Circuite basculante

Extras din referat Cum descarc?

1.Scopul lucrarii
In aceasta lucrare ne propunem familiarizarea cu notiunile de baza despre circuitele basculante. In cadrul lucrarii vom utiliza diferite implementari cu porti logice si tranzistoare pentru circuitele basculante monostabile,bistabile si astabile.
2.Notiuni teoretice
Circuitele basculante sunt ansamble electronice caracterizate din punct de vedere functional prin doua stari in care acestea se pot afla si intre care pot bascula (comuta). 
Spunem ca un circuit basculant se afla intr-o stare stabile daca pentru un interval de timp oricat de mare acesta nu isi modifica starea in lipsa oricaror semnale de declansare. 
O stare instabila este starea in care ramane un circuit pentru o perioada de timp bine determinata, dupa care comuta intr-o alta stare in lipsa oricaror impulsuri de declansare. Durata unei stari instabile reprezinta diferenta de timp dintre momentul in care circuitul a comutat in starea metastabila si momentul in care circuitul a comutat din starea metastabila in alta stare(fara impulsuri de declansare aplicate din exterior).
Circuitele basculante comuta dintr-o stare stabila intr-o alta stare la aplicarea unor impulsuri de declansare( impulsuri scurte, de durata mult mai mica decat perioadele de metastabilitate.)
In functie de tipurile de stari pe care un circuit basculant le poate avea, acestea pot fi de 3 tipuri:
-  Circuite Basculante Bistabile(CBB) - 2 stari stabile
- Circuite Basculante Monostabile(CBM) - o stare stabila si o stare instabila
- Circuite Basculante Astabile(CBA) - 2 stari instabile
Circuitele basculante monostabile au o stare stabila in care pot ramane pe perioada nedeterminata si una cvasistabila in care raman o perioada de timp finita si bine determinata. Ele pot fi commutate in starea instabila fie prin impuls(mentinerea unei valori logice pentru o anumita perioada de timp), fie prin intermediul frontului.
Circuitele basculante astabile sunt circuite care au doua stari cvasistabile, fiecare stare avand o durata bine determinata. Circuitele astabile NU au nevoie de impulsuri de declansare, ele comutand singure dintr-o stare in alta pe toata perioada alimentarii in limitele nominale de functionare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Circuite basculante.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!