Modelarea și Simularea unui Indicator oră-dată

Cuprins referat

Notiuni introductive despre MATLAB si Simulink 3
Indicator ora-data 4
Tema proiectului si implementarea practica 4
Scrierea programului 5
Interfata grafica 6
Concluzii 9
Bibliografie: 10


Extras din referat

Notiuni introductive despre MATLAB si Simulink
MATLAB este un limbaj de programare de nivel inalt dezvoltat de catre MathWorks care serveste la modelarea sistemelor, calcul numeric, testare si vizualizare. Cu ajutorul pachetului MATLAB se pot dezvolta algoritmi de rezolvare a problemelor, crea modele si aplicatii. Utilizatorul are la dispozitie o intreaga biblioteca de functii matematice, iar un avantaj al pachetului este acela ca se pot crea si adauga noi functii si algoritmi dupa necesitati.
MATLAB dispune si de o interfata de modelare grafica cu ajutorul careia se pot crea panouri de control pentru aplicatii, afisoare, etc. 
Simulink este un program multi nivel din pachetul MATLAB care serveste la modelarea si simularea sistemelor bazandu-se pe model. Totodata, Simulink ofera suport pentru proiectarea la nivel de sistem, generarea automata a codului si permite testarea si verificarea continua a sistemelor inglobate.
Cu ajutorul programului Simulink se pot simula sisteme liniare, neliniare, modelate continuu sau discret, totul bazandu-se pe o interfata grafica intuitiva organizata sub forma unor blocuri care constrituie biblioteca Simulink:
- Continuous - sunt blocuri care furnizeaza functiile specifice circuitelor analogice (derivare, integrare, functii de transfer, etc.);
- Discrete - sunt blocuri ce furnizeaza functii specifice circuitelor discrete (filtru discret, functie de transfer discreta, intarziere in domeniul timp, integrator discret, etc.);
- Function & Tables - sunt blocuri care permit extinderea bibliotecii cu blocuri create de utilizator;
- Math - sunt functii matematice (suma, produs, amplificare, faza, modul, functii trigonometrice);
- Nonlinear - functii specifice circuitelor neliniare;
- Signals & Systems - sunt blocuri necesare pentru definirea semnalelor: multiplexor, functii pentru preluarea si salvarea datelor in Matlab;
- Sinks - aparate de masura (multimetru, osciloscop, etc.);
- Sources - surse de semnal (generatoare se semnal triunghiular, dreptunghiular, rampa, sinusoidal, etc.).
Indicator ora-data
Indicatoarele ceas-data sunt prezente peste tot in jurul nostru. Fie ca ne uitam pe ecranul ceasului electronic desteptator, fie ca privim screensaver-ul de pe ecranul smartphone-ului avem in fata un astfel de indicator. 
Majoritatea indicatoarelor digitale pentru ora si data sunt realizate sub forma afisoarelor 7 segmente, unde se foloseste unul sau mai multe panouri cu diode LED sub forma de segment care se sting/aprind in functie de mesajul pe care trebuie sa il afiseze. Fizic, aceste afisoare sunt destul de simple, fiind alcatuite dintr-un PCB pe care sunt dispuse componente pasive/active de circuit impreuna cu controlerul, multiplexorul, display-ul si bateria care alimenteaza intreg ansamblul.
Figura 1: Exemplu de indicator ,,7 segmente" pentru timp 
Tema proiectului si implementarea practica
Proiectul isi propune realizarea cu ajutorul MATLAB si Simulink a unui afisor ora-data, care preia datele de la ceasul sistemului. 
Structura proiectului este organizata pe doua nivele:
- scrierea functiilor care sa preia ora si data sistemului si sa le scrie in interfata de afisare 
- realizarea unei interfete grafice pe care sa fie afisate informatiile


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelarea si Simularea unui Indicator Ora-Data.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

http://www.mathworks.com/products/matlab/
http://www.mathworks.com/products/simulink/
http://www.mathworks.com/matlabcentral/
http://www.mathworks.com/help/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!