Activitatea Bancara de Retail in Marea Britanie

Cuprins referat Cum descarc?

Activitatea bancara de retail in Marea Britanie 2
Activitatea bancara desfasurata de Lloyds TSB 8
Activitatea bancara a HBOS (Halifax Bank of Scotland) 11
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

Activitatea bancara de retail in Marea Britanie
Sistemul bancar britanic a luat amploare odata cu dezvoltarea pietei Londrei si prin importanta lirei sterline, dominand sistemul bancar mondial inca din prima jumatate a secolului al XIX-lea. 
Odata cu abolirea legii cerealelor(1846- Legea cerealelor ,,Corn Laws"), agricultura traditionala se dezintegreaza, astfel ca o parte din forta de munca disponibilizata se orienteaza spre industrie, fenomene care au favorizat comertul international si amplificarea activitatii bancare. Acesta dezvoltare a permis Marii Britaniei sa devina prima tara care pune temelia bancilor moderne care vor avea impact atat pe plan national, cat si pe plan international.
Succesul pe care sistemul bancar britanic l-a inregistrat nu s-a datorat numai diviziunii muncii si abolirea legii cerealelor, ci si aparitia unor reglementari bancare moderne, concretizata prin legea lui Sir Peel prin care conferea monopolul emisiunii Bancii Angliei.
Dezvoltarea pietei Londrei a atras dupa sine si concentrarea tututor functiilor si competentelor comerciale intr-un singur loc, in Londra, favorizand astfel o integrare usoara a operatiunilor bancare. Totodata, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-a manifestat concentrarea activitatii bancare, fapt ce a determinat scaderea numarului de banci particulare , de la 267 in 1858, la 201 in anul 1896. Drept urmare multe banci au fost nevoite fie sa se desfiinteze fie sa fuzioneze. In urma concentrarii activitatii bancare, in anul 1900, piata bancara era dominata de cinci mari banci: Midland, Lloyd's, Westminster, Barclazs si National Provincial.
Numarul mici de banci s-a mentinut de-a lungul timpului. Astfel numarul institutiilor bancare autorizate a scaazut de la 600 in 1985 la 346 la sfarsitul lunii februarie 2005. Aceasta scadere este datorata prezentei bancilor straine, care isi desfasoara activitatea in Marea Britanie, stompand infiintarea si dezvoltarea unor banci de investitii.
Sistemul bancar britanic difera ca structura de majoritatea bancilor din Europa, in principal datorita prezentei semnificative a bancilor straine dar si datorita faptului ca ele se caracterizeaza printr-un grad inalt de specializare si segmentare. Mutarea sediilor centrale ale bancilor straine de pe piata Londrei a favorizat o dezvoltare in sistemul de retail banking autohton. 
O clasificare a bancilor care opereaza pe piata sistemului bancar britanic este:
- in functie de tipul de operatiuni si servicii oferite
- Merchant banks, accepting houses si discount houses(banci de afaceri)- sunt institutii bancare a caror activitate consta mai degraba in vanzarea unor servicii decat in plasarea fondurilor proprii sau colectarea acestora. Ele ofera servicii nationale si internationale intreprinderiolor precum si altor banci : fuziuni, emisiuniinternationale etc. Astfel de banci inca prezente in Marea Britanie sunt: Hill Samuel and Co., Hambros Bank, Benson.
- Commercial banks(banci comerciale), clearing houses(case de compensatie)- sunt institutii financiare ale caror activitate se reliefeaza prin colectarea depunerilor, gestiunea mijloacelor de plata si acordarea creditelor curente.
- dupa tipul de depozit pe care il accepta:
- Banci primare - care deruleaza operatiuni prin intermediul mecanismului de plati, in interiorul tarii, ofera un sistem de transfer monetar prin intermediul conturilor curente.
- Banci secundare - care nu sunt parte a mecanismului de plati si nu participa la sistemul de compensare. Majoritatea depozitelor acestor banci sunt depozitate la termen, in mare parte in valuta, chiar daca aceste aspect difera de la o banca la alta.
- In functie de marimea tranzactiilor tipice pe care banca le deruleaza:
- Retail banks - sunt banci care se adreseaza, cu precadere, clientilor individuali, personae fizice, in acest scop dezvoltand o retea larga de unitati cat mai aproape de clientii potentiali.
- Wholesales-banks - sunt bancile care opereaza cu afaceri de valori mari, avand relatii cu firme de mari proportii sau cu alte banci, pe piata monetara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara de Retail in Marea Britanie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!