Utilizarea Tehnicilor Fuzzy în Controlul Inteligent al Proceselor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

5.1. SISTEME CU LOGICA FUZZY

Metodele traditionale de modelare a procesului side analiza a sistemelor se pot folosi numai atunci cand se pot determina relatii intre variabilele sistemului, ca de exemplu ecuatii diferentiale intre variabilele de intrare si iesire. Insa interventia factorului uman in sistemele analizate impune analiza unor variabile care nu au valori numerice concrete, fiind variabile lingvistice, definite prin multimi fuzzy. Metodele fuzzy sunt o alternativa de proiectare pentru procese si sisteme foarte complexe. Variabilele fuzzy sau lingvistice nu descriu datele numeric, ci printr-o functie de apartenenta care este scalata intre zero si unu.

Operatiile executate cu variabilele fuzzy si regulile fuzzy aferente nu pornesc de la modele precise ale procesului, ci de la intelegerea fenomenelor fizice, ca de exemplu:

IF (temperatura este mare) THEN (comanda scade)

Sistemele de conducere cu modele si algoritmi fuzzy sunt mai flexibile decat sistemele conventionale, deoarece modificarea regulilor de deductie a marimii de comanda se poate face prin adaugarea de noi variabile lingvistice, fiind deci mai elastice in proiectare. Deoarece proiectarea sistemelor de conducere cu regulatoare cu logica fuzzy (RLF) nu se face pentru un model dat al procesului si nici pentru anumite valori ale parametrilor acestuia, rezulta ca aceste sistemele sunt mai robuste, avand performante acceptabile intr-o gama relativ larga de variatie a parametrilor procesului. Insa sistemele de conducere cu RLF sunt mai greu de proiectat pentru cazul cand sunt mai mult de doua intrari in regulator sau atunci cand acesta are mai multe marimi de comanda, ceea ce se impune in cazul proceselor multivariabile.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Utilizarea Tehnicilor Fuzzy in Controlul Inteligent al Proceselor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 665 cuvinte
Nr caractere:
14 744 caractere
Marime:
131.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
analiza, control
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!