Dce Lucrarea Nr 17

Extras din referat Cum descarc?

1. Scopul lucrarii consta in studierea functionarii a doua tipuri de oscilatoare RC; oscilator RC cu trei celule de defazaj cu amplificator cu tranzistoare si oscilator cu retea Wien, cu amplificator operational, la care se vor verifica conditiile de amorsare a oscilatiilor si se vor determina amplitudinea si frecventa oscilatiilor pentru diferite conditii de functionare.
3. Schema de principiu a unui oscilator cu retea de defazare este desenata in fig. 3, in care amplificatorul, de tip inversor, poate fi realizat cu tranzistoare.
In cazul in care amplificatorul de tensiune are impedanta de intrare insuficient de mare si/sau impedanta de iesire insuficient de mica, in relatiile (4) si (5) se pot introduce termenii de corectie necesari.
5. Avand in vedere selectivitatea redusa a retelelor RC in comparatie cu cea a retelelor LC, forma de unda nu este sinusoidala decat la limita de amorsare a oscilatiilor; pe masura ce se intra in neliniaritatile amplificatorului, formele de unda sunt distorsionate iar frecventa de oscilatie scade sub frecventa de acord a retelei de reactie.
Amplificatorul de baza este de tip neinversor, cu amplificare de tensiune redusa. Neidealitatile amplificatorului de baza pot fi luate in consideratie la deducerea relatiilor (6) si (7). Forma de unda a tensiune obtinute la iesirea oscilatorului de baza are un grad de distorsiuni cu atat mai mic cu cat amplificarea amplificatorului de baza este mai aproape (dar mai mare) de valoarea care satisface conditia (3), respectiv (7), in cazul oscilatorului cu retea Wien.
1. Se identifica circuitul din fig. 6, cu ajutorul caruia se poate realiza un oscilator cu retea de defazare trece sus. Amplificatorul de baza este realizat cu trei tranzistoare cuplate direct, cu reactii negative locale atat pe curent continuu cat si pe curent alternativ (pentru a realiza o independenta a amplificarii de tensiune de punctele statice de functionare); intrarea amplificatorului de baza este de impedanta marita, prin bootspraparea circuitului de polarizare.
3. Se considera la intrarea circuitului de defazare (borna 5) un generator de frecventa variabila si de valoare eficace 1V si se masoara caracteristica de transfer a retelei de defazare. Se determina frecventa la care reteaua de defazare asigura un defazaj de 1800 cu ajutorul figurilor Lissajous.
Se traseaza grafic caracteristica de transfer si se determina factorul de calitate al circuitului, precum si atenuarea la frecventa de acord.
Se vor verifica relatiile (4) si (5) pentru frecventa de oscilatie si pentru atenuarea la frecventa de acord.
9. Se aplica la borna 6 semnal sinusoidal de valoare eficace fixa (1V) si de frecventa variabila. Se traseaza caracteristica de frecventa a retelei de reactie Wien, masurand tensiunea de iesire a circuitului, la borna 4, pentru diferite frecvente.
Se repeta masuratoarea pentru cazul in care bornele 5 si 7 sunt deconectate (in acest caz, limitarea amplificarii de tensiune se face prin ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Dce Lucrarea Nr 17
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!