Protocolul de Comunicatie HART

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a se facilita comunicarea cu dispozitivele de camp inteligente s-a dezvoltat la sfarsitul anilor 1980 protocolul de comunicatie HART (Highway Addressable Remote Transducer). Acesta este un protocol bidirectional folosit pentru comunicarea dispozitivelor de camp cu sistemele gazda. 
Un sistem gazda poate fi un regulator clasic, un PLC (Controler Programabil Logic - Programmable Logic Controller), DCS (Sistem Distribuit de Control - Distributed Control System) sau SCADA (Sistem de Supervizare si Achizitie de Date - Supervisory Control And Data Acquisition).
Descrierea de inteligent pentru un dispozitiv de camp a fost folosita pentru a descrie toate dispozitivele care au in componenta un microprocesor. Un dispozitiv inteligent poate furniza cu o acuratete mai mare rezultatele la calculele numerice pentru a compensa neliniaritatea senzorilor si poate opera cu o mai mare varietate de senzori.
Pentru a profita de caracteristicile suplimentare dispozitivele inteligente au nevoie de un configurator , cu care utilizatorul sa seteze si sa controleze instrumentul. Acestea sunt separate de o distanta destul de mare si folosesc intre ele o comunicatie seriala.
Folosind comunicatia digitala pentru citirea masuratorilor, devine posibil ca un singur dispozitiv sa furnizeze mai mult de o masuratoare. Astfel se verifica continuu starea dispozitivelor din camp ori de cate ori o masuratoare este facuta.
Comunicatia seriala mai pastreaza de asemenea in dispozitivele de camp si informatii aditionale pentru a fi citite cand sunt necesare. Aceasta duce la cateva posibilitati foarte folositoare. Poate furniza informatii referitoare la proces cum ar fi numele tagului si descrierea si limitele de calibrare a intrumentului si unitatea de masura.
Sau poate furniza informatii despre dispozitiv actionand ca o eticheta electronica. Poate fi folosit si pentru a tine o evidenta a activitatilor de intretinere cum ar fi data ultimei calibrari facute.
In protocolul HART este o tehnologie puternica de comunicare folosita pentru a exploata intregul potential al domeniului dispozitivelor digitale. Pastrand traditionalul semnal de 4-20 mA, protocolul HART extinde posibilitatile sistemului de comunicare digitala la doua cai de comunicare cu echipamentele inteligente de camp.
Protocolul HART ofera cea mai buna solutie pentru comunicatia cu dispozitivele inteligente de camp si are cea mai mare arie de cuprindere din orice domeniu dintre toate tipurile de protocol din intreaga lume. Mai multe instrumente sunt disponibile cu protocolul HART decat orice alta tehnologie de comunicatii digitale.
Pentru a transmite informatii protocolul Hart utilizeaza tehnica de schimbare a frecventei (FSK) bazata pe comunicatia standard Bell 202. Sunt folosite doua frecvente individuale de 1200 si 2200 Hz care reprezinta cifrele 1 si 0. 
Valoarea medie a undei (la frecventele 1200 si 2200 Hz), care este suprapus peste semnalul 4-20 mA, este zero. Prin urmare, informatiile transmise prin intermediul semnalului analogic 4-20 mA nu sunt afectate.
Este considerat semnal "0" logic semnalul cu o frecventa de 2200Hz, iar semnal "1" logic este semnalul cu frecventa de 1200Hz.
Fig. 1 Forma semnalului HART purtator de informatie
Protocolul HART specifica faptul ca dispozitivele master transmit un semnal de tensiune, iar dispozitivul slave transmite un semnal curent. Semnalul curent este convertit intr-o tensiune corespunzatoare de bucla de incarcare a rezistorului, astfel incat toate dispozitivele folosesc circuite receptor sensibile la tensiune. 
Pentru circuitele de iesire dintr-un sistem de control la un robinet de pozitie, 
aceleasi niveluri de semnal sunt utilizate, dar dispozitivul de camp foloseste de 
asemenea semnalul de tensiune. In acest caz, impedanta dispozitivului de camp 
formeaza bucla de incarcare a rezistorului. 
Protocolul HART ofera posibilitatea de a comunica fie poin-to-point, fie multidrop cu echipamentele interconectate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Protocolul de Comunicatie HART.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!