Activitatile de inginerie financiara - Inovatia financiara si efectele sale

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Importanta si rolul inovatiei financiare in dezvoltarea pietelor de capital	2
1.1. Particularitati ale activitatii de inginerie financiara	2
1.2. Provocari ale inovatiei financiare	5
Capitolul 2. Obligatiunile ipotecare garantate-produs al ingineriei financiare	7
2.1. Imprumuturi ipotecare si obligatiuni ipotecare garantate	7
2.2. Titrizarea(securitizarea) creantelor ipotecare	10
2.3. Emisiunea obligatiunilor ipotecare garantate in Romania	13
Concluzii	16
Bibliografie	17


Extras din referat Cum descarc?

Inovatia financiara se manifesta in contextul intregii piete financiare si consta in procesul de dezvoltarea a unor noi produse financiare, a unor noi metode de plasare sau mobilizare a fondurilor banesti, precum si in constituirea unor noi organisme financiare. 
Ingineria financiara reprezinta instrumentul de implementare a inovatiei financiare. Activitatea de inginerie financiara nu presupune crearea unor produse financiare exclusiv noi, ci se refera si la adaptarea unor produse financiare existente si imbunatatirea anumitor caracteristici ale acestora. Se considera astfel ca ,,un nou instrument financiar este cu adevarat inovativ doar daca ajuta pietele de capital sa functioneze mai eficient" 
Intr-un sens mai larg, ingineria financiara este caracterizata ca fiind procesul ce utilizeaza matematica financiara si modelele asistate pe calculator, in vederea luarii deciziilor cu privire la evaluarea produselor financiare si tranzactionarea acestora, acoperirea si managementul portofoliului, ingineria financiara avand ca obiectiv controlul riscului financiar asumat de o entitate. 
Dezvoltarea noilor produse financiare(de exemplu, contractele futures, optiunile, swap-urile, produsele ipotecare si progusele garantate cu active etc.) de catre firmele de investment banking a urmarit doua directii importante:
- obtinerea unor castiguri(venituri) din vanzarea si comercializarea produselor financiare, conturandu-se astfel o piata a acestor instrumente;
- obtinerea unor profituri din operatiunile de arbitraj.
Ingineria financiara s-a dezvoltat ca o necesitate, ca urmare a transformarilor pe care pietele financiare le-au suferit indeosebi dupa anul 1960, ca urmare a renuntarii la mecanismul cursurilor de schimb fixe, a instabilitatii politice, a manifestarii fenomeniului inflationist si a instabilitatii preturilor.
Incertitudinea manifestata pe pietele financiare a evidentiat necesitatea participantilor pe piete de a se proteja, utilizand produse financiare derivate. Firmele de investment banking reprezinta actorii principali in procesul de crearea a noilor produse financiare, actionand in calitate de dealeri ai acestora si deci, contribuind la conturarea si dezvoltarea pietelor instrumentelor financiare derivate.
Inovatia si transformarile structurale in sistemul financiar al tarilor dezvoltate au determinat aparitia unor noi instrumente financiare, a unor piete de negociere si a unor noi reglementari, ,,de la reglementare in plan financiar s-a ajuns la de-reglementare si apoi la re-reglementare, in conditiile in care auto-reglementarea a continuat sa fie prezenta" 
Asistam astfel la manifestarea inovatiilor de produse, ce au condus la aparitia unor noi instrumente financiare si la manifestarea inovatiilor de procese, care au determinat dezvoltarea unor noi tehnici de finantare.
Devine necesara o delimitare a inovatiilor financiare, in functie de natura institutiilor implicate in proces. Astfel, putem distinge inovatiile de sistem, determinate de activitatea agentilor economici de concepere a unor noi produse financiare, de inovatiile de politica, reprezentand preocuparile autoritatilor in infaptuirea politicii economice.
William Silber subliniaza faptul ca inovatia financiara se manifesta sub trei forme:
- inovatia de produs, prin crearea unor ,,noi" produse financiare, prin modificarea, combinarea si completarea caracteristicilor produselor deja existente pe piata;
- inovatia institutionala, reflectata prin dezvoltarea unor noi institutii financiare;
- aparitia si dezvoltarea unor noi piete financiare.
Factorii care au contribuit la expansiunea inovatiilor financiare fac referire la:
- volatilitatile ratei dobanzii, ratei inflatiei si a cursului de schimb;
- progresul tehnologic;
- globalizarea si internationalizarea pietelor financiare;
- participanti din ce in ce mai sofisticati pe pietele de capital;
- concurenta semnificativa in planul intermedierii financiare;
- intensificarea tranzactiilor comerciale internationale;
- relaxarea controlului schimburilor;
- cei 3D: dereglementarea, decompartimentarea, dezintermedierea.
Fenomenul de globalizare a favorizat manifestarea inovatiei in domeniul financiar, iar utilizarea tot mai accentuata a noilor produse financiare in vederea obtinerii unor profituri si randamente semnificative ale portofoliilor au determinat autoritatile nationale in domeniu sa se orienteze inspre imbunatatirea reglementarilor nationale si sporirea colaborarii internationale.
Expansiunea tranzactiilor si operatiunilor cu instrumente financiare derulate si gradul ridicat de substituire a produselor bursiere cu altele au influentat nivelul costului tranzactiilor, in sensul diminuarii acestuia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatile de inginerie financiara - Inovatia financiara si efectele sale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Apostoaie, M.C., Consideratii privind inovatiile financiare si impactul acestora asupra sistemului financiar, disponibil la http://www.bursedoctorale.ro /public/ documente/ articole/1332181916_Articol_conf_Apostoaie_Marius_SD_FEAA _Decembrie2009.pdf.
2.Capraru, B., Sisteme bancare, intre trecut si viitor, disponibil la http://oeconomica org.ro/files/pdf/269.pdf 
3.Cerna, S., Donatah, L., Stabilitatea Financiara, Editura Universitatii de Vest, Timisoara, 2008
4.Daianu, D., Capitalismul incotro? Criza economica, mersul ideilor, institutii, Editura Polirom, Iasi, 2009
5.Dornescu, V., Investment Banking, suport de curs, Iasi, 2013, p. 115.
6.Duffe D., - ,,Inovations in Credit Risk Transfer: Implications for financial stability", BIS Working Papers, nr. 255, Basel, 2008.
7.Johan A. Lybeck, Istoria globala a crizei financiare(2007-2010), Editura Polirom, Bucuresti, 2011
8.Stoica, O., Inovatia financiara si dezvoltarea pietelor de capital, disponibil la http://anale.feaa.uaic.ro/anale/resurse/13_Stoica_O-_Inovatia_financiara_ si_ dezvoltarea pietelor_de_capital.pdf
***
1.www.bancherul.ro
2.www.capital.ro
3.www.wall-street.ro
4.www.bnr.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!