Activitatea Bancara la Nivel International Intreprinsa de Bancile din Marea Britanie

Cuprins referat Cum descarc?

Capitoul I. Particularitati ale sistemului bancar din Marea Britanie 2
1.1Evolutia sistemului bancar din Marea Britanie 2
1.2Particularitati ale sistemului bancar britanic 3
Capitolul II. Activitatea internationala a bancilor din Marea Britanie 6
2.1Particularitati ale activitatii bancare internationale derulate de bancile 6
din Marea Britanie 6
2.2Activitatea bancilor internationale din Marea Britanie 8
Concluzii 13
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

Capitoul I. Particularitati ale sistemului bancar din Marea Britanie
1.1. Evolutia sistemului bancar din Marea Britanie
Sistemul bancar din Marea Britanie a inceput sa se dezvolte considerabil o data cu secolul al XIX-lea, in contextul amplificarii relatiilor si tranzactiilor comerciale si dezvoltarii considerabile a sectorului industrial.
La baza dezvoltarii sistemului bancar din Marea Britanie au stat numerosi factori, printre care putem enumera introducerea reglementarilor in domeniul bancar(Legea lui Sir Robert Peel in anul 1844, care stipula faptul ca Banca Angliei detine monopolul emisiunii monetare), reglementari car au impulsionat dezvoltarea bancilor comerciale si a mijloacelor de plata(utilizarea tot mai mult a cecurilor, ca inlocuitor pentru moneda fiduciara).
Totodata, un rol deosibit de important in dezvoltarea sistemului bancar din Marea Britanie revine principalului centru financiar(Londra), prin concentrarea tuturor activitatlor financiare, fapt ce a favorizat integrarea operatiunilor bancare.
De asemenea, un rol important in dezvoltarea sistemului bancar britanic il manifesta si numeroasele achizitii si fuziuni din secolul al XIX-lea, care a determinat diminuarea numarului de banci in perioada 1858-1896(de la 267 la 102 banci). In acest sens, in anul 1900, sistemul bancar din Marea Britanie era dominat de cinci mari institutii bancare: Midland, Lloyd's, Westminster, Barclays si National Provincial.
Dezvoltarea si expansiunea sistemului bancar din Marea Britanie a avut ca principal punct de plecare infiintarea Bancii Angliei. Banca Angliei a fost infiintata in anul 1694 prin Decret Regal, iar in contextul Legii bancare din anul 1884, in cadrul acesteia au fost infiintat doua compartimente: Departamentul bancar si Departamentul de emisiune. Astfel, Banca Angliei a avut atat functiile unei banci comerciale, precum si functii de emisiune. In anul 1946 Banca Angliei preia rolul de Banca Centrala a Marii Britanii.
Criza de lichiditate si solvabilitate inregistrata de bancile de mici dimensiuni din Marea Britanie in perioada 1972-1974 a evidentiat necesitatea controlului si reglementarii sistemului bancar engle prin intermediul Bancii Centrale.
Sistemul bancar din Marea Britanie este unul puternic, caracterizat de stabilitate si a avut o influenta semnificativa asupra sistemelor bancare de la nivel mondial. Londra, capitala Marii Britanii a reprezentat si reprezinta unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii, prin prezenta numeroaselor banci de renume, a institutiilor financiare si a companiilor de asigurari, dar si prin existenta Bursei de Valori din Londra, una dintre cele mai importante burse de la nivel mondial.
Caracterul international al sistemului bancar din Marea Britanie este sustinut de prezenta unui numar din ce in ce mai ridicat de banci straine(comerciale sau de investitii), ce detin active de valori impresionante.
Sectorul bancar reprezinta o componenta semnificativa a economiei nationale a Angliei, poate mai importanta decat sectorul financiar. Incepand cu anul 1990, sectorul bancar a avidentiat cresteri de circa 1,9% pe an, lucru datorat in principal consolidarii sectorului bancar. Astfel, in Marea Britanie activeaza circa 200 banci, aproximativ 90 fiind banci europene, restul reprezentand sucursale inregistrate in alte state, neavand personalitate juridica. Consolidarea sistemului bancar a facut ca bancile sa fie mai stabile si puternice in momentele de cria economica si a favorizat modernizarea sistemului bancar britanic, prin implementarea inovatiei financiare si a tehnologiilor moderne.
1.2. Particularitati ale sistemului bancar britanic
Sistemul bancar din Marea Britanie se evidentiaza printr-o serie de caracteristici , una dintre cele mai importante fiind reprezentata de gradul inalt de specializare bancara si de concurenta intensa pe sectorul bancar, concurenta considerata a fi printre cele mai intense de pe pietele bancare din Europa. Astfel, sistemul bancar britanic inglobeaza un numar ridicat de banci, ce ofera produse si servicii bancare de calitate, fiind menite sa vina mereu in intampinarea nevoilor clientilor.
De asemenea, gradul de concentrare bancara ridicat este o trasatura importanta a sistemului bancar englez, o mare parte a activitatii pe piata bancara din Marea Britanie fiind derulata prin intermediul a patru mari banci(The Big Four): Barclays, Lloyds, Midland si National Westmister Bank.
Totodata, se evidentiaza legaturi puternice intre bancile engleze si companiile de asigurari, numeroase banci constituindu-si propriile societati de asigurari, iar bancile ce ofera produse si servicii bancare publicului larg si micilor intreprinderi se evidentiaza prin dinamism si dezvoltare tot mai accentuata.
Activitatea de retail capata din ce in ce mai multa importanta, mai ales pentru clientii care migreaza de la institutiile bancare de tip traditional catre institutiile care ofera o gama de produse si servicii adaptate propriilor nevoi. Astfel, relatia dintre banci si clienti devine cea mai importanta legatura in derularea operatiunilor bancare, punandu-se tot mai mult accentul pe calitatea produselor si serviciilor si politica de distribuire a lor, dar si pe plasarea institutiilor bancare, evidentiindu-se tot mai mult ideea proximitatii fata de principalele locuri unde clientii isi deruleaza actvitatile.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Capraru, B., International banking- terorie si practici, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2011, p.3.
2. Spulbar Cristi, Nanu Roxana, Berceanu Oana - Sisteme bancare comparate, Ed. Sitech, Craiova, 2005.
3. Trenca, Ioan - Metode si tehnici bancare - principii, reglementari, experiente, Casa Cartii de Stiinta, Cluj Napoca, 2004
4. http://www.bankofengland.co.uk
5. http://www.barclays.co.uk
6. http://www.hsbc.co.uk
7. http://www.thebanker.com
8. http://www.rbs.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!