Variator de Tensiune Continua

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati. Clasificare 
Variatoarele de tensiune continua (VTC) sau chopperele sunt convertoare de curent continuu care transforma energia furnizata de o sursa de tensiune continua tot in energie de tensiune continua, insa de o alta valoare, eventual reglabila. Ele isi gasesc aplicabilitatea in constructia surselor de alimentare in comutatie utilizate in aparatura elctronica de masura si control, sisteme de telecomunicatii ,calculatoare electronice ,sisteme radio si video,electronica medicala, etc. schema bloc a unui convertor c.c-c.c este prezentata in fig. urmatoare:
Aici o scanare
Convertorul este alimentat printr-un redresor a carui tensiune de iesire nu este stabilizata. Convertorul propriu-zis furnizeaza din tensiunea continua fluctuanta o tensiune continua , reglabila ca valoare ,functie de cerintele consumatorului
Fig. 1
In fig. 1 se arata modul de conectare al variatoarelor de tensiune continua (VTC) intre sursa de alimentare de tensiune continua constanta U si sarcina la bornele careia se obtine o 
tensiune de valoare medie U reglabila.
Circuitul de forta al unui VTC este realizat cu elemente semiconductoare cu o comutatie comandata: tiristoare, tiristoarte GTO, tranzistoare bipolare, MOSFET sau IGBT. Intrarea in conductie, ca si blocarea componentelor, se realizeaza la momente bine precizate, definite prin comanda. In general, VTC - urile sunt utilizate pentru reglarea vitezei motoarelor electrice de curent continuu, ca surse de alimentare convertore sau in domeniul sudurii electrice (realizarea oricaror surse de tensiune in comutatii). 
Se construiesc choppere cu puteri cuprinse intre zeci si milioane de watti. De regula, frecventa de comutatie este cuprinsa intre 100 Hz si 1KHz, insa sunt si choppere avand frecventa de 10 KHz sau mai mult.
Clasificarea variatoarelor
VTC - urile sunt de mai multe tipuri, clasificarea lor facandu-se dupa mai multe criterii:
a) dupa raportul intre tensiunea la iesire si tensiunea la intrare sunt (fara izolare):
- convertoare coboratoare ( STEP DOWN converters ) sau convertoare serie 
( BUCK converters ), la care tensiunea de iesire este mai mica sau cel mult egala cu tensiunea la intrare ;
- convertoare ridicatoare ( STEP UP converters ) sau convertoare paralel ( BOOST converters ), la care tensiunea de iesire este mai mare sau cel putin egala, cu tensiunea la intrare ;
- convertoare coboratoare - ridicatoare ( STEP - DOWN / UP ) sau convertoare serie - paralel ( BUCK - BOOST converters ), la care tensiunea la iesire poate fi mai mica sau mai mare decat cea de la intare;
- convertorare CUK;
- convertoare in punte.
b) Convertoarele cu izolare se impart in:
- convertoare forward;
- convertoare fly-back;
- convertoare in contratimp.
c) dupa modul de transfer al energiei sunt: 
- convertoare care nu prezinta element de stocare ( acumulare ), transferul energiei facandu-se direct;
- convertoare care prezinta un element de stocare a energiei intre intrare si iesire, legatura fiind indirecta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Variator de Tensiune Continua.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!