Sisteme de criptare Cezar

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cifrul Cezar este denumit dupa Iulius Cezar, care, conform Suetoniu, il folosea cu o deplasare de 3 pentru protejarea mesajelor cu importanta militara:

"Daca avea ceva confidential de comunicat, scria incifrat, adica schimba ordinea literelor din alfabet, astfel incat nu se putea intelege nici un cuvant. Daca cineva doreste sa descifreze si sa inteleaga, trebuie sa inlocuiasca a patra litera din alfabet, adica D, cu A, si asa mai departe pentru celelalte." -- Suetonius, Viata lui Iulius Cezar 56.

Desi Cezar a fost primul care a fost folosit cifrul intr-un mod in care se poate atesta, alte cifruri bazate pe substitutie se cunosc ca fiind folosite anterior. Nepotul lui Iulius Cezar, Augustus, a folosit de asemenea cifrul, dar cu o deplasare de unu:

"Cand scria incifrat, scria B in loc de A, C in loc de B, si restul literelor pe acelasi principiu, folosind AA pentru X." -- Suetonius, Viata lui Augustus 88.

Exista dovezi cum ca Iulius Cezar folosea si sisteme mai complicate, iar un scriitor, Aulus Gellius, refera un tratat (acum pierdut) despre cifrurile lui:

"Exista chiar si un tratat scris in mod ingenios de catre gramaticianul Probus cu privire la semnificatia secreta a literelor din compozitia epistolelor lui Cezar." -- Aulus Gellius, 17.9.1-5.

Nu se stie cat de util era cifrul Cezar in acel timp, dar este probabil ca el sa fie destul de sigur, atat timp cat numai cativa dintre inamicii lui Cezar erau in stare sa scrie si sa citeasca, dar mai ales sa cunoasca concepte de criptanaliza. Presupunand ca un atacator reusea sa citeasca un mesaj, nu exista indicii cu privire la existenta unor tehnici de solutionare a cifrurilor cu substitutie. Primele dovezi cunoscute sunt lucrarile din secolul al IX-lea ale lui Al-Kindi, in lumea araba, o data cu descoperirea analizei frecventei.

In criptografie, cifrul lui Cezar, numit si cifru cu deplasare, codul lui Cezar sau deplasarea lui Cezar, este una dintre cele mai simple si mai cunoscute tehnici de criptare. Este un tip de cifru al substitutiei, in care fiecare litera din textul initial este inlocuita cu o litera care se afla in alfabet la o distanta fixa fata de cea inlocuita.

De exemplu, cu o deplasare de 5 pozitii, A este inlocuit cu D, A devine E si asa mai departe. Aceasta metoda este numita asa dupa Iulius Cezar, care o folosea pentru a comunica cu generalii sai. Pasul de criptare al cifrului lui Cezar este de obicei incorporat in scheme mai complexe precum Cifrul Vigenere, si inca mai are aplicatii moderne in sistemul ROT13. Ca orice alt cifru bazat pe substitutii alfabetice, cifrul lui Cezar este simplu de descifrat si in practica nu ofera securitate suficienta.

Transformarea poate fi reprezentata printr-o aliniere a doua alfabete; alfabetul cifrului este alfabetului normal rotat la stanga sau la dreapta cu un numar de pozitii. In exemplul de mai jos cifrul foloseste o rotatie la stanga cu cinci pozitii (parametrul de deplasare, aici 5, este folosit drept cheia cifrarii):

Normal: AAABCDEFGHIIJKLMNOPQRSSTTUVWXYZ

Cifru : DEFGHIIJKLMNOPQRSSTTUVWXYZAAABC

Pentru a cripta un mesaj se cauta fiecare litera a mesajului in linia "Normal" si se scrie litera corespunzatoare din linia "Cifru". Pentru decriptarea unui text cifrat se procedeaza invers.

Mesaj initial: ANA ARE MERE DE LA BUNICA SA

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de criptare Cezar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 708 cuvinte
Nr caractere:
9 060 caractere
Marime:
153.32KB (arhivat)
Publicat de:
Teohari Dragu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Automatică
Tag-uri:
criptare, cod, securitate
Predat:
Facultatea de Stiinte Exacte si Ingineresti , Universitatea Hyperion din Bucuresti
Materie:
Automatică
Sus!