Analiza Evoluției AOPC în România

Cuprins referat

1. Introducere 2
2. Cadru general 2
3. Notiuni teoretice referitoare la AOPC 3
4. Fondurile inchise de investitii 4
4.1. Fondurile inchise de investitii in Romania 4
4.1.1. Depfa Money Market 4
4.1.2. Fondul de Actiuni Privat - Transilvania 5
4.1.3. Raiffeisen Strategii Valutare 5
4.1.4. BT Invest 6
4.1.5. Fondul Oamenilor de Afaceri 7
4.1.6. EuroGlobinvest INFINITY 7
4.1.7. OTP Garantis 8
4.1.8. Everest Aviva-Certinvest 8
4.1.9. Fondul Privat Comercial 9
4.2. Evolutia fondurilor inchise de investitii 9
5. Societatile de investitii financiare 10
5.1. Notiuni teoretice 10
5.2. Evolutia societatilor de investitii in Romania 11
6. Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din referat

1. Introducere
Peste 80 de milioane de americani, adica jumatate din numarul locuintelor din aceasta tara, sunt investitori in fonduri de investitii. Valoric, acest lucru se traduce in mii de miliarde de dolari plasate in aceste instrumente de investitie.
In Romania, insa, situatia e cu totul alta. Doar cateva zeci de mii de investitori au ales acest tip de investitie. Faptul se datoreaza si numeroaselor scandaluri din ultimii 16 ani legate de fondurile de investitii.
Situatia aceasta tinde sa se schimbe insa pe masura ce institutii stabile finaciar precum bancile se implica din ce in ce mai mult pe aceasta piata, iar investitorii cauta din ce in ce mai mult alternative la scaderea randamentelor depozitelor bancare.
2. Cadru general
Asociatia Administratorilor de Fonduri - A.A.F. este organizatia profesionala independenta neguvernamentala a operatorilor din industria Organismelor de Plasament Colectiv (O.P.C.) din Romania care reuneste:
- 21 societati de administrare a investitiilor (S.A.I.) care administreaza 50 fonduri deschise de investitii (O.P.C.V.M.) si 8 fonduri inchise de investitii (A.O.P.C.)
- 5 Societati de Investitii Financiare (S.I.F.) foste Fonduri ale Proprietatii Private
- 2 banci depozitare.
La Adunarea Generala a Membrilor EFAMA, desfasurata la Copenhaga in iunie 2007, A.A.F. a fost primita ca membru cu statut de oservator in cadrul EUROPEAN FUND AND ASSET MANAGEMENT ASOCIATION. 
Fondurile de investitii sunt entitati care acumuleaza bani de la mai multe persoane (investitorii in fonduri), bani pe care administratorul fondului ii investeste, conform politicii de investitii declarate a fondului, in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare permise de autoritatea de reglementare. 
Altfel spus, un fond mutual este un instrument de investitie colectiv in care un numar mare de investitori individuali detin o parte relativ mica si limitata prin lege si care investeste in diverse instrumente ale pietelor financiar-bancare si de capital pentru realizarea obiectivului finaciar al fondului (cresterea rapida a valorii unitatii de fond, asigurarea unor venituri regulate si cu risc mic pentru investitori etc.).
3. Notiuni teoretice referitoare la AOPC
Organismele de plasament colectiv reprezinta vehicule investitionale care realizeaza atragerea economiilor individuale prin oferta publica sau apel privat si plasarea colectiva a acestora in scopul fructificarii. 
Organismele de plasament colectiv se grupeaza in doua categorii principale:
1) Organismele de plasament colectiv in valori mobiliare armonizate cu directivele Uniunii Europene aplicabile ( Directiva nr. 85/611/CEE privind dispozitiile legale referitoare la anumite organisme de plasament colectiv in valori mobiliare - UCITS ), in categoria carora se includ fondurile deschise de investitii , infiintate pe baza de contract civil, si societatile de investitii, infiintate pe baza de act constitutiv, organizate ca societati pe actiuni cu capital variabil. 
2) Organismele de plasament colectiv nearmonizate, denumite alte organisme de plasament colectiv (AOPC), sunt constituite sub forma:
a) fondurilor inchise de investitii, infiintate pe baza de contract de societate civila si care au obligatia de a rascumpara titlurile de participare la intervale de timp prestabilite sau la anumite date, in conformitate cu documentele de constituire;
b) Societatilor de investitii de tip inchis, care sunt infiintate prin act constitutiv, emit un numar limitat de actiuni si sunt tranzactionate pe o piata. In aceasta categorie se incadreaza si societatile de investitii financiare (SIF).


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Evolutiei AOPC in Romania.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!