Analiza Clientului Persoana Juridica pentru Acordarea de Credit

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1.1 Analiza economico-financiara a activitatii desfasurata de clientii bancilor comerciale 3
1.2 Bonitatea agentilor economici -element esential in fundamentarea deciziei de creditare 6
1.3 Analiza nefinanciara a clientilor bancilor comerciale 9
1.4 Riscul in activitatea de creditare 10
1.5 Gajul propus 10
1.6 Documentele necesare anexate la cererea de credit 10
1.7 Cerintele bancii catre agentii economici pentru acordarea creditelor 11
Concluzie 11
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Tarifele la deservirea persoanelor juridice, intreprinzatorilor individuali in BC"Energbank" SA 
Introducere
Clientii bancilor comerciale pot fi persoanele fizice si juridice indiferent de forma de proprietate si organizare, rezidente sau nerezidente in Republica Moldova, care au conturi deschise la bancile comerciare din tara noastra si care deruleaza operatiuni prin aceste conturi. Aceste categorii de persoane pot sa beneficieze de credite bancare daca indeplinesc conditiile legale de constituire si organizare si se incadreaza in normele de creditare proprii fiecarei unitati bancare.
1.1 Analiza economico-financiara a activitatii desfasurata de clientii bancilor comerciale
In vederea cunoaterii si evaluarii situatiei economico-financiare, prezente si de perspectiva a clientilor, bancile comeriale analizeaza activitatea clientilor lor pe baza urmatoarelor surse de informatii:
a) informatii obtinute de la clienti: din cererea de deschidere a contului; din contractul de societate si statutul societatii; din bilanturile contabile, contul de profit si raportarile contabile, bilantele de verificare;
b) informatii din evidentele bancii privind: volumul total de credite aprobat si acordat, pe categorii de credite si durate de rambursare; volumul de incasari si plati lunare; incidente aparute in derularea operatiunilor de plati fara numerar si rambursarii de credite, precum si volumul si frecventa acestora; serviciul datoriei;
c) informatii din surse exterioare, care pot fi obtinute de la: Banca Nationala a Moldovei; Camera de Comert si Industrie; Biroul Natianal de Stastistica; alte banci si agenti economici care au relatii contactuale cu clientii; mijloacele mass-media.
Analiza aspectelor economico-financiare urmareste stabilirea unui diagnostic al situatiei economico-financiare,absolut necesar pentru luarea deciziei de creditare. Activitatea de analiza presupune urmatoarele aspecte:
- analiza bilantului contabil;
- analiza veniturilor, cheltuielilor si a contului de profit si pierderi;
- analiza fluxurilor de fonduri ale perioadei expirate;
- analiza fluxului de lichiditati pe perioada urmatoare.
Analiza bilantului contabil are in vedere cele trei capitole ale activului si pasivului impartite pe trei nivele, astfel:
ACTIV PASIV
Nivelul I Active imobilizate Pasivele pe termen lung
Nivelul II Active realizabile Datorii curente cu scadenta mai mica de 1 an
Nivelul III Trezoreria pozitiva Trezoreria negativa
Diferenta dintre paivele pe termen lung si activele imobilizate reprezinta fondul de rulment. Acesta poate fi pozitiv, atunci cand pasivele pe termen lung finanteaza activele imobilizate si o parte din acivele realizabile, si negativ, atunci cand activele imobilizate nu sunt acoperite integral de pasivele pe termen lung.
Diferenta dintre activele realizabile si datoriile curente cu scadenta mai mica de 1 an reprezinta necesarul de fond de rulment. Atunci cand activele realizabile sunt superioare datoriilor curente cu scadenta mai mica de un an se manifesta o insuficienta de resurse, deci un necesar de fond de rulment (daca exista). In situatia in care activele realizabile sunt mai mici decat datoriile curente cu scadenta mai mica de 1 an, deci exista un surplus de resurse atrase, vorbim de un necesar de fond de rulment negativ care arata inexistenta creditelor bancare pe termen scurt.
Trezoreria neta reprezinta diferenta dintre trezoreria pozitiva si treoreria negativa. Daca fondul de rulment este superior necesarului e fond de rulment avem o trezorerie neta pozitiva, situatie in care nu sunt angajate credite pe termen scurt. In situatia in care fondul de rulment este inferior necesarului de fond de rulment trezoreria neta este negativa, iar finantarea activelor realizabile este asigurata prin credite bancare pe termen scurt.
In luarea deciziei de creditare trebuie sa se acorde atentie deosebita corelarii fondului de rulment cu necesarul de fond de rulment.
Pentru realizarea unei analize cat mai exacte a bilantului contabil, in practica bancara, se grupeaza conturile din bilanta de verificare lunara, depusa de agentii economici.
Analiza contului de profit si pierdere permite desprinderea unor concluzii legate de nivelul performantelor economice ale activitatii desfasurate de un client al bancii intr-o anumita perioada de gestiune si presupune urmatoarele nivele:
Nivelul Cheltuieli Venituri
I Exploatere Cheltuieli de exploatare Venituri din exploatare
II Financiar Cheluieli financiare Venituri financiare
III Exceptional Cheltuieli exceptionale Venituri exceptionale
IV Global Impozit pe profit -
I. Nivelul de exploatare.
Situatia acestui nivel este reflectat de o serie de indicatori care permit determinarea performantei clientului la nivelul activitatii de baza, respectiv activitatea de exploatare. In categoria acestor indicatori se includ:
1. Marja comerciala. Reprezinta valoarea nou creata obtinuta in sfera comertului en gross si en detail. Mc = vanzari de marfuri - costul marfurilor vandute.
2. Cifra de afaceri. Prezinta importanta in caracterizarea marimii societatii si a situatiei economico-financiare a acestia. Ca = vanzari de marfuri + productia vanduta.
3. Productia exercitiului. Reprezinta valoarea totala a bunurilor executate si a serviciilor prestate intr-o anumita perioada vandute, pastrate in stoc sau utilizate drept active. Pe = productia vandute + producti stocata + productia imobilizata.
4. Productia exercitiului + vanzari de marfuri. Masoara volumul global al activitatii unei societati intr-o anumita perioada. Acest indicator este important pentru determinarea ponderii elementelor din contul de rezultate fata de intreaga activitate a clientilor.
5. Marja industriala. Reprezinta valoarea nou creata obtinuta din activitatea productiva, alta decat cea pur comerciala. Mi = productia exercitiului -cheluieli variabile.
6. Valoarea adaugata. Acest indicator este foarte important pentru banca deoarece permite masurarea puterii economice a clientului ti exprima posibilitatea reala a acestuia de a plati costul creditelor angajate. Va = marja comerciala + marja industriala.
7. Excedentul brut din exploatare (insuficienta bruta a exploatarii). Reprezinta rezultatul obstinut de o societate din activitatea de exploatare, respectiv din activitatile sale curente. Ebe = valoarea adaugate + subventii din exploatare- (impozite si varsaminte asimilate + cheltuieli cu personalul)


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Clientului Persoana Juridica pentru Acordarea de Credit.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!