Metode de Masurare a Marimilor Geometrice

Extras din referat Cum descarc?

2.1. Generalitati
Masurarea marimilor geometrice este legata de existenta unui sistem de referinta fata de oricare care oricare punct ocupa la un moment dat o anumita pozitie. Schimbarea pozitiei punctului reprezinta o deplasare, iar spatiul dintre doua puncte o distanta. Situarea unui punct in apropierea unui reper fix se numeste proximitate. Deplasarile pot fi liniare (in cazul miscarilor de translatie) sau unghiulare (in cazul miscarilor de rotatie). 
Marimile geometrice se poate face prin metode absolute sau metode relative (incrementale) prin care se stabileste o abatere fata de o valoare de referinta.
Datorita unor particularitati distincte, masurarea marimilor geometrice se poate clasifica in:
- masurarea deplasarilor liniare mici (pana la ordinul sutelor de milimetri);
- masurarea deplasarilor liniare mari (de ordinul metrilor si zecilor de metri);
- masurarea deplasarilor unghiulare;
- determinarea proximitatii.
O problema specifica traductoarelor de deplasare se refera la asocierea acestora cu sistemele de cuplare la marimea de masurat, care pot fi atat liniare, cat si rotative. Din acest punct de vedere se deosebesc variante de masurare directa (deplasare liniara prin translatie; deplasare unghiulara prin rotatie) si variante de masurare indirecta (de exemplu, deplasare unghiulara pentru caracterizarea unei deplasari liniare).
Importanta deosebita a masurarilor deplasarilor este data de faptul ca, se poate realiza atat controlor marimilor geometrice propriu-zise (deplasari, dimensiuni, planeitate, rugozitate) cat si de faptul ca o serie de alte marimi fizice se pot determina prin masurarea efectului produs de acestea efect materializat prin deplasarea unui punct (presiuni, forte, nivel, temperaturi, etc.) care de regula sunt caracterizate de deplasari mici (atat liniare cat si unghiulare).
O alta problema specifica masurarii marimilor geometrice este determinata de dispozitivele utilizate pentru cuplarea marimii masurate la traductor, aceste dispozitive putand fi prin contact mecanic (palpatoare, sublere, micrometre) pe cale optica sau fotoelectrica.
2.2. Traductoare pentru deplasari liniare mici
Deplasarile liniare mici sunt masurate pentru determinarea dimensiunilor geometrice ale corpurilor (sau a abaterii fata de anumite dimensiuni prestabilite) sau pentru determinarea unor marimi fizice care se manifesta prin deplasarea unui punct material.
Astfel pentru masurarea dimensiunii grosimilor se utilizeaza un palpator care urmareste profilul macroscopic al corpului de masurat, variatiile de grosime ale acestuia sunt convertite in deplasari liniare ale unui sistem mecanic legat solidar cu palpatorul.
Deplasarea liniara a sistemului mecanic este convertita in variatia unui parametru de circuit (R, L, C,), rezultand traductoare inductive, capacitive sau rezistive.
2.2.1. Traductoare rezistive
Traductoarele rezistive sunt realizate sub forma unor rezistente bobinate sau cu pista conductoare si pot fi folosite la masurarea unor deplasari liniare de ordinul centimetrilor sau unghiulare in domeniul 0-2400 (3600), respectiv nx3600 pentru traductoare multitura, unde n reprezinta numarul de ture. Forma constructiva a unui traductor rezistiv bobinat de deplasare este prezentata in figura 2.1. Pe un suport izolator este dispusa o infasurare realizata din materiale conductoare de mare rezistivitate, care au in acelasi timp bune calitati mecanice si o buna stabilitate termica (Ni-Cr, Ni-Cu, Ni-Cr-Fe, etc.) bobinajul fiind realizat spira langa spira; spirele sunt izolate intre ele de obicei prin oxidare si au partea superioara ne-izolata pentru a putea face contact cu un cursor ce se poate deplasa de-a lungul traductorului.
Cursorul realizeaza legatura dintre infasurare si o pista de contact; el trebuie sa prezinte o rezistenta mica, sa fie rezistent la uzura si actiunea vibratiilor si sa nu aiba tensiune termo-electromotoare fata de infasurare sau pista de contact. Valoarea rezistentei cursorului depinde de starea suprafetei materialului din care se confectioneaza (grafit, cupru grafitat, bronzuri elastice). Variatia aleatoare a rezistentei de contact este o sursa de zgomot si afecteaza in mod special montajele reostatice de masurare.
In locul bobinajului poate fi utilizata o pista conductoare realizata prin depunerea unor granule metalice cu dimensiunea mai mica de 10-2?m.
Caracteristica statica a traductoarelor rezistive este in general liniara, neliniaritati semnificative putand aparea la capetele cursei traductoarelor.
Avantajele traductoarelor rezistive sunt determinate de liniaritatea si rezolutia suficient de bune, pretul scazut si circuitele de masurare simple.


Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Masurare a Marimilor Geometrice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!