Acționări H.P.E

Extras din referat Cum descarc?

ARGUMENT
Automatica cuprinde totalitatea metodelor si a mijloacelor tehnice prin care se stabilesc legaturi corespunzatoare intre instalatiile tehnologice si dispozitive anume introduse, astfel incat conducerea proceselor de productie sa se desfasoare fara interventia directa a omului.
Automatizarea proceselor de productie se realizeaza prin sisteme automate, formate din elemente componente, care se realizeaza in schemele functionale, simbolizate printr-un dreptunghi.
Fiecare astfel de element cumuleaza urmatoarele proprietati:
- reprezinta o unitate fenomenologica sau functionala bine definita si relativ simpla, ca de exemplu un motor sau transformator electric, o pompa sau un ventilator, o termorezistenta sau un tahogenerator, un robinet sau o clapeta de gaze, un cuadripol electric sau un bloc electronic;
- poseda cel putin un semnal de intrare si unul de iesire (elementul de comparatie are cel putin doua semnale de intrare si un semnal de iesire), ca de exemplu: tensiuni electrice, forte, temperaturi, presiuni, concentratii chimice, deplasari rectilinii sau unghiulare;
- transferul semnalelor este unidirectional, intodeauna de la intrare spre iesire. La un termocuplu, de exemplu, semnalul de intrare este temperatura (in grade c), iar cel de la iesire este tensiunea (in mV) si nu invers;
- semnalul de iesire depinde numai de semnalul de intrare si de structura elementului. Aceasta dependenta se exprima, de obicei, fie pe cale analitica (ecuatii diferentiale sau algebrice), fie grafoanalitica(curbe, diagrame).
Avantajele, calitatile remarcabile si flexibilitatea pe care le detin actionarile hidraulice
sunt:mare densitate de putere,asigurarea reglarii optime, a proceselor tehnologice, viteze mari de raspuns,excelente proprietati dinamice, accesibilitatea ultilizarii celor mai moderne mijloace de conducere (calculatoare,microprocesoare), facilitatile oferite de elementele de interfata , etc. Au permis o rapida perfectionare si adaptare la noile cerinte impuse de dezvoltarea ascendenta a stiintei si tehnice deci, asigurarea in continuare a unei largi utilizari a sistemelor hidraulice de actionare si automatizare.
Utilizarea larga a actionarilor si automatizarilor hidraulice se explica si prin perspective oferita in privinta cresterii productivitatii masinilor, utilajelor si instalatiilor, a performantelor lor statice si dinamice, a fiabilitatii si randamentul global. Preferinta pentru astfel de sisteme este atestata de cresterile productiei acestor echipamente inregistrate in tarile dezvoltate din punct de vedere industrial, cum sunt: SUA, Germania, Japonia, Rusia etc, unde cresterile in decurs de un deceniu sunt cuprinse intre 50 si 480%. Se prognozeaza ca acest ritm se va mentine si in urmatorii 10 ani.
Tendinta de dezvoltare a echipamentelor hidraulice se manifesta in directia cresterii presiunilor de lucru (concentrarea in spatiu), cresterii frecventei de rotatie si vitezelor de deplasare (concentrare jn timp), asigurarea unei functii multiple pentru o anumita constructie de element modul (concentrare functionala), cresterea indicatorilor energetici (concentrare de putere), cresterea fiabilitatii si durabilitatea etc.
CAPITOLUL 1
NOTIUNI GENERALE
Elementul de executie este acel element de automatizare care efectueaza modificari in cadrul procesului automatizat (pe baza semnalului de comanda primit de la regulator).Intrucat in majoritatea cazurilor elementul de executie efectueaza lucru mecanic el are nevoie, pe langa semnalul de comanda , de o sursa de energie (daca vorbim de un element de executie electric va fi necesar un circuit de forta pentru alimentarea sa).
In instalatiile pentru constructii elementele de executie pot sa fie, de exemplu: pompe, ventilatoare, compresoare, clapete si jaluzele servoactionate (in instalatii de ventilare si conditionare a aerului), ventile electromagnetice si vane servoactionate, arzatoare, rezistente incalzitoare etc.
Un element de executie este compus din elementul de actionare(partea motoare) si organul de executie propriu zis (organul de reglare) determinat de natura marimii comandate. Elementul de actionare transforma marimea de comanda c(t), intr-o marime motoare de executie, pentru care natura fizica si nivelul energetic sunt compatibile cu organul de reglare care actioneaza direct asupra procesului tehnologic prin intermediul marimii m(t). Dupa natura energiei utilizate in functia de executie, aceste elemente se clasifica in: electrice,pneumatice si hidraulice.
Dupa modul de actionare clasificarea este:cu actiune continua, discontinua si de tip pas cu pas.
In practica sunt utilizate doua tipuri de elemente de executie, in functie de relatia intre marimea de comanda c, obtinuta la iesirea din regulator si marimea de executie m:
-cu actiune integrala-(m este proportinala cu integrala marimiic sau cu viteza de deplasare a tijei elementului de executie);
-cu actiune proportionala (m este proportionala cu c) 
Elementele de executie sunt componente ale sistemelor automate care primesc la intrare semnale de mica putere de la blocul de conducere si furnizeaza marimi de iesire, in marea majoritate a cazurilor, de natura mecanica (forte, cupluri) capabile sa modifice starea procesului in conformitate cu algoritmul de conducere stabilit.
Avand un dublu rol, informational si de vehiculare a unor puteri importante, elementele de executie au o structura complexa, reprezentand subsisteme in cadrul sistemelor automate. In general, elementul de executie este format din doua parti distincte: motorul de executie ME (numit si servomotor) si organul de executie OE Schema bloc a unui EE este prezentata in fig.
Relatia care se stabileste intre marimile m de la iesirea EE (marimea de executie) si c marimea de intrare a EE (provenita de la regulator) defineste comportarea EE in regim stationar.
Raportul dintre aceste marimi, pentru orice valoare a lui c, ar fi ideal sa fie constant, dar intervin in cursul functionarii EE anumiti factori care influenteaza marimea m (frecari, reactii ale mediului ambiant, greutati neechilibrate etc.).
Exista cazuri cand trecerea de la regulator la EE trebuie adaptata, folosind un convertor care transforma marimea de comanda, de exemplu din electrica in hidraulica, daca intrarea in EE trebuie sa fie hidraulica, .
EE poate actiona asupra modificarii de energie in doua moduri:
o Continuu, daca marimea m poate lua orice valoare cuprinsa intre doua valori limita;
o Discontinuu, daca marimea m poate fi modificata numai pentru doua valori limita (dintre care cea inferioara este in general zero).


Fisiere in arhiva (1):

  • Actionari H.P.E.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Masini, aparate, actionari si automatizari - Prof. Dr. Ing. Nastase Bichir, Ing. Sabina Hilohi, Conf. Dr. Corneliu Botan
2. Elemente de comanda si control pentru actionari de reglare automata - Doinita Ghinea, Nastase Bichir, Sabina Hilohi
3. Actionarea electrica - Dorel Damsker
4. COMPONENTE SI CIRCUITE ELECTRONICE - CLASA A XI A SI A XII A - EDITURA DIDACTICA SI PEDAGOGICA


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!