Introducere 3 Evolutia activitatii de retail banking in Romania 4 Tendinte in activitatea bancara de retail 13 Concluzii 15 Bibliografie 16
Introducere Bancile de retail ofera servicii de intermediere si plati pentru persoane fizice cu toate produsele complementare acestora. Totusi, devine din ce in ce mai dificil identificarea unei banci de retail. In primul rand deoarece in prezent bancile combina activitatile de retail cu cele corporative, iar in al doilea rand deoarece tehnologia a imputernicit bancile sa furnizeze o gama larga de servicii financiare de retail pentru clientii lor, dar nu si sa ofere toate sub-componentele acestor servicii. In prezent este foarte dificila definirea activitatilor de retail desfasurate de catre o banca. In mod traditional, bancile ofereau servicii bancare persoanelor fizice si micilor afaceri, realizand tranzactii in volum mare, dar de valoare mica. Acest lucru se afla in contrast cu wholesale banking-ul, care presupune tranzactii de valori mari, insa in general mici ca volum. Bancile de retail ofera produse si servicii de economisire, conturi curente, credite ipotecare, carduri de debit, carduri de credit si multe altele. Majoritatea bancilor de retail sunt institutii private, dar si profitabile, in sectorul serviciilor financiare, retail banking-ul fiind cel mai competitiv. In ultima perioada orientarea semnificativa a bancilor spre segmentul persoanelor fizice s-a materializat intr-o dezvoltare fara precedent a finantarilor retail in Romania. Evolutia activitatii de retail banking in Romania Exista tendinta de a crede ca aproape fiecare roman are constituit un depozit la banca. din pacate, insa, cercetarile de piata realizate de firmele de specialitate arata ca doar 30% dintre cetateni merg la banca pentru a-si depune economiile intr-un depozit la termen in lei sau in valuta. In schimb, utilizarea unui cont curent bancar este realizata de 40% dintre romani. Deschiderea unui cont curent se realizeaza prin simpla completare a unei cereri cu datele de identificare a titularului. contul curent este cunoscut si sub numele de depozit la vedere, deoarece din el se pot face retrageri de numerar in orice moment, spre deosebire de depozitul la termen sau depozitul de economii, unde retragerea banilor inainte de termenul stabilit la constituirea depozitului determina pierderea dobanzii, integral sau intr-o masura mare. Piata cardurilor din Romania are un specific anume si tinde sa se asimileze cu pietele occidentale si nord-americane. Cateva particularitati ale pietei noastre sunt legate de: - afinitatea pentru numerar; - tentatia mai accentuata de a recurge la frauda; - reticenta de a utiliza platile electronice; - gradul scazut de bancarizare. Grafic nr.1 Evolutia portofoliului de carduri bancare valide in circulatie (milioane) Sursa: www.bnr.ro Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca in Romania produsele de credit se lanseaza majoritar sub MasterCard in vreme ce pentru produsele business majoritatea cardurilor din circulatie sunt Visa. Grafic nr.2 Portofoliul de carduri valide in circulatie (milioane)
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).