Proiectarea Sistemelor de Conducere cu Automate

Extras din referat Cum descarc?

folosesc in cazul sistemelor de conducere cu automate programabile trebuie, la inceput, sa fac o delimitare a automatelor programabile de celelalte calculatoare care sunt folosite in cazul unui sistem de domotica. Aceasta este cu atat mai necesar cu cat exista automate programabile implementate pe PC, asa numitele Soft-PLC.
Automatele programabile (AP) pot fi considerate microcalculatoare specializate care functioneaza in timp real, adica asigura o limita maxima pentru durata procesului de achizitie, prelucrare si redare a informatiilor. Arhitectura tipica a unui AP este prezentata in Fig. 1. Se observa rolul important al intrarilor/iesirilor logice si analogice si al posibilitatilor de extensie.

Intr-un sistem de domotica, Fig. 2, pot exista la nivelul de management si nivelul de automatizare calculatoare care nu indeplinesc conditia de functionare in timp real, de exemplu diversele servere (web, baze de date, ftp, etc), gateway sau statii clienti. Sistemul lor de programare este diferit de cel pentru AP.
Desi in Fig. 2 nu apar, aproximativ 20% dintre calculatoarele folosite in conducerea automata in timp real nu sunt de tip AP, principala deosebire constand in caracteristicile software care permit o programare mai elastica. Intr-adevar, schema de functionare pentru AP consta in scanarea intrarilor, executarea algoritmului de conducere, actualizarea iesirilor si realizarea operatiilor de intretinere. Proiectarea in aceasta situatie este concentrata asupra
algoritmului de conducere deoarece ciclurile de intrare, iesire si intretinere sunt ascunse.Celelalte tipuri de calculatoare folosite in conducerea automata, numite PAC (Programmable Automation Controller) ofera un acces mai profund la resursele hardware ale sistemului.
Si din Fig. 2 se observa rolul important al intrarilor/iesirilor si comunicarii prin
magistrala (bus) de automatizare si magistralele de camp. Automatele programabile pot juca diferite roluri intr-un sistem de domotica: interconectare directa I/E, Interconectare I/E prin intermediul magistralei de camp sau gateway intre magistrale.
Semnalele I/E logice si analogice sunt prelucrate in mod diferit, Fig. 3 si din aceasta cauza si metodele de proiectare sunt diferite. Esantionarea cu o perioada constanta este esentiala atat pentru semnalele analogice cat si pentru semnalele logice. In continuare ma voi referii numai la proiectarea sistemelor cu evenimente discrete care folosesc AP.

Proiectarea unui sistem de conducere cu AP are cel putin urmatoarele etape:
1. Identificarea procesului.
2. Stabilirea algoritmului de conducere si a performantelor necesare.
3. Programarea AP
4. Configurarea AP
Orice discutie privind proiectarea sistemelor de conducere cu automate programabile nu poate fi facuta in afara standardelor IEC 61131 si IEC 61499. Standardul IEC 61131 are urmatoarele sectiuni:
- IEC 61131-1 Generalitati
- IEC 61131-2 Testare
- IEC 61131-3 Programare si tipuri de date
- IEC 61131-4 Ghidul utilizatorului
- IEC 61131-5 Comunicatii
- IEC 61131-7 Conducerea Fuzyy
Evolutia standardelor referitoare la AP este prezentata in tabelul urmator:

O importanta deosebita are standardul IEC 61131-3 care prevede urmatoarele modele pentru programarea AP:
1. LD (Ladder Diagram) - schema desfasurata cu contacte si relee
2. FBD (Function Block Diagram) - schema bloc
3. IL (Instruction List) - program tip assembler
4. ST (Structured Text) - program tip Pascal
5. SFC (Sequential Function Charts) -grafcet

Pentru programarea sistemelor de conducere distribuite cu AP s-a elaborat standardul IEC 61499. In Fig. 4 se prezinta o schema tehnologica simpla pentru un sistem de conducere distribuit format dintr-un PC, un AP, un regulator PID si un robinet de reglare, toate interactionand prin intermediul unei magistrale (bus). Un program sub forma de FBD conform IEC 61499 pentru acest sistem de conducere distribuit apare in Fig. 5. Intre blocurile functionale exista o legatura la nivelul fluxului de evenimente si la nivelul fluxului de date. Fiecare bloc poate sa aiba diferite intrari si iesiri cum ar fi referinta SP si iesirea AUT pentru regulatorul PID. Blocul RESTART furnizeaza eveniment pentru executia periodica a celorlalte blocuri functionale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea Sistemelor de Conducere cu Automate.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!