Dce Lucrarea Nr 13

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lucrarea are ca scop determinarea experimentala a principalelor performante ale stabilizatoarelor electronice de tensiune continua cu element de control serie si cu amplificator de eroare; se va studia influenta amplificarii amplificatorului de eroare asupra performantelor stabilizatorului.

-coeficientul de atenuare a zgomotului de retea, definit ca raportul dintre tensiunea de zgomot la iesirea redresorului si tensiunea de zgomot la iesirea stabilizatorului; -coeficientul de variatie cu temperatura a tensiunii stabilizate definit ca variatia tensiunii stabilizate cand temperatura creste cu 1 grad.

3) In realizarea practica a experimentului s-a folosit montajul de mai jos cu o rezistenta de sarcina variabila intre 0 si 100k iar potentiometrul R1 avea valori in gama 0 si 10k. Cu acest circuit se pot realiza trei montaje ce difera prin sarcina amplificatorului de eroare: M1- conectand bornele 6 si 4 impreuna, cu alimentare simpla prin R 0 si R 0; M2- cu alimantare prin R 0 si filtrul R 0C0, conectand si pe 8 la masa M3-conectand bornele 4 si se obtine ca sarcina a amplificatorului de eroare un generator de curent.

S-a realizat initial montajul M2 si cu sarcina decuplata s-a masurat tensiunea maxima si minima stabilizata ce s-a putut obtine: Usmin=5, 6V si Usmax=8, 6V. Teoretic, folosind o dioda Zener de 5, 1V si un tranzistor cu Ube=0, 6V s-ar fi obtinut Usmin=5, 7V si Usmax=8, 65V. In continuare potentiometrul R1 ramane pe pozitia in care se obtine tensiunea minima stabilizata.

In montajul M2, cu curentul prin sarcina de 0, respectiv 56mA, s-au masurat urmatoarele intensitati de colector ale tranzistorului Ta: Ic=2, 02mA, respectiv 1, 37mA, ceea ce duce la o panta de S=80 si deci h11=S/h21=2, 5k. Pentru a evalua rezistenta interna a redresorului s-a masurat tensiunea redresata Ur la borna 3 pentru doua valori ale intensitatii de sarcina, obtinandu-se Ur=9, 51V pentru Is=0mA si Ur=9, 02 pentru Is=18mA => Rint=27ohmi. Folosind aceste valori s-a putut determina rezistenta de iesire pentru cele 2 montaje: Ries (M2) =8, 65, iar Ries (M3) =9, 8. ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dce Lucrarea Nr 13
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
520 cuvinte
Nr caractere:
3 257 caractere
Marime:
63.83KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Automatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!