Scd Lucrarea Nr 22

Extras din referat Cum descarc?

1. Scopul lucrarii este studiul experimental al unor circuite de generare a tensiunii liniar variabile: cu generator de curent, de tip bootstrap si de tip Miller (integrator cu amplificator operational). 2. O tensiune liniar variabil se poate obtine prin incarcarea unei capacitati cu un curent constant. Un exemplu este dat in fig. 22. 1, unde tranzistorul T2 impreuna cu dioda stabilizatoare de tensiune, DZ, si rezistentele RZ si R, formeaza un generator de curent constant, de valoare: iar tranzistorul T1 este un comutator deschis (cand permite incarcarea capacitatii C) respectiv inchis (cand asigura descarcarea capacitatii si initializarea schemei). limitarea tensiunii de iesire obtinandu-se atunci cand se satureaza tranzistorul generatorului de curent.
Timpul de revenire este determinat, in special, de curentul de colector al tranzistorului T1 si se poate calcula cu relatia: Vcmax = Vcc - VZ + VEB2 (22. 4) Forma de und a tensiunii de la iesirea circuitului este desenat in fig. 22. 2. In cazul in care marimea T, calculat cu relatia (22. 2) este mai mare decat durata impulsului de comand, Tc, durata tensiunii liniar variabile generate va fi T = Tc, amplitudinea sa micsorandu-se in mod proportional. 3. Schema generatorului de tensiune liniar variabil de tip bootstrap este reprezentat in fig. 22. 3. Fig. 22. 3 Fig. 22. 4 Tranzistorul T1 impreun cu rezistentele R1 si R2 formeaza comutatorul circuitului care, atunci cand este deschis, permite incarcarea capacitatii C, iar cand se inchide, asigura descarcarea rapida a acesteia.
Asa cum se vede si din fig. 22. 4, in care sunt reprezentate diagramele de impulsuri, la blocarea tranzistorului T1, capacitatea C incepe sa se incarce prin rezistenta R, cresterea tensiunii pe emitorul tranzistorului T2 fiind transmis prin capacitatea C0 (de valoare foarte mare) la catodul diodei D, blocand-o. La bornele rezistentei R se mentine o cadere de tensiune constant, de valoare Vcc - VD, care asigur curent constant de incarcare a capacitatii; aceasta se poate incarca pana la saturarea tranzistorului T2, astfel incat tensiunea maxima la iesire va fi: Vcmax = Vcc (22. 5) Se pot calcula: Fig. 22. 5 Fig. 22. 6 observ ca tensiunea de la intrarea tranzistorului T2 este formata din tensiunea de pe capacitatea C1 incarcat prin curentul constant debitat de capacitatea C0 prin rezistenta R, insumat cu tensiunea de pe capacitatea C2, incarcat atat de curentul constant ce circul prin capacitatea C1 cat si de un curent suplimentar, de compensare, obtinut prin rezistenta Rc chiar de la iesirea circuitului.
In functie de curentul de compensare (deci de rezistenta Rc), se pot obtine situatiile din fig. 22. 6, corespunzand circuitului subcompensat (a), supracompensat (b) si respectiv compensat (c). 4. Schema unui generator de tensiune liniar variabil de tip Miller, cu amplificator operational, este desenat in fig. 22. 7. Fig. 22. 7 Fig. 22. 8 Fig. ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Scd Lucrarea Nr 22
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!