Analiza pieței creditelor auto în România

Cuprins referat

1.Creditul auto - caracteristici generale 3
2. Credit auto vs. leasing financiar 5
3. Analiza pietei creditelor auto in Romania 7
4. TOP 5 cele mai ieftine credite acordate pe piata romaneasca 9
CONCLUZII 11
BIBLIOGRAFIE 12


Extras din referat

1.Creditul auto - caracteristici generale
In zilele noastre autoturismul nu mai este un lux el constituind un strict necesar atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice. In economia de astazi, tot mai multe persoane nu detin mijloace banesti suficiente pentru a-si achizitiona un autovehicul "cu banii jos", motiv pentru care deseori apeleaza la creditele oferite de institutiile bancare sau cele nebancare.
Datorita boom-ului economic inregistrat inainte de izbucnirea crizei si a necesitatii tot mai mari de a detine un autovehicol, romanii si-au indreptat atentia spre bunurile cu folosinta indelungata, primul loc fiind ocupat de achizitionarea de autoturisme fie ele noi sau la mana a IIa.
Cresterea numarului de masini achizitionate de la an la an se datoreaza si solutiilor financiare avantajoase oferite de tot mai multe institutii financiar-bancare. Populatia a avut acces din ce in ce mai mult la ofertele bancilor de creditare, oferte ce s-au adaptat la cerintele pietei si s-au pliat pe nevoile clientilor.
Creditul auto reprezinta un credit de consum acordat in general persoanelor fizice, ce realizeaza venituri sigure avand un caracter de permanenta, cu scopul achizitionarii unui autoturism nou s-au second-hand de la persoane autorizate.
Primul pas in cumpararea unei masini este reprezentata de fixarea sumei maxime ce poate fi alocata pentru indeplinirea acestui obiectiv. Suma maxima ce poate fi imprumutata trebuie sa fiedirect proportionala cu venitul lunar al persoanei care doreste un credit. In urma noilor reglementari, bancile pot stabili propriile praguri de indatorare. De exemplu pentru persoanele cu venituri lunare rata lunara poate atinge un procent mai insemnat din venituri.
Costurile pentru un credit se determina pentru fiecare client in parte, in functie de situatia sa financiara si social, venitul disponibil, cel luat in calcul de banci, determinandu-se prin scaderea cheltuielilor de subzistenta. Acestui venit determinat de banca i se aplica procentul corespunzator gradului de indatorare stabilindu-se astfel rata lunara maxima.
La evaluarea bonitatii clientilor, bancile nu tin seama doar de salariu ci si de alte venituri individuale, de relatiile anterioare ale clientului cu bancile, daca detine alte credite, daca are restante sau nu, etc.
In comparatie cu alte credite, cele auto aduc si cheltuieli suplimentare clientul fiind nevoit sa ia in calcul si cheltuielile cu combustibilul, cu intretinerea si cu asigurarile.
Garantiile acestui credit sunt cele reale mobiliare, ce dau bancii dreptul de proprietate asupra masinii in cazul in care clientul nu-si mai achita ratele sau garantii suplimentare precum gajurile asupra veniturilor familiei, asupra conturilor din banca sau garantii imobiliare.
Ca o masura de siguranta alternativa bancile pot cere incheierea unei asigurari de viata sau de somaj.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Creditelor Auto in Romania.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!