Sisteme Scada - Aplicatie Practica CHE Vidraru

Extras din referat Cum descarc?

Sisteme de-a lungul timpului
In conditiile unei economii competitive in care profitul creste proportional cu calitatea serviciilor oferite, iar cresterea productivitatii este direct influentata de rezolvarea rapida a defectiunilor, erorile si viteza de reactie umane nu mai pot influenta pozitiv dezvoltarea proceselor industrial.
Pentru a face fata competitiei si a aduce in prim-plan produse necesare, dar de o calitate ireprosabila, firmele apeleaza, din ce in ce mai mult, la tehnologiile de varf, care, desi scumpe, pot duce la cresterea spectaculoasa a eficientei muncii depuse, in acelasi timp imbunatatind calitatea serviciilor. 
La convergenta tehnologiilor de masurare, de comunicatii si de informatie a fost dezvoltata o tehnologie complexa, care este specializata pe sarcini ce sunt legate de administrarea retelelor de transport si de distributie. In cazul retelelor, reflectarea starilor se face cu multe variabile, iar interactiunile pe ramurile ce intra in componenta acestora pot fi deosebit de complexe. Mai mult, in majoritatea cazurilor, retelele care trebuie administrate sunt de lungime foarte mare si pot traversa zone diverse. 
Supervisory Control And Data Acquisition, adica Monitorizare, Control si Achizitii de Date, reprezinta o ramura a automatizarii aflata intr-o continua si rapida dezvoltare. Ascunde posibilitati uriase anumitor companii, deoarece cu ajutorul acestei tehnologii se pot economisi bani, timp si forta de munca. 
Complexitatea unui sistem SCADA variaza de la monitorizarea conditiilor de mediu a unui spatiu de birouri, pana la monitorizarea tuturor activitatilor dintr-o centrala nucleara sau dintr-un sistem de alimentare cu apa a unui oras (ajungand pana la zece mii de canale Input/Output). 
Un sistem SCADA este, asadar, un sistem de colectare si analiza de date in timp real si este folosit pentru monitorizarea si controlul centralelor sau echipamentelor industriale. Acest sistem se caracterizeaza prin adunare de informatii (de exemplu, detectie de scurgere la o conducta), transmiterea lor inapoi la serverul central, generarea de alerte referitoare la problemele aparute, executarea procedurilor de analiza si control necesare situatiei respective (de exemplu, determinarea nivelului critic a problemei identificate), precum si afisarea informatiilor intr-o forma organizata. 
Intr-o abordare clasica, acest lucru s-a realizat (inaintea aparitiei sistemelor SCADA) prin amplasarea in punctele cheie ale retelei a unor instrumente de masura si formarea unor echipe de teren. Intr-o abordare clasica, acest lucru s-a realizat (inaintea aparitiei sistemelor SCADA) prin amplasarea in punctele cheie ale retelei a unor instrumente de masura si formarea unor echipe de teren. Echipele de teren erau menite sa citeasca valorile instrumentelor amplasate in retea sau sa faca masuratori cu aparate de masura portabile, sa comunice valorile citite persoanelor responsabile de administrarea retelelor si sa execute operatiile cerute de acestia. Comunicarea valorilor citite catre administratorii de retele, precum si in sens invers se facea ori prin telefon, ori prin statii de emisie-receptie. Procedeul a fost foarte incet si a necesitat personal suplimentar (chiar si mijloc de transport pentru deplasarile mai lungi), data fiind necesitatea deplasarii intre diferitele puncte de masura, respectiv elemente de executie.
Pentru eficientizarea citirii valorilor si a efectuarii unor operatii la distanta s-au introdus metodologiile de telemasuratori, respectiv comanda la distanta. Acest lucru a devenit posibil datorita dezvoltarii si scaderii pretului la instrumentele digitale, precum si a disponibili tatii mijloacelor moderne de comunicatii. 
Pe de alta, parte echipamentele de calcul devenind tot mai performante si tot mai ieftine, au fost dezvoltate aplicatii de simulare si proiectare ale retelelor. Aceste instrumente au oferit un sprijin pentru administrarea retelelor, au putut fi analizate situatii conform scenariului "ce se intampla, daca?" (what if?). De asemenea programele de simulare pot ajuta in minimizarea numarului de instrumente de masurare necesare pentru a reflecta stari din retea.
Odata ce s-a implementat un sistem SCADA, operatiile pot fi monitorizate si controlate, iar sistemul produce informatii de maximizare a profitului. Deoarece SCADA este centrul declansarii, transmiterii si a distributiei de operatii, toti cei care folosesc informatiile sistemului pot beneficia de o vedere de ansamblu a amplasamentului, instalarea si functionarea sistemului.
Sistemele de monitorizare si control al datelor intr-un sistem SCADA sunt realizate de sisteme informatice dedicate. O astfel de aplicatie prezinta grafic valorile marimilor achizitionate in timp real, iar modificarile sunt reflectate automat si in interfata grafica. Controlul consta in posibilitatea de a da comezi catre sistem din interfata grafica. Un sistem SCADA culege informatii, cum ar fi o defectiune tehnica la un dispozitiv electric, transfera informatia catre sistemul central, alerteaza o anumita statie despre aparitia defectiunii, realizeaza analiza si controlul operatiilor pentru a determina daca defectiunea este critica, si afiseaza informatia intr-o maniera logica si organizata.
Componenta sistemelor SCADA
Sistemele SCADA sunt alcatuite din componente de natura diferita, acestea fiind conectate intre ele. Astfel, putem vorbi despre: 
- componente de masurare - in cazul retelelor de transport si distributie fluide se masoara presiunea, temperatura si debi tul, iar pentru retele electrice se masoara tensiunea, curentul si frecventa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Scada - Aplicatie Practica CHE Vidraru.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!