Open Process Control

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Standardul OPC (OLE for Process Control) reprezinta o serie de specificatii definite de OPC Foundation pentru a facilita conectivitatea in domeniul automatizarii industriale. OPC foloseste tehnologia Microsoft DCOM pentru a furniza o linie de comunicatie intre serverele OPC si clientii OPC. OPC a fost proiectat pentru a facilita realizarea unei comunicatii sigure in cadrul proceselor industriale, ca de exemplu in domeniul productiei si distributiei energiei electrice, domeniul rafinarii petrochimice, linii de asamblare pentru automobile, etc.
OPC Data Access opereaza asupra datelor in
timp real. Folosind OPC DA, se pot interfata aplicatii de tip HMI (aplicatii grafice de monitorizare a datelor), instrumente de raport si analiza, precum si alte aplicatii, pe baza surselor de date. Folosind standardul OPC, datele pot fi scrise, citite sau inregistrate. 
Aceste date pot proveni de la echipamente conforme cu standardul OPC Foundation Data Access, cum ar fi sistemele de control distribuite, sistemele de supraveghere si de achizitie si controllere logice programabile.
Un server de acces OPC se identifica in mod unic printr-un ID de server. ID-ul de server este unic pe masina pe care este localizat serverul. O combinatie alcatuita din numele masinii pe care ruleaza serverul si ID-ul serverului OPC furnizeaza un identificator unic pentru un server OPC intr-o retea de calculatoare.
Conceptul OPC se bazeaza pe arhitectura client/server. O singura aplicatie client poate accesa simultan mai multe servere. Serverele pot fi localizate fie pe masina locala, fie pe masini aflate la distanta.
Conform cu standardul, fiecare server OPC este obligat sa publice un spatiu de nume constand din numele fiecarui element al serverului (cunoscut si ca ID al elementului). Spatiul de nume furnizeaza o harta interna a fiecarui dispozitiv sau locatie pe care serverul este capabil sa o monitorizeze si/sau actualizeze. 
Figura 1. Arhitectura serverului OPC
Un element al serverului reprezinta o valoare monitorizata de serverul OPC, valoare ce poate prezenta interes pentru un client. Un element al serverului poate reprezenta un dispozitiv de masura a unor marimi fizice (ca de exemplu un senzor de temperatura), o componenta anume a unui dispozitiv (cum este set-point-ul pentru un controller) sau o variabila sau o locatie de stocare intr-un sistem de monitorizare, control si achizitie de date (SCADA). La nivel inalt, un server OPC e compus din mai multe obiecte: serverul, grupul si elementul.
Obiectul server OPC mentine informatii despre server si serveste ca un container pentru obiectele de tip grup. Obiectul grup OPC mentine informatii despre el insusi si furnizeaza informatii despre modalitatea de accesare a informatiei si organizarea logica a elementelor.
Gestionarea acestui imens flux informational presupune existenta unui sistem expert implementat la nivel de CT.
Cunostintele unui sistem industrial inteligent sunt in continua schimbare deoarece ele reflecta modificarile aparute in procesul monitorizat. 
Reprezentarea cunostintelor in sistem trebuie sa poata modela usor aceste schimbari si sa permita dezvoltarea incrementala a bazei de cunostinte.Reprezentarea cunostintelor trebuie sa faciliteze achizitia lor. 
Multe din cunostintele necesare unui sistem inteligent sunt cunostinte greu sau imposibil de formalizat si ele trebuie obtinute de la oamenii care le poseda. O reprezentare poate facilita sau ingreuna acest proces. 
Cunostintele trebuie sa poata fi utilizate pentru orice caz particular al evenimentelor aparute in sistem, chiar daca sunt incomplete sau partial incorecte.
Cunostintele trebuie sa fie astfel reprezentate, organizate si utilizate incat sa permita transparenta sistemului. Expertul sau utilizatorul trebuie sa poata inspecta cunostintele utilizate in rezolvarea unei probleme si procesul de rezolvare.
Incercarea de a simula comportamentul inteligent uman a dus la investigarea unor alte tipuri de probleme.
Aceste probleme care implica un grad inalt de expertiza umana, cum ar fi managementul sistemelor, proiectarea si rezolvarea problemelor ingineresti generale, diagnosticari ale regimurilor in timp real, etc.
Aceste probleme necesita modelarea unor cantitati mari de informatii, informatii greu de formalizat cum ar fi experienta si intuitia.
Sistemele expert, rezultat direct al acestor cercetari sunt acum utilizate in domeniile amintite, deci si in domeniul energetic.
Rezolvarea conflictelor pe baza unui criteriu de selectie are rolul alegerii uneia sau mai multor reguli care vor fi aplicate. In acest caz se foloseste o tehnica explicita de rezolvare a conflictelor pentru a decide asupra regulii de aplicat. Preferintele in alegerea unei reguli se pot baza pe natura regulilor, pe natura evenimentelor identificate, pe starile urmatoare generate sau pe utilizarea unor cunostinte de control exterioare cunostintelor specifice domeniului, cum ar fi meta-regulile care sunt reguli de stabilire a criteriilor de selectie a regulilor.


Fisiere in arhiva (2):

  • Open Process Control
    • Lucr p1.doc
    • Lucr p2.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!