Activitatea Bancara de Retail in Grecia

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.I Descrierea sistemului bancar din Grecia 1
1.1. Istoricul sistemului bancar 1
1.2. Tipuri de institutii 2
Cap. II Banca Nationala a Greciei 6
2.1.Scurt istoric 6
2.2.Functiile Bancii Centrale 7
Cap.III Prezentarea unor banci din sistemul bancar grecesc 9
3.1.Piraeus Bank 9
3.2.Alpha Bank 14
Concluzii 19
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Activitatea bancara de retail in Grecia
Cap.I Descrierea sistemului bancar din Grecia
1.1. Istoricul sistemului bancar
Inca din Antichitate, orase-stat si temple din Grecia Antica au inceput sa emita monede proprii. Datorita faptului ca fiecare oras-stat isi avea moneda proprie, a aparut necesitatea schimbarii unei monede cu alta, acestea putand fi socotite primele schimburi valutare.
In aceeasi perioada, preotii ofereau imprumuturi taranilor, iar unele persoane specializate in "negotul cu banii" ofereau aceleasi servicii altor categorii sociale. In timp, acesti "creditori", cunoscuti sub denumirea de trapeziti, au inceput sa perceapa dobanzi foarte ridicate, creand multe nemultumiri in randul populatiei. 
Drept urmare, unele cetati grecesti au decis sa creeze banci publice. Aceste institutii erau conduse si controlate de agenti publici, in baza unor norme ce pot fi asociate primelor reglementari statale cu privire la activitatea bancilor. De-a lungul timpului, sistemul bancar a fost continuu imbunatatit si conceptul astfel incat sa vina in ajutorul de ordin economic al populatiei.
De la intrarea in UE sistemul bancar a trecut prin rapide transformari, adaptandu-se la mediul nou si competitiv determinat de adoptarea unui sistem unic financiar si a monedei euro. 
In prezent, sistemul bancar grecesc este in mare masura de tip universal, inregistrandu-se de la an la an o evolutie in ceea ce priveste activitatea bancara greceasca.
1.2.Tipuri de institutii
Grecia se remarca printr-un sistem bancar format din banci comerciale, sucursale ale bancilor straine, institutii de credit specializate si cooperative de credit. 
Banca Centrala (Bank of Greece) 
Banca Centrala ocupa un loc deosebit in cadrul sistemului bancar grecesc. Ea este, in economia contemporana, principala institutie prin intermediul careia guvernul realizeaza politica monetara, valutara, de plati si de credit, in contextul si subordonata politicii generale economice a Greciei. Prin pozitia pe care aceasta banca o are in cadrul sistemului bancar, ea este "banca bancilor", ca urmare a atributiilor care ii sunt conferite pe linia orientarii si supravegherii activitatii tuturor bancilor, asigurarii unei inalte functionalitati intregului sistem bancar.
Bancile comerciale 
Sunt institutii de depozit care in mod traditional au angajat imprumuturi comerciale si industriale. Recent bancile comerciale grecesti si-au extins operatiunile pentru a oferi o gama mai larga de servicii bancare. Imprumuturile includ: credite comerciale, industriale, de consum si ipoteci. Acestea emit : carduri de credit si cecuri de calatorie, cumpara si vand valuta straina, emit scrisori de credit. Prin intermediul sucursalelor ele pot oferi si servicii de brokeraj si fonduri mutuale in valuta proprie si straina. 
Cele mai importante banci comerciale din grecia sunt: NBG Bank, Alpha Bank; EuroBank, Piraeus Bank, Banca Agricola, Emporiki Bank si Geniki Bank.
Institutii specializate de credit, cum sunt: bancile de investitii, Banca Agricola a Greciei, banci de ipoteca. 
Avand traditie, Banca Agricola a Greciei, fondata in 1929, oferea toate tipurile de credit sectorului agricol, sprijinea si superviza cooperativele agricole. Tutelat de Ministerul Agriculturii, acest organism bancar raspundea de sprijinirea politicii agrare a statului grec. Banca Agricola in 1991 a devenit o banca comerciala, in timp ce altor banci comerciale li s-a permis sa acorde credite in sectorul agricol. Aceeasi conversie s-a aplicat si bancilor de investitii sau de ipoteci.
Rolul acestor institutii a fost sa ofere credite in domenii bine stabilite. Totusi liberalizarea bancara si politicile europene, intr-o piata bancara unificata, a fortat institutiile specializate sa isi diversifice operatiunile. In anii `90, specializarea intr-o anumita arie era determinata de conditiile pietei mai degraba decat constrangerile legislative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea Bancara de Retail in Grecia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!