Standardele IFAC despre evaluarea riscului de audit si a componentelor sale

Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
IAASB considera ca standardele de audit in materie de audit vor spori calitatea auditului ca urmare a unor evaluari mai bune ale riscurilor printr-o intelegere mai detaliata a entitatii si a mediului sau, inclusiv controlul sau intern si imbunatatirea designului si performantei procedurilor de audit pentru a raspunde riscurilor evaluate de material declaratiile inexacte. Imbunatatirea legaturii dintre procedurile de audit si riscurile evaluate este de asteptat sa duca la o mai mare concentrare a efortului de audit in domenii in care exista un risc mai mare de denaturare semnificativa. 
Standardele aprobate sunt:
- ISA 500 (revizuit), Dovezi de audit
- ISA 315, Intelegerea entitatii si a mediului sau si evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa
- ISA 330, Procedurile auditorului ca raspuns la evaluarea riscurilor
- O completare la ISA 200, obiective si principii generale care guverneaza un audit al situatiilor financiare
Standardele aprobate inlocuiesc urmatoarele ISA existente:
- ISA 310, Cunoasterea afacerii
- ISA 400, Evaluarea riscurilor si controlul intern
- ISA 401, Auditul intr-un mediu informatic al sistemelor informatice
Domeniu
Domeniul de aplicare al fiecareia dintre standardele de risc de audit este reflectat in introducerea standardului.
Adaugarea la ISA 200 - Explica modelul de risc de audit de baza.
ISA 500 (revizuit) - Standarde si orientari privind ce constituie dovezi de audit, suficienta si adecvarea dovezilor de audit obtinute, utilizarea de catre auditor a afirmatiilor si procedurile auditorului pentru obtinerea probelor de audit.
ISA 315 - Standarde si orientari privind obtinerea unei intelegeri a entitatii si a mediului sau, inclusiv a controlului sau intern, si evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa.
ISA 330 - Standarde si orientari privind determinarea raspunsurilor globale la riscurile evaluate la nivelul situatiilor financiare si proiectarea si efectuarea unor proceduri de audit ulterioare pentru a raspunde la riscurile evaluate de denaturari semnificative la nivelul asertiunilor.
Domeniul de aplicare al proiectului a cuprins, de asemenea, un memorandum explicativ care a insotit proiectele de expunere care descriu impactul standardelor de risc propuse asupra auditului asupra procesului de audit, impreuna cu informatiile de baza referitoare la proiect. Domeniul de aplicare al proiectului nu a inclus modificari semnificative la alte ISA-uri. Cu toate acestea, dupa cum se arata mai jos, sunt necesare anumite modificari conforme altor ISA-uri.
Fundal
Mediul de afaceri este supus unor schimbari continue. Practicile de audit se modifica, de asemenea, si este nevoie ca setatorii standard sa pastreze standardele in curs de revizuire pentru a se asigura ca raman adecvate. Modificarile recente din mediul de afaceri includ modul in care sunt organizate entitatile si isi desfasoara activitatea; efectele globalizarii si ale tehnologiei; utilizarea sporita a judecatii si a estimarilor, inclusiv a valorilor juste, impuse de standardele contabile; si cresterea presiunilor care ar putea provoca raportarea financiara frauduloasa. IAASB si Consiliul pentru Standarde de Audit din SUA (ASB) au decis ca standardele de baza ale auditului ar trebui revizuite in lumina acestor modificari.
O parte semnificativa a rezultatelor acestei revizuiri este standardele de risc de audit mentionate mai sus. Standardele includ modificari semnificative pentru a imbunatati standardele si indrumarile privind performanta auditului de catre auditor.
Standardele privind riscul de audit au fost puternic influentate de raportul Grupului de Lucru Comun (JWG) si de raportul Comisiei pentru Supraveghere Publica al SUA (POB) privind eficacitatea auditului. Ambele rapoarte au indicat faptul ca modelul de risc de audit fundamental nu a fost incalcat, dar au fost necesare anumite modificari. Dupa caz, au fost adoptate recomandarile JWG si POB.
Prin colaborarea cu ASB din SUA, IAASB isi continua obiectivul de integrare a procesului de stabilire a standardelor cu standardizatorii nationali pentru a promova convergenta si acceptarea unui set international de standarde de audit. IAASB considera ca Standardele privind riscul de audit reprezinta un pas important in atingerea acestui obiectiv, deoarece ele stabilesc cadrul de baza al procesului de audit.
2.Pragul de semnificatie si riscul de audit
ISA 320 stipuleaza:
Auditorul va lua in considerare pragul de audit si relatia dintre acestea si riscul de audit pentru efectuarea auditului.
Pragul de semnificatie si riscul de audit sunt corelate. Riscul de audit reprezinta o posibilitate ca auditorul sa formulez o opinie de audit neadecavata asupra situatiilor financiare care sunt prezentate eronat in mod semnificativ.


Fisiere in arhiva (1):

  • Standardele IFAC despre evaluarea riscului de audit si a componentelor sale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.	Audit financiar 2000; Standarde, Codul privind conduit etica si profesionala, Camera Auditorilor din Romania, Ed. Economica, Bucuresti 2000. 
2.	Ghid de utilizare a Standardelor Internationale de Audit in auditarea intreprinderilor mici si mijlocii; - Federatia Internationala a Contabililor - Bucuresti: Editura CECCAR, 2009
3.	www.ifac.org ; Audit Risk - Completed
4.	Standarde profesionale de audit - http://auditeam.ro/


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!