Activitatea Bancară de Retail în Olanda

Cuprins referat

1. Evolutia sistemul bancar olandez 3
1.1. Scurt istoric 3
1.2. Tipuri de insitutii bancare olandeze 4
1.3. Factori de influenta specifici mediului bancar olandez 5
1.4. Tendinte in activitatea bancara olandeza 6
2. Principalele banci care desfasoara activitatea de retail in Olanda 8
2.1. Rabobank 8
2.2. ABN AMRO 10
2.3. ING Bank 11
Bibliografie 14


Extras din referat

Activitatea bancara de retail in Olanda
Evolutia sistemul bancar olandez
Scurt istoric
Activitatea bancara olandeza isi are inceputurile in secolul al XVII-lea, mai exact in jurul anului 1609, an in care a fost infiintata Banca din Amsterdam cu rolul de a finanta marile companii comerciale si de transport din Olanda. Banca din Amsterdam a fost infiintata pentru a atrage depozite, perecepand o taxa mica la retrageri, si nu pentru a acorda imprumuturi. Scopul principal al bancii a fost de a garanta calitatea monedelor la retragere, asta pentru ca, in acea perioada Olanda se confrunta cu o invazie de monede (aproximativ 800-1000 monede diferite) care puteau fi foarte usor falsificate. In acest sens, banca introduce pentru clientii sai doua unitati de cont: o unitate de cont in interiorul bancii numita ,,banco florin" si o unitate de cont in afara bancii numita ,,current florin" fiind astfel considerata prima banca centrala din lume.
Pe aceleasi principii au fost infiintate si Banca din Middelburg si Banca din Rotterdam. Banca din Middelburg a fost infiintata in 1616 si a supravietuit pana la 1 iulie 1878, iar Banca din Rotterdam a fost infiintata in 1635, nu a fost niciodata desfiintata, dar a devenit nefunctionala. Niciuna dintre aceste doua banci nu a avut o importanta deosebita.
Banca din Amsterdam a fost modelul mai multor banci, cum sunt: Banca din Hamburg (1619), Banca Suediei (1656), Banca Angliei (1694).
Un alt moment important in evolutia sistemului bancar olandez este anul 1814. Atunci regele Olandei, William I, a fondat banca centrala a Olandei - De Nederlandsche Bank (DNB), pe baza bancilor centrale existente carora guvernul le-a incredintat rolul de bancher al statului. Olanda fusese recent eliberata de sub dominatie franceza, iar William dorea sa lucreze si sa aduca prosperitate regatului sau, iar pentru aceasta avea nevoie de o banca nationala. El a creat o institutie capabila sa revigoreze economia prin acordarea de credite si prin emisiunea de monede. DNB avea functia si de casier al statului.
Odata cu introducerea euro, politica monetara se schimba de la o afacere nationala la o chestiune importanta pentru toate tarile din zona euro. De-a lungul timpului, DNB s-a dezvoltat de la un creditor privat la o parte a SEBC. Centrul de greutate s-a mutat de la DNB la BCE din Frankfurt, guldenul a disparut si moneda euro a inceput sa isi faca loc. DNB are datoria de a contribui la conturarea politicii monetare impreuna cu Banca Centrala Europeana si celelalte banci centrale din zona euro. Neschimbat in tot acest timp a fost rolul bancii centrale de gardian al stabilitatii financiare.
Olanda se bucura de asemenea de rolul marcant al pietei de capital, avand un sistem financiar bazat pe piata de capital. Amsterdan Stock Excheange (ASE) este considerata cea mai veche bursa de valori din intreaga lume. Aceasta a fost fondata in 1602 de catre compania olandeza East India sub denumirea de Bursa de la Amsterdam si incepe in mod oficial sa tranzactioneze cu titluri de valoare. La 22 septembrie 2000 ASE fuzioneaza cu Paris Stock Exchange si cu Brussels Stock Exchange formand Euronext, in prezent fiind cunoscuta sub denumirea de Euronext Amsterdam. 
Tipuri de insitutii bancare olandeze
Sistemul bancar olandez a cunoscut in ultimii ani un proces puternic de concentrare ca urmare a numeroase fuziuni si achizitii. In acest sens, numarul institutiilor de credit a scazut din 1998 de la 668 institutii la 277 institutii in octombrie 2012, reprezentat prin 2653 de unitati bancare . La inceputul anului 2012, Indicele Herfindahl pentru institutiile de credit avea valoare de 2061, ceea ce indica un sistem bancar slab competitiv.
Piata bancara olandeza se remarca printr-un nivel ridicat de concentare, chiar una dintre cele mai concentrate piete din Europa, cu aproximativ 1-2 banci pe km^2. Datorita concentrarii, piata bancara olandeza este una ,,low cost" pentru clienti, Comisia Europeana raportand preturi printre cele mai mici pentru tranzactii si la produsele financiare comparativ cu tarile europene. Nivelul ridicat de concentrare poate impiedica accesul pe piata bancara din Olanda a unor jucatori externi, bancile autohtone detinand un procent important din piata.
Bancile din sistemul olandez au o pozitie dominanta si pe plan international ceea ce aduce atat beneficii, cat si costuri Olandei. Beneficiile sunt caracterizatte de o diversificare a expunerii la riscuri, iar costurile presupun cheltuieri suplimentare cu privire la managementul de supraveghere, riscul aparitiei crizelor financiare si incercarea a a elimina riscurile prin conceptia prea mare sa esueze. Autoritatile au ca raspuns la aceasta situatie atenta supraveghere si stansa colaborare si coordonare cu autoritatile de supraveghere internationle.
Ca structura sistemul bancar olandez cuprinde urmatoarele tipuri de institutii:
Banci comerciale;
Cooperative de credit;
Banci de economii;
Banci ipotecare;
Institutii specializate in creditarea autoritatilor locale.
De asemenea exista si o banca specializata in oferirea de produse si servicii specializate pentru persoanele fizice integrata in reteaua oficiilor postale olandeze (Postbank NMB).


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara de Retail in Olanda.docx

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!