Activitatea bancară internațională intreprinsă de băncile din Germania

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR GERMAN / 3
CAPITOLUL 2. ACTIVITATEA BANCARA LA NIVEL INTERNATIONAL INTREPRINSA DE BANCILE DIN GERMANIA / 8
2.1. ACTIVITATEA BANCARA LA NIVEL INTERNATIONAL INTREPRINSA DE DEUTSCHE BANK SI COMMERZBANK / 13
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1. SCURT ISTORIC AL SISTEMULUI BANCAR GERMAN
Sistemul bancar german ia nastere odata cu aparitia in 1619 a Bancii din Hamburg, constituita dupa modelul Bancii din Amsterdam. Initial aceasta a fost doar o banca de depozite, ca apoi sa efectueze si operatiuni de virament. Ceea ce i-a dat insa o notorietate mare a fost rigoarea operatiunilor bancare si crearea unei monede de cont specifice, numita ''Marko-Banco". Alaturi de Banca din Hamburg si prin infiintarea Bancii din Nurenberg aparatul bancar din Germania reuseste sa se consolideze.
In forma sa moderna, sistemul bancar german s-a constituit incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Ceea ce a diferentiat insa sistemul bancar german de celelalte sisteme bancare a fost, in special, complexitatea sa structurala si puterea bancilor sale, diferentiere aparuta pe la mijlocul anilor 1990. In 1995 au existat aproximativ 3.700 de banci legale independente cu mai mult de 48.000 de oficii bancare.
Astfel, dat fiind numarul mare de banci si oficii bancare, Germania era, si inca mai este una dintre cele mai puternice economii "bancare" din lume. Desi numarul bancilor din Germania s-a micsorat in ultimii ani, este totusi, in continuare, destul de ridicat potrivit standardelor internationale.
Sistemul de credit al Germaniei reprezinta unul dintre cele mai dezvoltate sisteme din Europa. Activitatea bancara in ultimele doua-trei decenii de ani reprezinta unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei germane. Spre deosebire de sistemele bancare din Marea Britanie, SUA si alte tari dezvoltate, structura sistemului bancar german se caracterizeaza prin universalizarea institutiilor creditar-bancare, ce ii permite sa detina o gama diversa de active si pasive.
Marea majoritate a bancilor sunt banci universale, ceea ce inseamna ca ele sunt implicate, intr-o masura mai mare sau mai mica, in activitati precum: crearea de depozite, acordarea de credite, scontarea titlurilor de credit, asigurarea serviciilor de siguranta in activitatile de brokeraj si in cele de incredere, factoring, garantii financiare si transferuri de fonduri sau servicii de plati cat si alte servicii pe care autoritatile in domeniu le recunoaste ca fiind servicii bancare la care mai pot fi adaugate serviciile bancare tipice de investitii si rezervele de asigurare a bunurilor prin intermediul subsidiarilor sau a acelor mai apropiate societati de asigurari cu care bancile colaboreaza.
Avand in vedere structura lor interna bancile universale germane pot fi impartite in 4 categorii: banci comerciale, banci de economii, banci cooperatiste si banci speciale.
Bazele primei asocieri de fonduri bancare germane au fost puse pe la jumatatea secolului al XIX-lea. In acea perioada, bancherii privati nu mai puteau sa satisfaca nevoile financiare din ce in ce mai mari ale companiilor industriale de productie in masa. Un val de consolidare determinat de criza bancara din 1931-1932 i-a determinat pe cei trei "jucatori" principali: Dresdner Bank (fondata in 1872), Deutsche Bank (fondata in 1870) si Commerzbank (fondata in 1870) sa se uneasca (intre 1957 si 1958) din nou, dupa o prima incercare esuata la inceputul celui de-al doilea Razboi Mondial. Astazi, ei inca isi mai desfasoara activitatea sub denumirea de Hausbanks, lucrand cu marile corporatii industriale ale Germaniei si formeaza esenta grupului de banci comerciale din Germania.
Din grupul bancilor comerciale mai fac parte si bancherii privati. Unii dintre ei, ca Joh. Berenberg, Gossler & Co. (fondata in 1590 in Hamburg), B. Metzler Seel. Sohn & Co. KgaA (fondata in Frankfurt in 1674) si Delbruck & Co. (fondata in Cologne in 1712), se afla printre cele mai vechi banci care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Germaniei.
In mod obisnuit, ele sunt conduse de proprietari care raspund personal de obligatiile financiare ale bancilor lor.
Prima banca publica de economii germana a fost fondata in 1801 in Gottingen dupa ce bancile private de economii au suferit pagube serioase generate de razboaiele purtate cu Napoleon. Actul bancilor de economii, incheiat in Prusia in 1838 au inlocuit independenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara Internationala Intreprinsa de Bancile din Germania.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!