Rezistenta Respiratorie Masurata prin Metoda Intreruperii Fluxului (Rocc)

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Evaluarea functiei respiratorii este utila in diagnosticarea si monitorizarea bolilor respiratorii. Spirometria clasica este limitata de varsta copilului (in general se poate efectua la copiii care au depasit varsta de 6 ani) si de perioada de evolutie a astmului bronsic (in general este imposibila in timpul exacerbarilor). Masurarea unor parametrii in timpul respiratiei obisnuite ar duce la minimalizarea efectelor efortului pacientului, fortei musculare, compliantei pulmonare si reculului elastic pulmonar asupra valorilor obtinute.1
Pe de alta parte, volumele si debitele respiratorii masurate prin spirometrie depind de interactiunea dintre rezistenta cailor respiratorii si reculul elastic pulmonar. Deci, pentru a elucida mecanismul patogenetic al modificarilor spirometrice, este necesara determinarea a cel putin unuia dintre cei doi parametrii (rezistenta cailor respiratorii sau reculul elastic pulmonar).2
Rezistenta respiratorie masurata prin intreruperea fluxului (Rocc) a fost descrisa pentru prima data in 1927. Metoda a fost "uitata" pana in 1954, cand a fost reevaluata, neglijata din nou pana in anii '80, cand este reconsiderata. Literatura recenta abunda de studii privind aceasta metoda. 3-9
Determinarea Rocc prezinta o serie de avantaje: 1) este posibila la copiii < 5 ani; 2) poate fi utilizata si in timpul exacerbarilor astmului bronsic; 3) dispozitivul de masurare este simplu, portabil, relativ ieftin. Totusi, metoda are si limite: 1) aproximativ 50 % din rezistenta cailor respiratorii este data de caile respiratorii superioare; 2) necesita standardizare cu privire la complianta cavitatii bucale, pozitia gatului, contributia glotei, variatia fluxului si volumului. 
Tehnica intreruperii fluxului de aer este unul dintre putinele teste ale functiei pulmonare care poate fi utilizat pentru evaluarea calibrului cailor respiratorii la copilul mic.A,B,C Cu aceasta tehnica se poate masura rapid rezistenta sistemului respirator cu o cooperare minima din partea copilului.D Masurarea rezistentei respiratorii prin metoda intreruperii fluxului (Rocc) s-a dovedit reproductibila,A,E,F,G suficient de sensibila pentru a detecta obstructia cailor respiratoriiG,H si s-a corelat bine cu rezistenta cailor respiratorii masurata pletismografic.E,I,J Tehnica poate fi utilizata si pentru evaluarea raspunsului la agenti bronhodilatatori si bronhoconstrictori.A,E,K Determinarea Rocc este aplicabila in special la prescolari deoarece necesita minima cooperare, dar si la copiii mai mari care nu pot efectua expiratii fortate din alte motive (exacerbarea astmului bronsic, boli neuromusculare). Exista mai multe studii care au evaluat valorile normale pentru copii presolari,G,H,L,M copii peste 7 aniD si adulti.N
Obiectivul studiului de fata a constat in masurarea rezistentei respiratorii prin metoda intreruperii fluxului la copiii cu astm bronsic si corelarea valorilor obtinute cu varsta, sexul, greutatea si talia copilului. 
Obiectivul studiului de fata a constat in evaluarea corelatiei dintre valorile rezistentei respiratorii determinate prin intreruperea fluxului (Rocc) si valorile volumelor si debitelor respiratorii masurate prin spirometrie. In paralel s-a urmarit si corelarea valorilor obtinute cu varsta, sexul, greutatea si talia copilului. 
Material si metoda
Au fost luati in studiu pacienti cu astm bronsic care au cooperat la efectuarea spirometriei si care nu erau in timpul unei exacerbari. S-au evaluat urmatorii parametrii spirometrici: capacitatea vitala fortata (FVC) , volumul expirator maxim pe secunda (FEV1), debitul expirator maxim (PEF), debitul expirator maxim la 50% din capacitatea vitala (MEF50).


Fisiere in arhiva (1):

  • Rezistenta Respiratorie Masurata prin Metoda Intreruperii Fluxului (Rocc).doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!