Activitatea Bancara de Retail in Statele Unite ale Americii

Cuprins referat Cum descarc?

Cap 1. Sistemul bancar din Statele Unite ale Americii 3
1.1 Istoria sistemului bancar american 3
1.2 Caracteristicile sistemului financiar bancar din Statele Unite ale Americii 3
1.3 Organizarea sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii 3
Cap. 2 Activitatea de retail banking in Statele Unite ale Americii 3
2.1 Caracteristici generale ale retail banking-ului american 3
2.2 Activitatea bancara de retail la Bank of America 3
2.3 Activitatea bancara de retail la Citigroup 3
Concluzii 3
Bibliografie 3


Extras din referat Cum descarc?

Cap 1. Sistemul bancar din Statele Unite ale Americii
1.1 Istoria sistemului bancar american
Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii este caracterizat prin descentralizare si specializare. Descentralizarea a fost determinata de structura federala a tarii si de constitutia Statelor Unite, care specific faptul ca tot ceea ce nu este rezervat in mod expres confederatiei este de resortul statelor, bancile aflandu-se in aceasta situatie. Legislatia bancara care a rezultat in urma crizei din 1929 a condus la o specializare a activitatii bancare.
Prima banca si-a inceput activitatea pe teritoriul Statelor Unite in anul 1781 sub denumirea de Bank of North America din Philadelphia. In secolul al XIX-lea, infiintarea unei banci era absolut libera, iar legislatia diferitelor state considera activiatea bancara ca o activitate de comert cu amanuntul, impunand uneori si unele restrictii. Astfel, in statul Illinois, bancile aveau dreptul sa desfasoare activitatea printr-un singur ghiseu.
In 1863, cu scopul de a ajuta fianantarea razboiului civil, apare un sistem al bancilor nationale. Fiecare banca avea puterea sa emita bilete de banca standardizate bazate pe cupoanele Statelor Unite detinute de aceasta. Sistemul timpuriu avea doua mari slabiciuni: un curs valuatr "inelastic" si lipsa lichiditatii in ultimul sfert al secolului XIX si inceputul secolului XX ceonomia SUA trece printr-o serie de panicari financiare. O asemenea panica financiara, in 1907, motiveaza reinnoirea cererilor pentru reforma bancilor. In urmatorii ani, Congresul a decretat Legea Aldrich-Vreeland,care veghea asupra urgentelor cursului valutar si a stabilit ca reforma cursului valutar sa fie studiata de Comisia Monetara Nationala. Aldrich Vreeland a luptat pentru o banca privata cu influente minime din partea guvernului, dar a concluzionat ca Guvernul ar trebui reprezentat la Consiliul de Conducere. Majoritatea republicanilor favorizeaza planul lui Aldrich, dar suportul e prea mic pentru a trece de Congres. Democratii progresisti, insa, sunt pentru sistemul rezervelor, detinut de Guvern. Democratii conservatori lupta pentru un sistem de reserve privat, dar descentralizat, care s-ar lipsi de controlul Wall Street.
Prima banca a Statelor Unite ale Americii, "the Bank of North America " din Philadelphia, a fost creata de Congres in 1781 la cererea lui Robert Morris, administrator al finantelor, pentru a ajuta financiar Revolutia Americana. In anul 1790 ,Primului Secretar al Trezoreriei Nationale, Alexander Hamilton a recomandat fondarea unei banci centrale. Aceasta ia fiinta in 1791, sub forma Bancii Statelor Unite.
Aceasta nu a functionat decat pana in 1811. Nu era momentul potrivit pentru abandonarea unei banci centrale, in conditiile izbucnirii razboiului, al carui finantare a fost cu atat mai dificila, reducand eficienta eforturilor militare. Imediat dupa razboi, se infiinteaza cea de-a doua Banca a Statelor Unite, in 1816. Aceasta reuseste sa ofere echilibrul financiar pierdut odata cu deflatia de dupa razboi. Totusi nici aceasta banca nu reuseste sa se mentina decat pana in 1832. 
Fara o banca centrala, tanara uniune federala s-a gasit intr-o perioada de instabilitate financiara. Au existat "crize ale bancilor" in 1837 si 1839, astfel in 1842 noua state aveau probleme serioase financiare.
Perioada 1832-1864 s-a caracterizat prin existenta de numeroase bancnote. Cand cea de-a doua Banca a Statelor Unite ale Americii a fost inchisa, Guvernul a preluat supravegherea bancilor. Aceasta supraveghere s-a dovedit ineficienta. In acele zile bancile isi acopereau imprumuturile prin emitere de note de banca proprii. Aceste note de banca trebuiau sa fie convertibile, la cerere in moneda. Era datoria supraveghetorilor bancari sa verifice si sa certifice ca bancile aveau destula moneda, aur sau argint, pentru a remunera bancnotele. Pentru ca acest proces nu era mereu infaptuit, multi detinatori de note de banca se gaseau in posesia unor hartii fara valoare.Era uneori dificil, daca nu chiar imposibil, sa se detecteze care note erau "rele", datorita varietatilor acestora. Pana in 1860, mai mult de 10000 de bancnote diferite circulau in SUA, comertul fiind puternic afectat. Sute de banci au falimentat declansand crize minore, ajunganduse chiar la o criza financiara majora in 1857. 
Razboiul Civil a oferit presedintelui american Abraham Lincoln oportunitatea sa aduca liniste in haos. In perioada 1863-1864, s-au adoptat o serie de legi privind crearea unui sistem bancar national, format din mai multe banci federale.
Aceste banci vor emite o moneda nationala uniforma sustinuta de SUA, obligatiuni de stat, in speranta ca toate bancile ar fi fortate sa intre in sistemul national. Acest lucru nu a functionat pentru ca unele banci de stat, au abandonat emiterea de bancnote si au continuat ca banci de depozit. Acest lucru a stat la originea asa-numitei dualitati a sistemului bancar american. Acest sistem se refera la existenta bancilor cu caracter federal in acelasi timp cu cele cu caracter federat (de stat). La inceputul secolului 20, SUA avea deja cel mai larg sistem bancar. Cele 20000 de banci ale Americii detineau 40% din valoarea totala a depozitelor de pe intregul glob.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara de Retail in Statele Unite ale Americii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!