Roboti Industriali

Extras din referat Cum descarc?

SCURT ISTORIC AL ROBOTICII
Dezvoltarea istorica a stiintei si tehncii s-a produs in mai multe etape dupa cum urmeaza: 
Etapa "masinismului", cunoscuta si sub denumirea de prima revolutie tehnico - stiintifica, este cea in care tehnica incepe tot mai mult sa se dezvolte pe baza stiintei, deci a cunostintelor omenirii despre mediu, avand pe langa aspecte concrete o pondere din ce in ce mai mare de aspecte abstracte.
Mecanizarea a condus la o accelerata "crestere a productivitatii", la dezvoltarea societatii umane, la cresterea bunastarii acesteia, ceea ce a permis la randul ei dezvoltarea tehnicii.
Etapa "automatizarii" se realizeaza ca urmare a unui aport crescut al cercetarii stiintifice in dezvoltarea tehnica si marcheaza cea de a doua revolutie stiintifico - tehnica.Aceasta etapa se caracterizeaza prin dezvoltarea domeniilor de varf ale tehnicii prin patrunderea masiva a utilizarii calculatoarelor iar in mod paralel are loc si etapa "mecanizarii" activitatilor umane.
Etapa "automatizarii" prezinta doua faze distincte, diferentiate prin natura proceselor asupra carora se aplica.
Procesele pot fi:
-naturale
-artificiale
Procesele artificiale sunt create de catre om si pot fi:
-Continue sunt acelea care o data declansate se desfasoara in mod continuu, pana cand conditiile de mediu necesare sunt asigurate. Continuitatea este asigurata de operatorul uman in solutiile clasice iar prin diferitele mecanisme, termostate, regulatoare, presostate, etc., la cele automatizate.
-Discontinue sunt acelea care prin compunerea lor din mai multe secvente cu inceput si sfarsit, ale caror derulare se interconditioneaza reciproc si a caror continut este de complexitate mai mare decat in cazul proceselor continue. Secventa este o parte distincta din proces, avand actiuni caracteristici proprii. Discontinuitatea este asigurata de operatorul uman, cand intervine in secventele procesului cu mana sa. Pentru a asigura automatizarea proceselor discontinue este necesar sa se realizeze sisteme tehnice, care sa poata realiza automat operatii inteligente de manipulare similare omului. Asemenea sisteme sunt robotii
Domeniul de stiinta Robotica si fenomenul "robot", au aparut in cea de a doua jumatate a secolului XX. Aparitia lor se incadreaza in linia de evolutie a vietii si in acest cadru, a omenirii. 
La inceputul anilor 1950, in laboratoarele nucleare din Franta si apoi, in Statele Unite ale Americii se construiesc primele instalatii de teleoperare, folosite pentru manipularea materialelor radioactive in spatii expuse radiatiilor. Tehnica mecanismelor spatiale articulate din aceste instalatii este dezvoltata mai departe, prin inlocuirea comenzii si actionarii de catre om, cu utilizarea calculatoarelor si a actionarii hidraulice. 
George Devol proiecteaza in 1954 un robot programabil, il breveteaza in SUA in 1956 si il realizeaza, impreuna cu Joseph Engelberger, creatorul primului robot UNIMATE a firmei UNIMATION (cu actionare hidraulica). Robotul UNIMATE este instalat in prima sa aplicatie de catre concernul FORD pentru servirea unei masini de turnat sub presiune in anul 1961. 
In anul 1966, inginerul Ole Molaug proiecteaza un automat de vopsire pentru fabrica de masini agricole TRALLFA din Bryne (Norvegia). 
In 1973, Richard Hohn dezvolta pentru corporatia Cincinnati Milacron un robot comandat de un minicalculator. Robotul este denumit "The Tomorow Tool" (T3).
In 1974 firma suedeza ASEA produce primul robot industrial actionat electric sub denumirea Irb 6, urmat in 1975 de robotul Irb 60. In 1977, robotii ASEA sunt comandati de microcomputere. In 1990, concernul Brown-Bovery Robotics cumpara diviziunea de robotica a lui Cincinnati Milacron, toti robotii fabricati in continuare fiind denumiti ABB. 
In 1978, firma UNIMATE construieste cu ajutorul comparatiei GENERAL MOTORS, robotul PUMA ("Programable Universal Machine for Assembly", "masina universala programabila pentru operatii de asamblare"), versiunea industriala a lui VICARM. 
In deceniul anilor '90 se remarca o oarecare stagnare a sporirii aplicatiilor robotizate - datorita unor circumstante economice, mai ales in Japonia - cat si "saturarea" din punct de vedere stiintific al roboticii industriale, determinata de solutionarea tehnica, practic a tuturor problemelor specifice posibile. 
In anii 1990 - 1996 apar tot mai multe constructii si aplicatii in domeniile serviciilor si a medicinei recuperatorii. 
DEFINITII SI CLASIFICAREA ROBOTILOR 
Robotul poate fi definit ca o instalatie pentru automatizarea operatiilor pe care in conditii "clasice" le realizeaza omul, cu mana sa, sub supravegherea ochiului, coordonarea ochi-mana realizandu-se de catre creier. Pe langa roboti, operatii de manipulare executa si manipulatoarele. 
Din cele de mai sus putem realiza urmatoarele definitii:
-Robotul are o structura mecanica mai complexa (mai multe grade de mobilitate) si este condus dupa un program flexibil. 
-Manipulatoarele au o structura mecanica mai simpla (mai putine grade de mobilitate) si este condus dupa un program rigid (greu modificabil).


Fisiere in arhiva (1):

  • Roboti Industriali.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!