Acreditivul

Extras din referat Cum descarc?

1. Esenta acreditivului documentar
Principii si cerinte de decontare prin acreditivul documentar
Intensificarea procesului de integrare economica internationala si crearea noilor modalitati de comunicare (transport , transfer bancar , E-Mail etc) permite dezvoltarea lumii afacerilor in orice punct de pe glob, fapt ce a contribuit la aparitia necesitatii de a creea un numar impozant de legaturi comerciale. Totusi efectuarea unui numar mare de operatiuni ,genereaza in continuare riscuri destul de importante pentru participantii la afacerile economice-comerciale.
In afara de aceasta , la momentul actual multe state au datorii atit interne cit si externe , acest fapt genereaza un tip de risc caracteristic si Republicii Moldova , cunoscut ca risc de tara .
Aceste inconveniente generate de riscurile aparute au influientat cresterea dorintei subiectilor afacerilor (vinzatorilor si cumparatorilor) de a asigura conditii de incredere pentru desfasurarea afacerilor lor. In legatura cu acest fapt , utilizarea acreditivului documentar capata un caracter deosebit de important la etapa actuala. 
Daca conform contractului de vinzare cumparare sau in urma unei intelegeri verbale (simple) intre parti este prevazuta achitarea contra acreditivului documentar , cumparatorul da ordin bancii care il deserveste sa deschida un acreditiv in favoarea vinzatorului (furnizorului).
Deci, Acreditivul este obligatia bancii de a transfera vinzatorului (furnizorului) suma prevazuta, din numele cumparatorului , in confomitate cu conditiile prestabilite.
Vinzarea de marfuri si furnizarea de prestatii cumparatorilor straini comporta riscuri suplimentare in raport cu comertul pe plan intern. Contractele de export sint expuse riscurilor de achizitionare a materiei prime , fabricarea si depozitarea marfurilor, cit si livrarea la termen . Factori de insecuritate exista - chiar daca intr-o mai mica masura- si in furnizarea prestarilor de servicii. Acreditivul pune in evidenta mijloacele de aparare a intereselor vinzatorului si cumparatorului.
Pentru cumparator cel mai important aspect este ca prestatiile oferite sa fie executate , in timp ce vinzatorul este interesat in primul rind intr-o plata punctuala. 
In tranzactiile internationale riscurile cresc, deoarece cumparatorului ii este greu sa evalueze credibilitatea si solvabilitatea unui partener de afaceri strain , ceea ce nu se intimpla in comertul cu furnizorii interni. Pe de alta perte , in caz de nerespectare a conditiilor contractuale , cuparatorul dispune de mijloace mult mai limitate de revendicare a drepturilor sale. Acest lucru este valabil si pentru exportator , care pe linga riscurile inerente transportului isi mai asuma si riscul de a nu_si recupera creanta (risc de insolvabilitate), ne mai vorbind de dificultatea de a evalua cu exactitate " riscurile de tara" (riscuri politice , monetare si de transfer).
In general, dacontarile prin virament se bazeaza pe un sistem de principii si cerinte, care sint aplicabile si decontarilor prin acreditiv . 
Principiile de organizare a decontarilor prin acreditiv sint mai stabile si mai putin supuse schimbarilor. Cerintele , carora trebuie sa corespunda decontarile prin acreditiv , se modifica pe masura dezvoltarii si perfectionarii industriei. La rindul sau , formele si modalitatile de decontare trebue sa corespunda acestor cerinte , sa se adapteze la schimbarile survenite.
Principiile de decontare prin acreditiv:
1. Primul principiu rezulta din obligatia tuturor agentilor economici de a pastra mijloacele financiare in conturi la institutiile bancare si consta in aceea ca efectuarea tuturor operatiilor de decontare este obligatorie prin institutiile bancare .
2. In decontarile prin virament banii joaca rolul de mijloc de plata. Aceasta inseamna ca miscarea banilor poarta un caracter relativ independent, ea putind avea loc inaintea sau dupa miscarea propriu zisa a marfurilor ce constituie obiectul tranzactiei. Pentru ca decontarile efectuate sa corespunda cit de cit miscarii reale a marfii se aplica principiul conform caruia , executarea platii are loc , de regula , dupa descarcarea marfii , prestarea serviciilor , efectuarea lucrarilor. Acest lucru insa nu axclude executarea platii in avans sau achitarea in prealabil , in dependenta de intelegerea platitorului si beneficiarului .
3. Plata se executa numai in cazul existentei mijloacelor in contul platitorului sau a dreptului la credit. In cazul lipsei mijloacelor in contul platitorului sau in lipsa dreptului la credit, documentele de decontare se plaseaza in fisiere speciale si se executa plata pe masura varsarii mijloacelor la cont ,in consecutivitate calendaristica a platii. Aceasta consecutivitate presupune o importanta egala a decontarilor pentru toate obligatiile , insa ea poarta un caracter obligatoriu , deoarece se infaptuieste sub supravegherea bancara . Datorita dorintei agentilor economici de a utiliza cit mai independent resursele cistigate , consecutivitaea executarii platii si controlul bancar ar fi un lucru ce ar provoca cheltuieli inutile. 
4. Un alt principiu consta in aceea ca debitarea contului platitorului se executa numai cu acordul acestuia. Acordul de executare a platii se ofera prin emiterea documentelor de plata ( in cazul acreditivului a cererii de acreditiv) sau prin acceptarea documentelor spre plata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acreditivul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!