Informatica - Notiuni Generale

Extras din referat Cum descarc?

Ce este informatica?
Informatica este stiinta care se ocupa cu studiul si elaborarea metodelor de preclucrare a informatiei cu ajutorul sistemelor automate de calcul. Academia Franceza (in 1966) defineste informarica ca fiind stiinta prelucrarii rationale, indeosebi prin masini automate, a informatiei, considerata ca suport al cunostintelor umane si al comunicarilor in domeniile tehnicii, economice si sociale. Informatica preia treptat toate sarcinile dintr-un sistem economico-social privind elaborarea de metode, tehnici, concepte, studii si sisteme pentru prelucrarea eficienta a informatiei in diverse domenii. In stadiul actual de maturizare a informaticii, aceasta trebuie sa urmareasca doua obiective majore: pe de o parte sa realizeze prin metodele si tehnicile sale sisteme informatice performante prin care sa se asigure accesul larg la informatie, iar pe de alta parte, sa asigure utilizarea eficienta a tuturor resurselor de calcul. In acceptiunea curenta, informatica cuprinde toate activitatile legate de proiectarea si exploatarea sistemelor de prelucrare automata a informatiilor, in scopul cresterii eficientei activitatilor umane.
Ce este un sistem informational- Dar un sistem informatic?
Conceptul de sistem desemneaza un ansamblu de elemente dependente intre ele, formand un tot organizat.
Sistemul informational reprezinta ansamblul de fluxuri si circuite informationale, organizate intr-o conceptie unitara, care asigura legatura dintre sistemul decizional (sistemul de conducere) si sistemul operational (sistemul de executie).
Sistemul informatic cuprinde ansamblul tuturor resurselor, metodelor si tehnicilor prin care se asigura prelucrarea automata a datelor. Sistemul informatic este o componenta a sistemului informational si anume acea parte a acestuia care preia si rezolva sarcinile d culegere, prelucrare, transmitere si stocare a datelor, cu ajutorul sistemelor de calcul. Deci, sistemul informatic cuprinde ansamblul tuturor resurselor, metodelor si tehnicilor, prin care se asigura prelucrarea automata a datelor. Aceste resurse sunt:
- ansamblul de echipament (hardware);
- sistemul de programare (software);
- baze de date;
- ansamblu personal si cadru organizatoric.
Sistemele informatice se pot clasifica dupa mai multe criterii:
a) dupa domeniul activitatii si nivelul la care se realizeaza:
- S.I. pentru conducere, la nivelul agentilor economici individuali;
- S.I. pentru conducere, la nivelul agentilor economici de grup;
- S.I. pentru conducerea unitatilor administrativ-teritoriale;
- S.I. generale, care vizeaza anumite activitati la nivelul economiei nationale.
b) dupa gradul de structurare a colectiilor de date:
- S.I. care utilizeaza colectii de date sub forma de fisiere independente;
- S.I. care utilizeaza colectii de date sub forma de baze de date;
- S.I. care utilizeaza baze de date in regim de teleprelucrare
- S.I. cu functionare in timp real;
- S.I. orientate pe obiecte;
- S.I. distribuite;
- S.I. integrate.
Definiti notiunile de hardware si software.
Hardware-ul este compus din totalitatea componentelor aflate intr-un sistem de calcul pentru functionarea corecta.
Totalitatea programelor care permit functionarea unui sistem de calcul constituie software. Software-ul este constituit din 3 categorii principale de programare: firmware-ul, sistemul de operare si programele de aplicatii.
Descrieti structura unui calculator.
Configuratia fizica a unui calculator personal este constituita din unitatea centrala si dispozitive periferice.
Unitatea centrala poate fi montata intr-o carcasa orizontala sau verticala (de tip tower: mini, midi, big). Microprocesorul, memoria RAM principala si memoria ROM sunt conectate pe placa de baza a calculatorului. In carcasa sunt montate, de asemenea, dispozitivele de memorare externa( hard-disk, unitatile de floppy-disc, compact disc, banda magnetica), sursa de alimentare, dispozitivele interne suplimentare (placa de sunet, extensii de memorie, modem intern), precum si porturile ce permit conectarea dispozitivelor externe de intrare/iesire.
Placa de baza, numita "inima calculatorului" se afla in unitatea centrala si grupeaza o serie de componente eterogene din punct de vedere functional: microprocesorul, memoria intern, controlere, porturi, magistrale, sloturi.
Unitatea centrala de procesare (UCP) este componenta cea mai importanta, "creierul" unui calculator. La microcalculatoare, UCP este implementata cu ajutorul unui microprocesor, un circuit integrat care contine milioane de tranzistori, incapsulati intr-un invelis ceramic de numai cativa centimetrii patrati, invelis care are rol de protectie, dar si de disipare termica.
Unitatea de comanda si control (UCC) controleaza activitatea tuturor dispozitivelor fizice ale calculatorului si coordoneaza procesul de decodificare si executare a instructiunilor.
Memoria interna se mai numeste si memoria principala. Este una din componentele de baza care pastreaza temporar programele si datele in forma lor binara pe toata perioada de executie a unui program si are o capacitate de stocare limitata si relativ mica.
Magistralele microcalculatorului sunt caile de comunicare intre componentele unui calculator (UC, UM, sistemul I/O).


Fisiere in arhiva (1):

  • Informatica - Notiuni Generale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!