Utilitatea modelării matematice și a simulării în domeniul automatizării proceselor de fabricație

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Tehnica din ce in ce mai avansata in domeniul proceselor de fabricatie si dorinta companiilor de manufacturare de a avea cat mai putini timpi morti -  perioade in care anumite sisteme sunt scoase din productie -  face ca modelarea si simularea proceselor de comanda si control pentru celulele de fabricatie sa fie un instrument indispensabil. Iar daca vorbim de automatizarea unor procese de fabricatie de catre o firma contractoare, acest instrument este vital pentru ca aceasta sa fie competitiva pe aceasta piata.
Tema de fata vorbeste despre utilitatea modelarii matematice si a simularii in domeniul automatizarii proceselor de fabricatie.
Pentru inceput vor fi prezentate cateva aspecte teoretice iar in partea a doua a lucrarii vor fi niste exemple practice legate de acest subiect.
1 Aspecte teoretice despre modelare matematica si simulare
1.1 Modelarea matematica. Generalitati 
Cercetarea stiintifica are ca scop descrierea unui sistem cu ajutorul unui model matematic. Aceasta are 3 etape de lucru: formularea, verificarea si validarea modelului.
Ideea de baza in etapa formularii unui model stiintific (modelare) este reducerea complexitatii. Acest proces se realizeaza prin incercarea de a face adevarul descriptibil si usor de inteles prin simplificare. In cazul in care modelul poate fi formulat cantitativ printr-un set de ecuatii, vorbim despre un model matematic. 
La verificarea modelului se face abstractie de ceea ce trebuie sa reprezinte modelul, obiectul verificarii fiind modelul in sine. Verificarea se face alegandu-se o metoda de verificare specifica modelului.
Validarea modelului consta in compararea rezultatelor obtinute la verificarea modelului cu proprietati cunoscute ale sistemului reprezentat de model. Fara validare, verificarea modelului nu isi are finalitate.
1.2 Aspecte generale despre simulare
Cu referire la subiectul acestei lucrari, o definitie potrivita a simularii prezinta acest proces ca un mijloc de testare al unui model cu scopul de a prevedea evolutiile acestuia.
Simularea poate sa fie statica -  timpul nu are niciun rol iar simularea se face pentru un singur moment dat -  sau dinamica -  simularea priveste procese in desfasurare.
De asemenea, simularea poate sa fie continua -  specifica proceselor continue (procese chimice, fizice, evolutia vremii etc) -  sau discreta -  folosita pentru a provoca anumite stari ale sistemului la intervale de timp determinate aleator sau alese de factorul uman.
Simularea ofera marele avantaj de a putea testa modelul in diferite circumstante si cu o multitudine de variabile fara consecintele fizice asupra sistemului in cazul in care simularea depaseste limitele de functionare ale modelului. Astfel riscul de a deteriora sistemul prin teste directe asupra lui dispare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilitatea modelarii matematice si a simularii in domeniul automatizarii proceselor de fabricatie.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Staretu Ionel, Dudulean Cristian. Aspecte privind modelarea si simularea sistemelor mecanice pentru popularea-configurarea unei scene virtuale, Conferinta Nationala de Invatamant Virtual, editia a VI-a, 2008.
Zoltan Korka, Modelarea matematica si simularea numerica in constructia de masini, https://www.ttonline.ro/revista/masini-unelte/modelarea-matematica-si-simularea-numerica-in-constructia-de-masini.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!