Traductoare de Temperatură

Extras din referat Cum descarc?

Conducerea unui proces presupune informatii cat mai corecte si cat mai complete asupra parametrilor marimilor fizice care caracterizeaza acel proces. 
In cazul unui proces neautomatizat, condus manual de un operator, marimile fizice care nu sunt accesibile simturilor umane sunt masurate, dupa cum s-a vazut, cu aparate de masurat. Pe baza indicatiilor lor, operatorul uman supravegheaza procesul si ia decizii corespunzatoare. 
In cazul unui proces automatizat, conducerea sistemului se face fara interventia omului, pe baza informatiilor culese din proces cu ajutorul traductoarelor. Privite din acest punct de vedere, traductoarele pot fi definite ca dispozitive care stabilesc o corespondenta intre marimea fizica de masurat si o marime electrica cu un domeniu de variatie calibrat, apta de a fi receptionata si prelucrata de echipamentele de conducere a procesului (regulatoare, calculatoare de proces etc.). Traductoarele sunt elemente tipice inglobate in sistemele de automatizare. 
Ele pot aparea si in alte domenii - cercetare, analize de laborator - fiind incluse in lanturi de masurare complexe, care sunt conduse automat. 
Traductoarele pot fi definite deci ca dispozitive care realizeaza conversia unor marimi fizice (temperatura, deplasare, presiune, forta etc.) in alte marimi fizice, cel mai adesea electrice, sau a unor marimi electrice in alte marimi electrice, in scopul masurarii parametrilor acelor marimi si informarii, respectiv luarii unor decizii in consecinta.
Traductorul pentru masurarea temperaturii poate folosi ca detector o gama larga de dispozitive ca: termometre cu mercur, bimetal, termocupluri, termorezistente, pirometre, termistoare, dispozitive semiconductoare cu jonctiuni etc.
Dintre acestea am ales pentru a fi prezentat senzorul de tip termistor si cel pe baza de dispozitive semiconductoare.
Termistorul
Termistoarele sunt semiconductoare a caror rezistenta electrica variaza cu temperatura. Ele sunt de doua tipuri: termistoare cu coeficient de temperatura negativ,
(NTC) si termistoare cu coeficient de temperatura pozitiv (PTC). Cel mai utilizat este termistorul NTC, avand proprietatea ca rezistenta sa electrica scade exponential atunci cand temperatura creste si invers. Fabricarea lor se bazeaza pe amestecul unor pulberi de oxizi cu lianti, uscate si apoi sinterizate la temperaturi ridicate. 
Cele mai comune materiale includ oxid de fier, cobalt, nichel, cupru, zinc si titan. Prin varierea tipurilor de oxizi, proportiile acestora, atmosfera si temperatura de sinterizare se pot obtine termistoare cu diferite valori de rezistenta si coeficienti de temperatura.
Constructiv, termistoarele pot fi realizate in diferite forme (fig.1): disc, perla, de tip papuc inchis pentru masurari de contact pe suprafata, capsule metalice cu surub de montat pe suprafete, montate in capsule standard de diode. Cele mai precise, stabile si care permit si masurarea unor temperaturi ridicate sunt cele incapsulate ermetic in sticla.


Fisiere in arhiva (1):

  • Traductoare de Temperatura.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!