utilizate metode de plata non-cash erau, in perioada 2009-2011, cardurile de plata, transferurile de credite si debitele directe. Tabelul de mai jos ilustreaza gradul de utilizare al acestor instrumente pentru tara noastra.
Tabelul nr. 1: Gradul de utilizare a instrumentelor de plata in functie de numarul tranzactiilor (%)
2010 2011 2012
Carduri de plata 30,14% 34,08% 40,46%
Transfer credit 65,45% 61,77% 56,29%
Debit direct 1,26% 0,56% 1,20%
Alte 3,15% 3,59% 2,04%
Sursa: Raport al Bancii Centrale Europene, anul 2012
Graficul nr. 1: Gradul de utilizare a instrumentelor de plata in functie de numarul tranzactiilor (%)
Sursa: Calculatii pe baza raportului Bancii Centrale Europene, 2012
In Romania, precum si in alte tari din zona centrala si est-europeana o dinamica importanta a fost inregistrata de numarul de tranzactii efectuate prin carduri de plata, urmate de cele prin transferuri de credit si cele prin debite directe. Graficul de mai jos ilustreaza dinamica numarului de tranzactii efectuate prin cele trei tipuri de produse de plata.
Graficul nr. 2: Dinamica numarului de tranzactii prin carduri de plata, transferuri de credit si direct debit in anul 2011 comparativ cu anul 2009 in Romania (%) 
Sursa: Calculatii pe baza raportului Bancii Centrale Europene, 2011
La nivel national se poate observa o tendinta de crestere a utilizarii instrumentelor electronice de plata, cu exceptia transferurilor de credit care au o valoare negativa. Pe fondul unei cresteri evidente si rapide a numarului platilor prin instrumente non-cash, cardurile de plata prezinta o dinamica


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Produselor si Serviciilor de Plati pentru Persoane Fizice in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!