Dce Lucrarea Nr 16

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Scopul lucrarii este studiul unor filtre active realizate cu amplificatoare operationale prin ridicarea caracteristicilor lor de frecventa.

2. Filtrele active (cu tranzistoare bipolare, cu tranzistoare cu efect de camp sau cu amplificatoare operationale) realizeaza aceleasi functii ca si filtrele cu elemente pasive filtre trece jos, trece sus, trece banda, etc. dar sunt capabile sa asigure o amplificare de putere supraunitara si acopera un domeniu de frecvente mult mai larg, in special spre frecvente joase (fara a necesita bobine si condensatoare de dimensiuni foarte mari). Realizarea filtrelor active cu amplificatoare operationale prezinta si avantajul unei mai bune independente a caracteristicii de transfer si a parametrilor filtrelor de parametri elementelor active utilizate si, implicit, de variatia acestora la modificari ale mediului ambiant.

3. Sunt numeroase posibilitati de realizare a filtrelor active cu amplificatoare operationale caracterizate printr-o functie de transfer cu doi poli, dupa modul de utilizare a amplificatorului operational si de structura retelei pasive selective utilizate. In lucrare, amplificatorul operational este folosit ca o sursa de tensiune comandata in tensiune (deci ca un amplificator ideal de tensiune) conform schemei din fig. 1. a. In acest fel, impedanta de intrare si impedanta de iesire nu vor afecta circuitele de reactie selective conectate intre iesirea si intrarea amplificatorului. In continuare, pentru amplificatorul din fig. 1. a, realizat cu amplificator operational, va fi folosit simbolul din fig. 1. b. Pentru filtrul trece sus, la frecvente mari, incepe sa se produca scaderea amplificarii, determinata de banda de frecvente limitata a amplificatorului operational real utilizat; in fig. 5, aceasta scadere este reprezentata punctat.

Desfasurarea lucrarii. Se alimenteaza circuitul cu tensiunile de alimentare + 12 V (la borna 2) si 12 V (la borna 3), borna comuna a celor doua surse de alimentare fiind masa (borna 1). 2. Se realizeaza filtrul trece jos din fig. 4, conectand 6 cu 11 si 5 cu 12. 3. Se realizeaza filtrul trece sus din fig. 6, conectand 6 cu 13 si 5 cu 14. 4. Se realizeaza filtrul trece banda (6 cu 15, 5 cu 16). Se masoara frecventa caracteristica (sau de acord). Se traseaza cele trei caracteristici de frecventa.

La fiecare dintre ele, se vor determina si frecventele la care amplificarea de tensiune scade cu 3 dB fata de valoarea maxima, de la acord.

5. Referatul va contine: - schemele electrice ale celor trei filtre studiate; - caracteristicile de frecventa ale celor trei filtre; ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dce Lucrarea Nr 16
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 665 cuvinte
Nr caractere:
10 319 caractere
Marime:
141.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Automatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!