Tehnologia Bazelor de Date Access 2000

Extras din referat Cum descarc?

Organizarea datelor in vederea prelucrarii pe calculator este o activitate tot asa de importanta ca si realizarea programelor. Cele doua componente principale ale unui sistem informatic: datele si programele, se gasesc intr-o stransa interdependenta. Un program, oricat de elaborat si rafinat ar fi, nu va produce rezultatele scontate, daca va lucra cu o structura de date depasita. Tot asa de bine, o structura de date bine pusa la punct nu va putea suplini carentele unui program care o prelucreaza.Trebuie facuta distinctie intre date, informatii si cunostinte. Din punct de vedere al prelucrarii pe calculator, datele sunt definite de trei elemente: un identificator, atribute si valoare. Exemplu: cantitate (identificator), numar real si pozitiv (atribute), 50,5 (valoare).
O baza de date poate fi definita ca un ansamblu de date elementare sau structurate, accesibile unei comunitati de utilizatori. Mai concret, o baza de date este un ansamblu de fisiere intercorelate, care contine nucleul de date necesare unui sistem informatic (aplicatie informatica).
Un fisier este un ansamblu de inregistrari fizice, omogene din punct de vedere al continutului si al prelucrarii. O inregistrare fizica este unitatea de transfer intre memoria interna si cea externa a calculatorului. Aceasta este formata din una sau mai multe inregistrari logice. O inregistrare logica este unitatea de prelucrare din punct de vedere al programului utilizator. Aceasta este formata dintr-un ansamblu de campuri, care descriu o anumita realitate.
1.2 Obiective fundamentale ale unei baze de date
Centralizarea datelor permite: suprimarea redundantei, asigurarea unicitatii inregistrarii si controlul centralizat (asupra datelor). In prelucrarea clasica in care fisierele sunt dedicate aplicatiilor, aceleasi date apar inregistrate in mai multe fisiere si in formate diferite. Acest lucru implica o utilizare ineficienta a spatiului de memorie externa, actualizarea dificila a acestor date si lizibilitate redusa ca urmare a formatelor diferite.
Independenta intre date si prelucrari.Baza de date, ca imagine a unei anumite realitati, trebuie actualizata permanent. Acest lucru nu trebuie sa afecteze programele de prelucrare. Pentru aceasta trebuie ca fiecare program sa aiba o viziune proprie asupra BD
Realizarea de legaturi intre entitatile de date, care sunt indispensabile pentru exploatarea eficienta a sistemului informatic. Spre exemplu, in cadrul gestiunii aprovizionarii, trebuie asociat un furnizor la lista de produse pe care le vinde si invers, un produs la lista de furnizori, precizand conditiile de vanzare pentru un furnizor si un produs.
Integritatea datelor asigura fiabilitatea si coerenta bazei de date (BD). Pentru aceasta trebuie definite restrictii de integritate cum ar fi: 
- apartenenta la o lista de valori sau interval; 
- apartenenta la un anumit format; 
- reguli de coerenta cu alte date. 
Securitatea datelor. Baza de date trebuie sa fie protejata impotriva unei distrugeri logice (anomalie de actualizare) sau fizice. Pentru aceasta exista instrumente care permit: 
- crearea unor puncte de repriza; altfel spus, salvarea din timp in timp a unor copii coerente ale bazei de date; 
- gestiunea unui jurnal de tranzactii; lista operatiilor realizate asupra bazei de date dupa ultimul punct de repriza. 
Confidentialitatea datelor este asigurata prin proceduri de: 
- identificare a utilizatorilor prin nume sau cod; 
- autentificarea prin parole; 
- autorizarea accesului diferentiat prin drepturi de creare, consultare modificare sau stergere pentru anumite segmente de date. 
Partajarea datelor permite inlantuirea tranzactiilor solicitate simultan pe aceeasi inregistrare din baza de date, prin blocarea cererilor in asteptare si deservirea ulterioara a acestora.
1.3 Sistemul de Gestiune a Bazelor de Date
Un sistem de gestiune a bazelor de date constituie o interfata intre utilizatori si BD, care permite in principal crearea, actualizarea si consultarea acesteia. In acest context putem defini SGBD ca un instrument de asamblare, codificare, aranjare, protectie si regasire a datelor in BD.
Principalele functiuni pe care le indeplineste un SGBD sunt urmatoarele: 
- memorarea datelor pe suportul extern prin sistemul de gestiune a fisierelor; 
- gestiunea datelor si a legaturilor dintre ele in vederea unei regasiri rapide prin intermediul sistemului de acces (SGBD intern); 
- introducerea si extragerea datelor din / spre exterior in forma ceruta de utilizator prin intermediul SGBD-ului extern. 
SGBD-ul poate prelucra mai multe cereri, provenind de la mai multe aplicatii, fiecare aplicatie avand propria schema logica de descriere a datelor.
1.4 Sisteme de Gestiune pentru Baze de date Distribuite (SGBDD


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Bazelor de Date Access 2000.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!